Съоснователи на NEVEQ получиха 37.4 млн. лв. за инвестиране в стартъпи

Това е първият дялов инструмент на Фонда на фондовете, с частните инвестиции ресурсът ще стигне 53.4 млн. лв.

Златолина Мукова и Константин Петров са управляващи партньори и в третия фонд на NEVEQ
Златолина Мукова и Константин Петров са управляващи партньори и в третия фонд на NEVEQ
Златолина Мукова и Константин Петров са управляващи партньори и в третия фонд на NEVEQ    ©  Цветелина Белутова
Златолина Мукова и Константин Петров са управляващи партньори и в третия фонд на NEVEQ    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едни от първите дялови инвеститори в България получиха възможност да продължат дейността с публичен финансов ресурс. "Невек мениджмънт" с управляващи партньори Константин Петров и Златолина Мукова - основатели и на NEVEQ, подписа договор за управление на ресурс от 53.4 млн. лв.

Това е първият фонд за стартъп инвестиции от многото обещани тази година инструменти на държавния Фонд на фондовете. Повечето от тях заседнаха на ниво процедура и избор на участници.

Ресурсът на фонда ще бъде вложен в 45 стартъп компании чрез придобиване на дялово участие в капитала им през следващите 5 години.

Сезон III

За членовете на екипа на NEVEQ това ще бъде пореден сезон на дяловото инвестиране в технологични компании след приключването на първите им два фонда. По собствените им отчети NEVEQ I приключи с изход от 8 инвестиции, а портфолиото на NEVEQ II включваше 14 компании, в които работят близо 2 хил. души.

Според бизнес плана на новия фонд "Невек мениджмънт" ще подпомогне общо 45 стартиращи компании, или по 9 компании годишно, които ще получат до 1 млн. евро инвестиция под формата на дялов капитал. Това означава, че през процедура по увеличение на капитала фондът ще влиза като акционер, придобивайки миноритарен дял от 20 до 35% от собствеността в компаниите. Впоследствие ще развива дружествата до момент, в който ще търси изход при средна норма на възвращаемост на средствата на фонда от 6%.

Публичният ресурс, който се предоставя на новия финансов посредник, е 37.4 млн. лв. Към тях той се е ангажирал да добави собствени средства и коинвестиции от партньори, с което общата сума за вложения ще набъбне до 53.4 млн. лв. На въпрос откъде ще привлекат допълнителното финансиране от "Невек мениджмънт" посочиха, че това са партньори на предишните им два фонда от Швейцария и САЩ, както и български инвестиционни фондове.

"Новият ни фонд ще се насочи към три приоритетни сегмента: компании, разработващи изкуствен интелект, блокчейн технологии и финтех иновации", каза Константин Петров при подписването на договора за възлагане на ресурса. Конкурсът бе спечелен в конкуренция с още един участник, който получи по-малко точки.

Другите фондове

В следващите месеци Фондът на фондовете ще трябва да финализира работата по възлагане на ресурс на още два финансови посредника, тъй като процедурата за тях протече с усложнения. Двата фонда ще трябва да управляват съответно 14 млн. евро и 18.2 млн. евро, като разликите са в големината и степента на развитие на потенциалните клиенти.

За първия от тях - "Ускоряване и финансиране на начален етап", имаше избран победител, обединението "АД – Венчърс" с водещ партньор "Клийнтех България", но той се отказа от подписването на договор. Така възможност да финансира стартъпи получи следващият в класирането - "Иновейшън акселерейтър" с водещи лица Леона Асланова, Борислав Стефанов, Анна-Мари Виламовска и Венеция Нецова-Ангова. Те ще получат възможност да подготвят необходимите документи за подписване на договора до края на януари, каза на пресконференция изпълнителният директор на Фонда на фондовете Светослава Георгиева.

За другия фонд с ресурс 18.2 млн. евро предстои да се обяви нов конкурс, тъй като в предишната процедура остана само един кандидат заради отказването на другия. Тогава ФНФ спря процедурата, като обявената причина беше, че трябва да има състезание между поне два участника.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jsa52538406 avatar :-|
    jsa52538406

    Големи процедури,голямо усвояване пада!!!Питам аз:колко нови продукти,процеси и услуги създадоха финансираните от Невек стартапи???Колко нови работни места са разкрити в резултат тези иновации???Какъв е икономическия ефект от "усвоените" средства???Моля фонда официално да отговори!

    Нередност?
Нов коментар