Китай ще изпревари САЩ по паритет на покупателната способност

Това може да се случи в края на годината заради по-бързия темп на нарастване на азиатската икономика

През 2012 г. икономиката на САЩ се оценяваше на 16 трлн. долара – два пъти по-голяма от тази на Китай, според данните на Световната банка. Но според последни доклади Китай може да изпревари тази на САЩ по някои параметри.
През 2012 г. икономиката на САЩ се оценяваше на 16 трлн. долара – два пъти по-голяма от тази на Китай, според данните на Световната банка. Но според последни доклади Китай може да изпревари тази на САЩ по някои параметри.
През 2012 г. икономиката на САЩ се оценяваше на 16 трлн. долара – два пъти по-голяма от тази на Китай, според данните на Световната банка. Но според последни доклади Китай може да изпревари тази на САЩ по някои параметри.    ©  Carlos Barria
През 2012 г. икономиката на САЩ се оценяваше на 16 трлн. долара – два пъти по-голяма от тази на Китай, според данните на Световната банка. Но според последни доклади Китай може да изпревари тази на САЩ по някои параметри.    ©  Carlos Barria
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономиката на Китай е по-голяма, отколкото се смяташе по-рано, и през тази година е напълно възможно да изпревари тази на САЩ по паритет на покупателна способност (ППС). Това става ясно от публикуван през миналата седмица доклад на International Comparison Program (ICP) – анализаторска институция под шапката на Световната банка, с нови данни за ППС, пише The Wall Street Journal.

Методология

Редовно се правят сравнения между страните според размера на номиналния брутен вътрешен продукт (БВП), който се конвертира в американски долари по текущия обменен курс, а сравняването на ППС включва и скритите предимства на нациите - например, че един войник струва по-малко на бюджета на Китай, отколкото на САЩ. Чрез ППС се елиминира влиянието на различните ценови равнища в националните икономики и се приравнява покупателната сила на националните валути към дадена единна валута.

"Предимството да се използва паритетът на покупателната способност е, че той измерва по-добре богатството и е много стабилен, като така БВП на страните в долари, използвани за сравнения, не претърпяват толкова големи промени", каза Маркус Родлор, директор на представителството на Международния валутен фонд в Китай. Анализаторите посочват, че заради по-високите цени на стоките в развития свят, особено на нетърговските, сравняването на БВП по паритет на покупателната способност повишава относителния размер на по-бедните икономики.

По-бърз Китай

Очакванията, че ППС в Китай ще изпревари този в САЩ през 2014 г., се основават на по-бързия темп на нарастване на икономиката на страната през последните три години. Данните на ICP класират Индия като трета по големина икономика в света, въпреки че номиналният БВП на страната ѝ отрежда едва 10-о място.

През 2012 г. икономиката на САЩ се оценяваше на 16 трлн. долара – два пъти по-голяма от тази на Китай, според данните на Световната банка. Но според последни доклади Китай може да изпревари тази на САЩ по някои параметри. Според данните на ICP икономиката на САЩ е била най-голямата в света според паритета на покупателната способност през 2011 г. - последната година, за която са публикувани данни, а тази на Китай е била само с 13% - значителен ръст спрямо 2005 г., когато е била повече от два пъти по-малка.

Ограничения на модела

Въпреки че ППС улавя разлики, които са недостъпни за номиналния брутен вътрешен продукт, икономистите напомнят, че методологията има някои ограничения. Тя не отчита движенията на валутите една спрямо друга. От Министерството на финансите на САЩ посочват, че тъй като китайският юан е подценен, номиналният брутен вътрешен продукт на страната също ще е по-нисък, отколкото е в действителност.

