🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Димитър Радев: Сроковете за ERM II вече са нереалистични, но работата трябва да продължи

Според управителя на БНБ отлагане за 2021 г. няма да е фатално, но не бива да се чака завъртане на цял нов цикъл

Според Димитър Радев липсата на кредитор от последна инстанция поставя България в по-лоша позиция и ограничава мерките, които могат да се предприемат
Според Димитър Радев липсата на кредитор от последна инстанция поставя България в по-лоша позиция и ограничава мерките, които могат да се предприемат
Според Димитър Радев липсата на кредитор от последна инстанция поставя България в по-лоша позиция и ограничава мерките, които могат да се предприемат    ©  Надежда Чипева
Според Димитър Радев липсата на кредитор от последна инстанция поставя България в по-лоша позиция и ограничава мерките, които могат да се предприемат    ©  Надежда Чипева

България вероятно няма да успее да влезе във валутния механизъм ERM II и банковия съюз нито за рождения ден на финансовия министър Владислав Горанов (30 април), нито за вече в рамките на обявеното от премиера Бойко Борисов забавяне с няколко месеца. Това стана ясно от думите на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пред Nova TV.

"Не са реалистични вече сроковете за реализиране на първата стъпка, а тя е присъединяване към банковия съюз и участие във валутния механизъм. Но това не означава, че работата по тази тема трябва да спре. Ако продължим по начина, по който работихме досега, ако политиците, защото това е политически въпрос, и институциите, включително и БНБ, продължат да действат, независимо от много сложната икономическа среда, в която се намираме, едно отлагане за 2021 г. няма да бъде фатално", каза гуверньорът.

Забавяне, а не отказване

Репликите на Радев са първото институционално потвърждение, че кризата около COVID-19 ще се отрази на напредъка на България по пътя към еврозоната. Десет дни по-рано Горанов беше по-лаконичен, като каза че коронавирусът не би трябвало да спре страната, но някои процедури може да се забавят.

Това развитие не е неочаквано, доколкото и в самата еврозона в момента приоритетите обяснимо са към мерките за справяне с кризата, а не към разширяването. За влизането на България в ERM II е нужно съгласието на всички страни членки на валутния механизъм и ЕЦБ. Отделно обаче има още и недовършена работа и тук - поетите от София ангажименти са изпълнени, с изключение на попълването на капитала на двете банки, където миналото лято при проверките на ЕЦБ бе констатиран недостиг. Там и ПИБ и Инвестбанк отчетоха свършена работа, но планираното набиране на 200 млн. лв. от първата през борсата беше блокирано от Комисията за финансов надзор. А при сегашните условия на финансовите пазари пласирането на емисия акции ще е предизвикателно - в момента пазарната капитализация на цялата ПИБ е под 200 млн. лв. При Инвестбанк, която не е публична, също се чака вписване на увеличение на капитала с 22 млн. лв. от настоящи акционери или други инвестиции.

Призивът на Димитър Радев е да не се спира работата. "Направихме грешка при последната финансова криза, тогава приехме позиция да изчакваме по тази тема. Не трябва да повтаряме тази грешка още един път, тъй като цената както за хората, така и за бизнеса този път ще бъде значително по-висока", обяснява управителят на БНБ.

Според него евентуален отказ би означавал изчакване на цял нов цикъл, който може да продължи и десет години, през които да се продължи с формулата "икономическо възстановяване - стабилизация - ниски доходи". "Не мисля, че това е цена, която ще можем да платим и политически, и икономически, и финансово", смята Димитър Радев.

Стабилни, но ограничени в мерките

Гуверньорът обясни още, че според него, ако не беше допусната "грешката" и България сега беше в еврозоната, щеше да е в по-добра позиция. "Ние нямаме кредитор от последна инстанция, какъвто е Европейската централна банка. Това определено ни поставя в различна позиция от страните в еврозоната и ограничава мерките, които ние можем да предприемем. Вероятно ще усещаме това по-силно при разгръщането на кризата, но и когато последствията от кризата трябва да бъдат преодолявани", обясни той.

