ББР насочва 30 млн. евро за лизинг

Ресурсът е предназначен за покупка на бизнес активи от малките и средните предприятия и ще се разпределя чрез посредници

Автомобилите са основната категория активи, купувани на лизинг в България
Автомобилите са основната категория активи, купувани на лизинг в България
Автомобилите са основната категория активи, купувани на лизинг в България    ©  Николай Дойчинов
Автомобилите са основната категория активи, купувани на лизинг в България    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната Българска банка за развитие (ББР) насочва 30 млн. евро нисколихвено финансиране за покупка на бизнес активи на оперативен лизинг от малки и средни предприятия. То ще бъде разпределено с посредничеството на лизингови компании, които трябва да заявят интерес към участие в програмата в кратък срок - до 30 април.

Новият продукт

Анонсираната цел, която се преследва с пускането на новия инструмент, е да се осигури достъп до услугата оперативен лизинг на малки и средни предприятия чрез постигане на по-добри финансови условия. Предвижда се стартовият бюджет от 30 млн. евро да бъде разпределен първоначално сред минимум 10 посредника, които ще могат да разполагат с по до 3 млн. евро ресурс в следващите 10 години. Лихвеният процент, при който могат да го ползват, е сборът от 3-месечния Euribor (чиито настоящи нива са отрицателни: -0.31%) плюс надбавка от 4 пункта, но не по-малко от 3%. Комисионата за ББР за ангажимент е 0.25% върху неусвоената част от средствата, като лизинговите компании ще трябва да учредяват залог в полза на банката, покриващ 130% от размера на кредита.

Крайните получатели на лизингова услуга са малки и средни предприятия, които търсят финансиране за придобиване на дълготрайни материални активи, транспортни средства, технологии и друго оборудване, свързано с дейността им. Максималният размер на подпомагане за един клиент е 300 хил. евро.

Пазар в растеж

През миналата година лизинговият пазар в България надхвърли 4 млрд. лв., с което се доближава до предкризисното си равнище от над 5 млрд. лв. Вземанията на 46-те компании в сектора нараснаха с 12% спрямо предходната година, а новият бизнес расте с 20% по данни на експерти в бранша. Най-търсен е лизингът за автомобили и камиони, като корпоративните клиенти допринасят за над две трети от бизнеса. Основните източници на финансиране са кредитите, чийто дял в края на 2018 година е 77%.

Все още няма коментари
Нов коментар