🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Fitch понижи перспективата по рейтинга на ББР от положителна на стабилна

Оценката остава BBB, но може да бъде свалена с една степен, ако банката продължи експанзията си при корпоративните заеми

Една от гордостите на главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев е споразумение с Китай, но аргумент за понижението на перспективата по рейтинга е и повечето финансиране от институции извън ЕС
Една от гордостите на главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев е споразумение с Китай, но аргумент за понижението на перспективата по рейтинга е и повечето финансиране от институции извън ЕС
Една от гордостите на главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев е споразумение с Китай, но аргумент за понижението на перспективата по рейтинга е и повечето финансиране от институции извън ЕС    ©  Анелия Николова
Една от гордостите на главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев е споразумение с Китай, но аргумент за понижението на перспективата по рейтинга е и повечето финансиране от институции извън ЕС    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната агенция Fitch промени перспективата по рейтинга на Българската банка за развитие (ББР) от положителна на стабилна. Така за пръв път оценката за кредитоспособността на институция става по-лоша от тази на собственика й в лицето на държавата, която по скалата на Fitch е на ниво BBB с положителна перспектива.

Аргументите на анализаторите

Агенцията обосновава решението си с постепенната промяна на структурата на пасива на банката, което залага все повече на финансиране на едро, което не е предоставено или гарантирано от българската държава. "През 2019 г. ББР е диверсифицирала финансирането си предимно чрез средства от различни международни финансови институции, включително и извън ЕС, което се насочва към растящия й портфейл от директни кредити", пишат анализаторите на Fitch. Според техните изчисления делът на капитала и държавното финансиране в баланса й е спаднал до 69% към септември 2019 г. при 77% година по-рано.

Тези негативи се балансират от подобряващия се рейтинг на държавата и така се стига до стабилната перспектива по рейтинга на ББР. Според Fitch привнесеното в България законодателство от ЕС ограничава правителството да предоставя извънредна подкрепа на банката при нужда, а поемането на загуби от големите й кредитори ще е по-политически приемливо. Все пак очакванията са, че при сътресенията ще действа превантивно и няма да допусне фалит, тъй като голямата част от пасива на ББР е държавен или държавно гарантиран. Предвид размерите на банката от Fitch нямат притеснения за способността на България да я подкрепи.

Изгубеният фокус

Голяма част от анализа на агенцията е посветен на все повече изменящата се роля на ББР. Тя има специален статут на насърчителна банка, разписан в специален закон, и по замисъл трябва да провежда държавна политика. "Тази роля на банката обаче досега е недоразвита, а законът й дава свобода да развива и търговска дейност", обясняват от Fitch, които виждат риск в липсата на разделение между тези две функции.

По замисъл стратегическият фокус на ББР трябва да е към малки и средни предприятия и рефинансиране на портфейли на търговски банки. В последните две години все по-голяма част от активите на ББР са концентрирани в големи заеми, включително и за близки до политици фирми. Тенденцията се засили, след като банката премина от финансовото към икономическото министерство и след като за неин главен изпълнителен директор бе избран Стоян Мавродиев. За целта бяха предприети и промени в закона и устава й, чрез които отпадна лимитът да отпуска максимум 10% от капитала си на една група и така за нея важи общият таван 25%. Някои от най-големите клиенти на ББР с кредити близо до този максимум са "Булгартабак холдинг" и формално отделеното от него в отделна група "Техномаркет", които се считат за контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Друг кредит от 150 млн. лв. беше отпуснат на малката строителна компания "Роудуей кънстракшънс", свързана с близкия до ДПС Румен Гайтански-Вълка.

Концентрационният и политическият риск обаче не са засегнати от Fitch. Агенцията подчертава, че рейтингът на ББР е производен от този на България и на склонността на правителството да й окаже подкрепа. Тази връзка обаче явно вече не е автоматична, като изрично е посочено, че доколко покачване на рейтинга на държавата ще се пренесе при този на ББР ще зависи от законовия й статут, структурата на пасива, ролята й в провеждане на правителствени политики и възможностите държавата да я подкрепи без нарушаване на местното законодателство за преструктуриране и европейските правила за държавна помощ.

"Fitch може да присъди на ББР рейтинг едно ниво под държавния при нов ръст на финансирането, което не идва или не е гарантирано от държавата, при чувствително свиване на капиталовия излишък на банката над регулаторните минимуми или при ново чувствително разширяване на корпоративното кредитиране", пишат още анализаторите на агенцията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 4

    Стабилни като най-корумпираната държава в Европа!

    Нередност?
  • 2
    felicity_flask avatar :-(
    Rossy Ned
    • + 2

    Държавна хранилка за мафиоти и олигарси, където изтичат парите от данъците ни. Какво правим?

    Нередност?
Нов коментар