Търсенето на телевизори на изплащане се е удвоило преди световното по футбол

Според анализ на "БНП Париба лични финанси" най-търсени са били модели с цена 980-1050 лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В месеца, предхождащ световното първенство по футбол, търсенето на телевизори на изплащане в България е било двойно по-голямо отколкото обичайно.

Това показват данни на небанковото кредитно дружество "БНП Париба лични финанси" за първите шест месеца на годината. Според анализ на компанията 30% от всички молби за финансиране на телевизор за това полугодие са били подадени в 30-дневния период преди започване на най-гледаното спортно състезание в света.

Моделът телевизори, за който най-голям брой потребители са търсили финансиране, е в ценовия диапазон 980-1050 лв. и е с размер 49 инча. За сравнение, през същия период на миналата година българите са търсили отново средно по 1050 лв. за телевизор на изплащане, но тогава моделът е бил с размер 43 инча.

Подобна е тенденцията и при смартфоните и хладилниците на изплащане. И през 2017 г., и в началото на тази година средната стойност на търсения заем за нов телефон е 450-500 лв. Но в новия рейтинг най-търсеният смартфон е с по-мощен процесор, по-висока резолюция на екрана и по-добра камера. Средната цена на хладилник на изплащане остава 530 лв., но с обем от 295 л вместо обем от 250 л.

Как се движи пазарът на потребителски кредити

По данни на Българската народна банка новоотпуснатите потребителски кредити през първите пет месеца на годината (все още не са излезли данните за юни) у нас наброяват близо 2 млрд. лв. и темп на годишно нарастване от 17%. Повече от половината от тези новодоговорени заеми са с период на погасяване от над 5 години. Така салдото на всички – стари и нови потребителски заеми – достига 8.6 млрд. лв. Интересно е да се отбележи лихвата по тези заеми. Краткосрочните кредити, които се погасяват в рамките на една година, са били отпускани при средна лихва от 19.5%, показват данните на БНБ. Средносрочните кредити (1-5 години на погасяване) се оскъпяват средно с 10.7%, а дългосрочните (над 5 години) с 6.4%.

Сходен е темпът на нарастване и при потребителските заеми, отпуснати от небанкови кредитни дружества. Техният обем към края на март е 2.2 млрд. лв., с 16% в сравнение с година по-рано. При тези дружества обаче лихвата много често достига законовия горен праг от 50% на годишни разходи по кредита, които освен лихвата включват и таксите по кандидатстване, одобрение и обслужване на вземането.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ast17575552 avatar :-|
    borisovvv1

    За инвестиции се доверявам на Алтернатива Файненшъл, които имат лизенц от БНБ.

    Нередност?
Нов коментар