Все пак оценката на БНБ е, че банковият сектор влиза в кризата в изключително добра форма и ще е по-скоро инструмент в помощ на икономиката, а не източник на притеснения. През седмицата предстои да се обявят мерки, чрез които да бъдат подпомогнати кредитополучателите. Миналата седмица те бяха анонсирани от БНБ, като се чакаше Европейския банков орган да произведе детайлните си насоки как да се третират просрочията в следствие на мораториум. Такъв вероятно ще бъде въведен и в България като ще са важни детайлите, които според няколко изказвания на премиера трябва да бъдат комуникирани в сряда. Тогава се очаква да да се разбере за какъв период ще е отлагането на плащанията по банкови заеми, дали ще важи за всички длъжници или само за конкретни пострадали от ограниченията сектори.

"Хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с индивидуален подход към техните клиенти те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск", каза още управителят на БНБ.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    odysey avatar :-|
    тракиец
    • - 1
    • + 1

    Сега е момента да се освинят...

    Нередност?
  • 2
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 7
    • + 2

    Фибанк запуши ли си капиталовата дупка??? Щото сроковете нищо не значат!

    Нередност?
  • 3
    fhs44598902 avatar :-|
    Black Label
    • - 2
    • + 5

    "Репликите на Радев са първото институционално потвърждение, че кризата около COVID-19 ще се отрази на напредъка на България по пътя към еврозоната". Съвсем логично. Нашето влизане в Еврозоната не е изолиран случай, свързано е с всички останали процеси, които се случват на Стария континент. А те за съжаление са крайно негативни и тенденциите са да продължат да бъдат такива и в обозримо бъдеще, за огромно съжаление. Така че - едва ли е моментът точно сега да мислим за Еврозоната. Нека самата тя се стабилизира, след финансовия колапс, който ще я застигне. Нека и ние оцелеем финансово, а това няма да е лесно. И живот и здраве догодина да мислим за зоната, чакалнята и т.н. Едва ли ще е толкова фатално, предвид тежката ситуация, с която се налага да се справя целия свят. Приоритетите се променят...

    Нередност?
  • 6
    fhs44598902 avatar :-|
    Black Label
    • + 5

    До коментар [#5] от "chichka":

    Абе човек, спри да повтаряш едно и също като развален грамофон, че става смешно. Поне го кажи по някакъв друг начин, че да не си личи чак толкова много....Ама явно речниковият запас ти е ограничен, познанията по темата - също. Щото теорията ти е безумна - според теб сме цъфнали и вързали, ама видиш ли дупката в капитала...Айде малко се осъзнай и помисли пак. На какво дередже ни е държавата? Иконимиката, жизненият стандарт, доходите - като на страните от Западна Европа ли са? Това от една страна. От друга - на кого в Западна Европа му е до нас точно в този момент? Все въпроси, върху които можеш да помислиш сериозно....

    Нередност?
  • 7
    miropenkov avatar :-|
    miropenkov
    • + 5

    Не всеки разбира от икономика и не от всеки става икономист, така е. Ама ситуацията тук е 2 и 2 прави 4. Първото 2 сметни хората и здравето им - в момента ситуацията изисква да опазим здравето на хората от зараза, която вече е на път да причини сериозни последствия във всякакъв спектър. Второто 2 ти е икономиката. Тия сериозни последствия (за които казах преди малко) влияят непосредствено и изцяло върху цялата ни икономика, а по-лошото е, че не само на нашата страна, ами и на цяла Европа. И докато всичко не се съвземе, и в България да няма толкова завишени коефиценти за безработица, инфлация и прочие, няма как да искаме 4. Така че нека сме рационалисти и да се борим за стабилизацията и прогреса ни първо.

    Нередност?
  • 8
    chichka avatar :-|
    chichka

    До коментар [#6] от "Black Label":

    Уважаеми, пиша го кратко, ясно и е вярно! Колкото и да сме цъфнали... кандидатствахме, отговориха ни "не ви пускаме в чакалнята защото две банки са с капиталови дупки". Дори човек дойде, Добрвоски ли как му беше името, специална пресконференция даде и каза защо не ни приемат!!! Това е, капиталови дупки в две банки. Както и да го увъртаме като шефа на БНБ.... каквито и локуми да разтягаме, колкото и да крякаме че "гроздето е кисело".... еврото няма да го видим, докато не се запушат капиталовите дупки във Фибанк и на Славова!
    Лека вечер.

    Нередност?
Нов коментар