🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бързите кредити възстановиха обема си отпреди кризата

През първото тримесечие на тази година задържат темпа си на растеж около достигнатия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бързите кредити възстановиха обема си отпреди кризата. Последно преди десет години – към края на 2008 г., обемът им е бил на сегашното ниво. В същото време задържат темпа си на растеж. Това показват данните на БНБ за дейността на дружествата, специализирани в кредитиране към края на март 2018 г.

Години на растеж

Обемът на заемите, отпуснати от небанкови дружества – т.нар. бързи кредити, достига 2.848 млрд. лв. в края на първото тримесечие на тази година. Така на практика за първи път от десет години възстановяват предкризисния си обем. Такъв е бил портфейлът на сектора в края на 2008 г. (2.819 млрд. лв.). След това започна свиване в продължение на близо пет години. От 2013 г. обемът започна отново да нараства, като последните почти две години – 2016 г. и 2017 г., този тип заеми отчитаха седем поредни тримесечия двуцифрен годишен темп.

Миналата година приключи с едноцифрен растеж, показвайки забавяне и спад под 10%. Сега второ поредно тримесечие годишният ръст е едноцифрен, като се задържа около достигнатото ниво. Към края на март 2018 г. бързите кредити са се увеличили с 9.8% спрямо същия период на миналата година. В номинално отношение има леко намаление на годишния обем на нарастване. Към края на март номиналното увеличение е било с 254.8 млн. лв., а година по-рано – с 299.6 млн. лв. През първото тримесечие на тази година имаше структурни промени в сектора, свързани с излизането на една от по-големите компании – БНП "Париба лични финанси", която се преструктурира в банка и започна дейност като такава официално от 1 февруари 2018 г.

Структура на портфейла

Портфейлът на дружествата за бързи заеми е основно към физически лица – 81.6% е делът на кредитите за домакинствата в общия размер на всички вземания, което прави 2.294 млрд. лв.

В структурата на кредитите за домакинствата преобладаващи са потребителските – 2.151 млрд. лв., като техният годишен ръст е с 16.4%. Делът им в портфейла на дружествата е 93.7%, като постепенно се увеличава. Заемите, които са използвани за съфинансиране за покупка на имот, се свиват с двуцифрен темп за година – 58%, до 43.1 млн. лв. Техният дял намалява до 1.9% в края на декември.

Според срока на кредитите преобладават тези над пет години, като също отчитат двуцифрен ръст – увеличават се със 17.4% на годишна база до 1.124 млрд. лв., като също забавят темпа си на растеж. Годишното увеличение на типичните бързи кредити, т.нар. до заплата – малки суми за кратки срокове, които в статистиката се отразяват със срокове до една година, след отчетеното ускоряване на темпа през предходното тримесечие сега също показва забавяне, нараствайки с 11.4% до 573.2 млн. лв. (при 15.7% през четвъртото тримесечие на миналата година и 13.9% годишен ръст през третото).

Продължават да намаляват необслужваните бързи заеми. На годишна база те се свиват с 11.8% до 342.8 млн. лв. Така като тенденция подобряването на портфейла в сектора се запазва, като лошите кредити намаляват трета поредна година. Делът им в общия кредитен портфейл се свива до 12%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgh5n2 avatar :-|
    georgh5n2

    Глупостта на местните няма край.

    Нередност?
Нов коментар