🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките ще търсят общ подход за облекчаване на клиентите заради COVID-19

Според председателя на браншовата асоциация Петър Андронов засега не може да се каже какви ще са щетите за икономиката

"Всички банки, включително и ние, предпочитат да има общ еднакъв процес, който да бъде структуриран справедливо и да даде възможност и свобода на банките да помогнат на клиентите", заяви председателя на Асоциацията на банките Петър Андронов
"Всички банки, включително и ние, предпочитат да има общ еднакъв процес, който да бъде структуриран справедливо и да даде възможност и свобода на банките да помогнат на клиентите", заяви председателя на Асоциацията на банките Петър Андронов
"Всички банки, включително и ние, предпочитат да има общ еднакъв процес, който да бъде структуриран справедливо и да даде възможност и свобода на банките да помогнат на клиентите", заяви председателя на Асоциацията на банките Петър Андронов    ©  Надежда Чипева
"Всички банки, включително и ние, предпочитат да има общ еднакъв процес, който да бъде структуриран справедливо и да даде възможност и свобода на банките да помогнат на клиентите", заяви председателя на Асоциацията на банките Петър Андронов    ©  Надежда Чипева

Банковият сектор се подготвя за вълна от забавени вноски по кредити от фирми и граждани вследствие на мерките срещу коронавируса. Желанието на институциите е те да са гъвкави спрямо проблемите на клиентите си, като се надяват да се постигне някакъв общ подход как да се процедира, а от регулаторите също да има ясна комуникация за третирането на тези просрочия. Това каза председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в интервю за "Труд".

Темата не е само местна, като още миналата седмица Европейската банкова федерация (ЕБФ) отправи към ЕЦБ и другите надзорни институции призив за мерки, включващи и мораториум за просрочия на стабилни клиенти, които изпитват временни затруднения от извънредните мерки. Инструментът трябва да даде на банките възможност да разсрочват кредити, без това да се отразява на оценката за тях и съответно на капиталовите им показатели.

Как би могло да изглежда

Българските банки разполагат с излишна ликвидност, така че за тях не би настъпил непосредствен проблем от забавените вноски, особено ако са само за няколко месеца. Самото преструктуриране на кредит обаче по надзорните правила автоматично го поставя в по-рискова категория и банкерите искат временно да се преразгледа именно това.

"Тъй като това е очевидно важна тема не само в България, а и вече в целия Европейски съюз, ключово значение има начинът, по който тази слабост или тези затруднения на фирмите, породени от Covid-19, ще бъдат третирани за регулаторни цели. Защото в сегашната рамка те ще бъдат възприети или класифицирани като проблемни и съответно ще доведат до неблагоприятни регулаторни ефекти за самите клиенти и за банките", казва Андронов. Той не се ангажира с оценка какви ще са щетите за икономиката, които ще зависят от продължителността на епидемията, като според него те се усилват заради свръхреакцията на хората, в някаква степен и на властите, които пораждат страхове. "Ако мен нещо ме притеснява, то не е самият вирус и неговата по-тежка форма и въздействие, колкото ефектът върху психиката и поведението на хората, бизнеса и властите, които очевидно с действията си ще мултиплицират многократно ефекта", обяснява той.

В интервюто си той споменава още и други мерки, предложени от ЕБФ, като например възможността трупаните капиталови буфери през добрите години сега да бъдат освободени на банките. ЕЦБ вече даде индикации, че ще приеме по-снизходителен подход по тази линия спрямо надзираваните от нея институции, което отваря пространство и на националните регулатори, и в частност и на БНБ, да действат аналогично.

Вече има комуникация с БНБ

Според източници на "Капитал" Асоциацията на банките вече е в диалог с БНБ по темата. През тази седмица българските институции ще работят по подход как да се тълкуват разпоредбите в европейските регулации и директиви, така че да се даде гъвкавост, без да се нарушават правилата. Ще се анализира внимателно на кои конкретни нормативни текстове може да се стъпи. Според запознат с хода на преговорите не е изключено и БНБ да облекчи капиталовите буфери. Също така е вероятно регулаторът да приложи и други мерки за консервиране на капитал, като например да забрани разпределяне на дивиденти от печалбата за 2019 г.

Дотогава поединично

"Докато се приеме, ако се приеме, един общ подход, което смятаме, че е най-приемливото и разумно поведение в такава ситуация, всяка банка естествено ще трябва да намери сама решение дотолкова, доколкото има възникнали конкретни поводи. Отново повтарям - все пак всички банки, включително и ние, предпочитат да има общ еднакъв процес, който да бъде структуриран справедливо и да даде възможност и свобода на банките да помогнат на клиентите, които са получили или изпитват затруднение конкретно заради коронавируса", обяснява Петър Андронов, който е главен изпълнителен директор на третата по големина банка в България ОББ.

Засега единствената кредитна институция, анонсирала мораториум, е Първа инвестиционна банка. В съобщение от миналата седмица тя заяви, че "дава възможност на всички свои клиенти да отложат плащанията по кредити, ако те самите или техният бизнес са засегнати по някакъв начин от ситуацията с коронавируса".

Тя е адресирана към всички клиенти - физически и юридически лица, като важи за всички видове кредити: потребителски, ипотечни и жилищни кредити, както и кредитите за микрофирми, малки и средни предприятия, корпоративно кредитиране, включително и вноските по кредитни и бизнес кредитни карти. От ПИБ насочват офертата си и към нови клиенти.

От други институции обясниха неформално, че всяка банка следи развитията в портфейлите си и реално прави същото. Ако се види, че някой кредитополучател изпитва затруднения и не прави вноските си в срок, естествено се комуникира с него и му се предлагат решения. Логиката е, че така или иначе банките нямат изгода да имат масово фалиращи клиенти, които да се превърнат в необслужвани експозиции. Същевременно идеята за проактивна покана към всички клиенти носи ПР позитиви, но може чисто оперативно да създаде и негативи - затрупване на екипите на банките с искания и трудност те да бъдат ефективно обработени и адресирани. Затова и повечето предпочитат да почакат повече яснота от регулатора.

Нови банкноти в АТМ устройствата

Извън това банките уверяват, че продължават да работят при засилени мерки за безопасност и хигиена, повечето от които идентични с тези във всички други институции - ограничаване на броя на клиенти, спазване на дистанция и т.н. Също така като нещо по-специфично за сектора се призовават клиентите да ползват активно онлайн банкиране и да посещават клоновете само при необходимост. Внимание се обръща и на поддържането на касовата наличност в офисите и редовното зареждане на ATM устройствата. Според източници от няколко банки там се поставят нови банкноти поради притесненията, че вирусът може да оцелее по повърхности дни и да се пренася и чрез парите.

В отделни съобщения вече няколко банки подчертават и готовността им критичните функции да се изпълняват дистанционно в случай на наложена карантина.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-P
    kratun.ko
    • - 2
    • + 1

    Така де! Никой няма да се цепи от стадото с индивидуални схеми, защото в България банкови картелни споразумения няма.....

    Нередност?
  • 2
    wys22662791 avatar :-|
    wys22662791

    Оферта за бърз заем 24 часа

    Търсите финансова помощ, за да рестартирате бизнеса си или всички сте изпаднали в нужда и лоши неща, които се случват, но често сте заседнали в някои банки. Днес имаме решение на вашите проблеми, като предоставяте честни и сериозни заеми на хора, по-специално от всякакъв вид, с условията, които биха могли да бъдат организирани за повече информация, свържете се с нашата поща: [email protected]

    Благодаря ти.

    Нередност?
Нов коментар