🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов: България кандидатства за ERM II до края на април

Премиерът заяви, че вече е провел разговори с Кристин Лагард и представители на ЕК

"Ние кризата ще я изкараме, после, за да тръгне икономиката (в чакалнята на еврото - бел. ред.), ще има много повече пари и аз ще гарантирам този въпрос за България", заяви в петък премиерът.
"Ние кризата ще я изкараме, после, за да тръгне икономиката (в чакалнята на еврото - бел. ред.), ще има много повече пари и аз ще гарантирам този въпрос за България", заяви в петък премиерът.
"Ние кризата ще я изкараме, после, за да тръгне икономиката (в чакалнята на еврото - бел. ред.), ще има много повече пари и аз ще гарантирам този въпрос за България", заяви в петък премиерът.    ©  Надежда Чипева
"Ние кризата ще я изкараме, после, за да тръгне икономиката (в чакалнята на еврото - бел. ред.), ще има много повече пари и аз ще гарантирам този въпрос за България", заяви в петък премиерът.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България подновява усилията си за присъединяване към валутнокурсовия механизъм ERM II (познат като чакалнята на еврозоната). Това съобщи премиерът Бойко Борисов в петък, като от думите му стана ясно, че страната има намерение да кандидатства до края на април въпреки кризата около COVID-19. Така управляващите се връщат към първоначално заложените срокове, докогато трябваше да са изпълнени всички ангажименти и най-вече да се преодолени последните препятствия - попълването на капиталовия недостиг, идентифициран в ПИБ и Инвестбанк.

Преди няколко месеца Борисов сам поиска темпото по пътя към еврото да бъде забавено, и то в момент, в който страната беше на финалната права. Тогава надделяха опасенията, че този ход няма достатъчно обществена подкрепа. Сега премиерът е размислил, като изказа самокритика, че се е огънал: "Тази криза ни показа, че тези, които са в еврозоната и чакалнята, ще разполагат с милиарди евро за възстановяване. Тези, които не са, ще теглят дългове, и то на огромни лихви", обясни пред журналисти Борисов. Той изрази увереност, че "не само ще бъдем приети, но ще ни разрешат и суапови плащания след това и ще се закачим за основния водопровод на ЕС".

По принцип държавите, които са във валутнокурсовия, механизъм нямат достъп до инструментите на ЕЦБ. Още в началото на корона кризата обаче ЕЦБ предостави суап линия от 24 млрд. евро на Датската централна банка за осигуряване на еврова ликвидност при необходимост. Дания от години е в ERM II, т.е. ако влезе в механизма, България вероятно също ще може да разчита на достъп до еврова ликвидност.

Остава ПИБ

"Имаме само едно условие да изпълним и ще си го изпълним, незабавно при това. Работи се по него", заяви Борисов. Вероятно той визира капитализацията на Първа инвестиционна банка, където миналото лято при проверките на ЕЦБ бе констатиран недостиг от 263 млн. евро. От банката отчетоха частично свършена работа, но планираното набиране на 200 млн. лв. през борсата беше блокирано от Комисията за финансов надзор през февруари. При сегашните условия на финансовите пазари пласирането на емисия акции ще е предизвикателство, а и сроковете до края на април са непостижими за процедура по увеличение на капитала на публична компания. Думите на премиера за незабавно изпълнение могат да се случат единствено чрез надзорна мярка от БНБ, която би могла да предпише увеличение на капитала, включително и под условие че то бъде записано от конкретно лице или лица, и то по цена, посочена от нея цена. Тогава сроковете за свикване на общи събрания и другите разпоредби по Търговския закон и закона за публичното предлагане на ценни книжа отпадат и операцията може да се проведе светкавично.

Другата финансова институция, която трябваше да попълни капитала си - Инвестбанк, преди дни обяви, че е изпълнила това условие предсрочно и дори е осигурила 1 млн. евро допълнителен капиталов резерв над търсените 51.8 млн. евро.

Срокът, в който двете банки трябва да са изпълнили плановете си за капитализация и те да бъдат внесени за одобрение от ЕЦБ, изтича на 26 април.

