Храна за еднорози*

60 млн. евро ще бъдат налични за финансиране на стартъпи в България до края на тази година

Два нови фонда започват да финансират стартъпи, след като държавният Фонд на фондовете им избра мениджъри
Два нови фонда започват да финансират стартъпи, след като държавният Фонд на фондовете им избра мениджъри
Два нови фонда започват да финансират стартъпи, след като държавният Фонд на фондовете им избра мениджъри    ©  Георги Кожухаров
Два нови фонда започват да финансират стартъпи, след като държавният Фонд на фондовете им избра мениджъри    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече от година стартиращите технологични и иновативни компании в България бяха на финансова диета заради липса на еврофондове. Първата храна дойде през юни, когато Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) насочи нова порция финансиране към стартъпите, а от есента в подпомагането на компаниите и ускоряване на растежа им ще се включват още два фонда, захранени с евроресурс през държавния Фонд на фондовете. С това сумата, която ще бъде достъпна до края на годината, доближава 60 млн. евро. В началото на следващата година вероятно ще се включат и още участници, с което в следващите поне пет години комфортът за предприемачите ще бъде осигурен и те отново могат да започнат да мечтаят.

Опора от три страни

"БрайтКап венчърс" е първият от новите фонд мениджъри, на който стартъпите скоро ще разчитат, след като преди два месеца ЕИФ го захрани с 25 млн. евро рециклиран ресурс от успешни проекти по JEREMIE. През него се предлага финансиране от 50 хил. евро до 3 млн. евро, като предвиденият ресурс ще стигне за около 30 компании, търсещи средства за растеж (seed) и за 10-15 сега прохождащи бизнеси.

Другите два фонд мениджъра, които се очаква да започнат работа от есента, бяха определени от държавния Фонд на фондовете през тази седмица. Това са "АД - венчърс" и "Некст тех венчърс", които ще разполагат съответно с 14 млн. и с 19.1 млн. евро за дялови и квазидялови инвестиции. Средствата са само начален капитал, към който мениджърите ще трябва да добавят собствен ресурс плюс привлечен от частни партньори, с което финансирането ще набъбне значително. Сумите, които могат да се влагат през тези два фонда, са от 25 хил. до 1 млн. евро, като разчетите са средствата да стигнат за около 200 компании. Инвестиционният хоризонт на работа е 5-годишен, след което ще има още 5 години за работа по продажба на дяловите участия.

Новите лица

Може би най-разпознаваем сред стартъп предприемачите е екипът на "Некст тех венчърс". Участници в него са партньори от активния инвестиционен фонд NEVEQ - Константин Петров, Златолина Мукова, Йордан Зарев и Александър Терзийски. Всички те са експерти с опит в работата с иновативни компании през два фонда - първият частен, вторият - основно с еврофондове. В офертата, с която печелят достъп до 19.1 млн. евро, те предлагат да добавят 1.2 млн. евро собствени средства и да привлекат още 7 млн. евро частен капитал от коинвеститори. Представили са списък с 45 стартъпа, с които са във връзка и които биха подкрепили. Ангажирали са се да постигнат 6% норма на възвращаемост на инвестираните средства. Търсят като възнаграждение 17.76% от сумата на инвестициите. Фондът ще подпомага начален етап на развитие на младите компании. "Некст тех венчърс" ще трябва да инвестира в минимум 6 компании годишно.

Другият нов фонд мениджър, който получава 14 млн. евро публичен ресурс, за да инвестира в компаниите, които оцени като заслужаващи си, е "АД - венчърс". Това е българско-италианско обединение, в което водещият партньор е "Клийнтех България" на Любомир Пейновски (който е в управата на Камарата на строителите, а от пролетта е член и на КРИБ) и Марияна Хамънова-Рондини. Чуждестранното включване е от "Мета венчърс" на Франческа Натали и Анна Амати. Офертата, с която обединението печели конкурса на държавното ведомство, предвижда привличане на 446 хил. евро собствен ресурс и още 1.87 млн. евро от частни инвеститори. Предложен е списък с 215 компании, които са набелязани за евентуално финансиране, а ангажиментът за норма на възвращаемост е 5.01%. Обединението е поискало 19.99% годишно такса за управление на средствата, което е до тавана на разрешения максимум. По изискванията фондът трябва да инвестира годишно в 25 стартъпа в етап ускоряване на бизнеса и в 3 компании за ускоряване и финансиране на начален етап на развитие.

Какво следва

С обявяването на резултата от конкурса на Фонда на фондовете започна да тече срок за евентуално обжалване на избора, като има индикации, че възражения ще последват. Общо десет бяха кандидатите, които се включиха в състезанието, като отпадането на някои от тях бе мотивирано със спорни аргументи, като например неприемане на професионалния опит на членове на екипа. Неприятна изненада за полуфиналистите беше и че трябваше да научат резултата от конкурса от медиите, а не от фонда, който дори не ги бе поканил на обявяването.

Съмнения остават да витаят и около отменената процедура за един от трите фонда за стартъпи с ресурс от 18.2 млн. евро, за който, въпреки че имаше кандидат с висок бал в крайното класиране, поръчката бе отменена с мотив: трябват поне два участника, за да сме сигурни, че са постигнати най-добрите условия. Това не е достатъчно убедително за участниците, хвърлили огромни усилия да се включат в конкурса. Търсенето на мениджър за този фонд ще бъде възобновено през есента, а до края на годината трябва да е определен и победител в състезанието за мениджър на фонд за рискови инвестиции с ресурс от 24 млн. евро. Той отново ще е насочен към стартъпите, така че въпреки бавността и критиките към някои от кандидатите финансовата издръжка на младите компании с идеи изглежда подсигурена.

Светослава Георгиева, Фонд на фондовете: Ще проверяваме посредниците си поне веднъж годишно

Какъв успех очаквате да постигнат мениджърите на първите два фонда за стартъпи?

Ние не сме поставяли процент на изходите, които мениджърите ще се стремят да постигнат, защото смятаме, че това не е реалистичен подход. Заложили сме обаче критерии, които да удовлетворят целите на програма "Конкурентоспособност", от която идва финансирането. Допълнително като част от оценката на кандидатите сме поставили изискване за минимална норма на възвращаемост на средствата. Тоест мениджърите имат стимул да управляват фонда така, че да изпълнят поетия ангажимент.

Кой ще контролира избраните от вас мениджъри?

Екипа за контрол още не сме го сформирали, но със сигурност ще бъде назначен такъв, след като подпишем оперативното споразумение. Поне по веднъж в годината проверяваме нашите финансови посредници, като освен тях на случаен принцип избираме и крайни получатели, които също проверяваме.

Каква част от средствата, които минават през вас, са вече насочени към бизнеса?

През последната година се движим много интензивно. Обявили сме пет процедури за фонд мениджъри и сме завършили три, с което сме възложили 35% от поверения ни ресурс. Съвсем скоро предстои да стартираме процедура за още един дялов инструмент - "Мецанин фонд", който ще предоставя микрокредитиране на стартиращи компании.

* В стартъп терминологията еднорог е компания, която струва 1 млрд. долара

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mzq47575551 avatar :-|
    klavdiqspasova.88

    За финансови инвестиции само Алтернатива Файнаншъл ООД!

    Нередност?
Нов коментар