🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес активността в еврозоната се забавя

В Германия PMI индексът е достигнал най-ниските си нива от 10 месеца

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнес активността в еврозоната е нараснала с най-бавния темп от началото на годината през миналия месец, тъй като ескалацията на конфликта в Украйна е довела до свиване на разходите и инвестициите, съобщава Reuters. Сигналите за слаб икономически растеж и дефлационен натиск увеличават натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да въведе нови промени в паричната си политика.

Забавен растеж

Съставният индекс на мениджърските поръчки (PMI), който се изготвя въз основа на анкети сред хиляди фирми от региона, през август е спаднал до осеммесечно дъно от 52.5 пункта спрямо 53.8 през юли. Окончателните данни сочат по-сериозно понижение от предварителните, според които показателят беше отстъпил до 52.8 пункта. Индексът все пак остава за 14 пореден месец над нивото от 50 пункта, разделящо свиването от растежа.

В най-голямата икономика в региона – Германия, показателят е спаднал до най-ниското ниво от 10 месеца. Във Франция бизнес активността се свива за четвърти пореден месец, а в третата по големина европейска икономика - Италия, PMI индексът изненадващо с спаднал под 50 пункта.

Натиск върху ЕЦБ

"Икономиката на еврозоната опровергава очакванията за набиране на инерция, което без съмнение ще увеличи призивите към ЕЦБ да предприеме пълномащабно количествено облекчаване", коментира Крис Уилямсън, главен икономист на компанията Markit, която изготвя изследването. Според него данните показват, че през третото тримесечие икономиката на еврозоната ще нарасне, но значително по-малко от очакванията на ЕЦБ.

През юни централната банка предприе поредното облекчаване на паричната си политика, а от септември започва програма за целеви нисколихвени кредити за стимулиране на бизнеса. През миналия месец обаче президентът на институцията Марио Драги заяви, че е готов да отговори със всички възможни инструменти на спад на инфлацията, която достигне едва 0.3% през август. Това породи спекулации, че ЕЦБ ще предприеме изкупуване на ценни книжа по модела на Федералния резерв на САЩ.

Данните от PMI индекса също подхранват тези очаквания, тъй като показателят на цените остава в зоната на свиването от април 2012 г. През миналия месец е спаднал до 48.9 пункта. Подиндексът на бизнес очакванията отчита най-силния си едномесечен спад от финансовата криза насам, свивайки се до 58.5 пункта спрямо 61.7 през юли. PMI индексът на доминиращия в региона сектор на услугите също се е понижил. Очакванията за бъдещото развитие на фирмите от сектора са достигнали най-ниските си нива от една година заради очаквания негативен ефект от взаимното налагане на санкции между Запада и Русия.

Все още няма коментари
Нов коментар