Икономисти от МВФ изтъкват, че както всяка друга статистическа величина сравняването на ППС на държавите крие рискове заради сложната статистическа методология и сравняването на цените на кошница от много стоки в немалко държави. От ICP посочват в доклада си, че вероятността на грешката в двете посоки е 15%. Други анализатори твърдят, че размерът на населението на страните също може да изкриви получените резултати. Според тях не е изненадващо, че Китай с население от 1.3 млрд. души догонва САЩ, където населението е една четвърт от това на конкурента ѝ. Пред Wall Street Journal Стефан Шварц от Moody’s коментира, че е очаквано страни с по-голямо население да имат по-високи резултати. Експертът добави, че "според БВП на човек от населението Китай все още е много бедна."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 15

    ППС е свързан със стандарта на живот. Все пак има известна разлика между Китай и САЩ в това отношение. Има го и моментът на покупки от държавни предприятия и други бюджетни институции. И трето, структурата на разходите е коренно различна. Например на лукс колите-внос се налага мито от над 270% от пазарната цена в САЩ или Еврозоната и купуването е обикновено в брой, т.е разплащанията не се разпределят на три до пет години а са еднократни. Има и ред други чиновнически щуротии. Например в Пекин са определени дните в които могат да се карат коли с четни и дни с нечетни номера (теоретично заради смога, но задръстванията там са жестоки). Мой познат е купил две коли с два номера, един четен, един нечетен (на името на жена си) за да може да кара всеки ден (той е лекар). малко почснение: номерът се издава практически пожизнено на отделното лице и може да бъде препродаван (преотстъпван срещу заплащане). Да ви напомня за нещо?...

    Нередност?
  • 2
    rmarkov avatar :-|
    R VMarkov
    • - 3
    • + 4

    От книгата “6 мита, които спъват Америка” на Франк Нюман, който е бил заместник министър на финансите на САЩ, а след това дълги години изпълнителен директор на търговска банка в Китай.

    http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2014/06/blog-post_17.html

    http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2014/06/9-how-china-maintained-economic-growth.html

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 4

    все още сме в началото. може да се счита,че лесното мина. превръщането на вътрешният пазар във водещ фактор е изпитание. успехът или провалът биха определили вида на света в това столетие.

    Нередност?
  • 4
    raydenu avatar :-|
    raydenu
    • - 2
    • + 5

    За 2014г бвп на САЩ по паритет 17.2трлн. $. А на Китай 17.5 трлн $

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 5
    raydenu avatar :-|
    raydenu
    • - 13
    • + 11

    За това е и целият този фарс със санкциите. САЩ се опитват да си запазят лидерството. Но късно е либе за китка. Колкото повече мъдрост толкова по навътре ще влиза. Или перефразирано.
    Колкото повече сила показват САЩ то толкова повече държави ще имат враждебна на САЩ политика.
    Кои от страх кои от стремеж да разкъсат американските робски окови.
    Китай вече сключи сделки за търговия с доста държави да търгуват със собствените си валути. И да заобиколят долара С Япония, Русия, Южна Африка, опитват такъв договор с Германия и Бразилия.
    И докато САЩ са заети да усмиряват Русия. То Китай действа за деъронирането на долара тихомълком .
    Нищо чудно Русия и Китай да се се договорили затова.
    Руснаците вдигат шум и фойерверки а Китай действа за унищожението на САЩ.
    Неслучайно от една година Китай не купува повече американски облигации. И дълг на САЩ. Китай почна с по бързи темпове да обменя доларите си за злато

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • + 4

    До коментар [#5] от "neutron":

    С Южна Корея и Австралия също.... там имат и споразумение за свободна търговия.

    Нередност?
  • 7
    wyg53365051 avatar :-|
    Българофилъ
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#5] от "neutron":

    Ако ОПЕК бяха започнали да продават петрол за евро или друга валута, както някои вече покойни лидери предлагаха, доларът щеше да е детрониран отдавна. Но едно е да нападнеш Ирак, друго е Китай.
    САЩ губят първото място, Азия е номер едно, Европа е блато, а ние сме на дъното. Е, засега повечето африканци са по-зле и от нас, така че има утеха.

    Нередност?
Нов коментар