Подадена ръка от Брюксел

"Аз не случайно преди да говоря, съм говорел с президента на ЕЦБ Кристин Лагард, с нейните заместници, Горанов и Радев (финансовият министър и управителят на БНБ - бел. ред) вече два дни работят с тях. Говорех с Валдис Домбровскис", заяви премиерът сега. Изказването му може да се тълкува като намек, че ако страната реши проблема с капитализацията на ПИБ, ще получи зелена светлина за чакалнята на еврото, а вероятно и достъп и до част от инструментите за подкрепа на страните от еврозоната. Всъщност сигнали от Брюксел, че България има реален шанс да влезе в ERM II и банковия съюз, имаше още през февруари, преди Борисов да удари спирачка на процеса. Сега той заяви, че не е трябвало да се огъва.

Той заяви, че България ще бъде приета заедно с Хърватия, която е другата държава от региона в напреднала фаза на изпълнение на своя план за приемане на еврото. Все още обаче се чакат резултатите от стрес тестовете, които ЕЦБ провежда на пет нейни банки, и това трябва да стане по-скоро през май.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 7
    • + 6

    Отлични новини, трябва да сме в Еврозоната, защо - заради стабилността, от която имаме нужда.

    Нередност?
  • 2
    plebs avatar :-|
    plebs
    • - 7
    • + 4

    "Ние не сме се отказали, но решихме да бъдем по-бавни, за да убедим хората в правилността на това решение", добави Борисов. /БТА/

    "България трябва да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не, заяви бившият премиер Иван Костов."
    https://www.bnr.bg/.../ivan-kostov-balgaria-trabva-da...
    "Стефан Софиянски: България трябва първо да отмени валутния борд и тогава да влезе в еврозоната" /БТВ/
    "Според БСП управляващите лъжат и крият информация за еврозоната" - Гечев в actualno.com

    :)

    Нередност?
  • 3
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 6
    • + 5

    Ох, днес цял ден се смея! Баце, нали миналата година кандидатствахме, такива паради бяха с подаванета на документите..... какво стана че пак ще кандидатстваме отново? Да не са ни скъсали миналия път? Що ни скъсаха?
    Тук в Капитал беше едно от малките места където дадоха думите на Домбровскис защо сме скъсани!

    Нередност?
  • 4
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 3
    • + 4

    не помня да съм казвал, но помня много да съм го мислел, и значи тогава не е било, а сега е:
    мога да заявя, че днес БСП умря. защо и как Днес, не знам, но умря. червени мои приятели не-хора, моля просто изкарайте оставащото ви време, всеки до смъртта си и толкова. отломки от току-що отминалите времена, безпомощни и остарели пред лицето на планетата и вирусите, които ни се сърдят. неадекватни в момента, и очевидно за всички бъдещи моменти. просто вече сте.. спам. вземете си и Р.радев, той няма смисъл, вече само ни помага - а вие, макар и умрели, все още не искате това, нали?
    в тая връзка ( а те са свързани), трябва да следим и евентуално да си изготвим планове за и към Россия. ако насочите вниманието си, ще разберете, че там става (ще стане, кани се да става, станало е) много страшно. Страшно. след броени дни (седмици) почти всички не-хора там ще разберат, че са напълно неспособни да се справят с коронавируса, с нефта, с гладните хора, с отчаяните хора, с оскотели милиони в различни градове и области. болниците там (всички, до една, навсякъде) са заразени и се заразяват в реално време, държавните служители получават заплати, всички други не. на много малка времева крачка са от взрив - във всички смисли. не, нямам идея какво да правим с тях - може би нищо. но да имаме предвид - ще трябва да помагаме в някой момент обаче.
    и да. леко, постепенно разхлабваме режима. отваряме Слънчев бряг, до 11 вечерта и без дискотеките примерно. пътуванията при спазване на дистанция. всички възможни икономически сектори, при спазване на мерки. кафетата на открито, примерно, ако назначат един човек да ходи и да чисти и да пръска с дезинфектант. е такива неща.
    отново, мн поздрави за радев и не-хората. успяхме да улучим тона (тоест игнорирането на, и незанимаването със, червен спам). след 30 ГОДИНИ, но все пак успяхме.

    Нередност?
  • 5
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 4
    • + 8

    Супер новина!
    Еврото е задължително и безценно за България!

    Нередност?
  • 6
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 2
    • + 5

    Това е добра новина, крайно време е да не слушат гечев мечев и други вредители.

    Нередност?
  • 7
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 5
    • + 4

    Абе аз не съм наясно какво ще стане с държавите членуващи в еврозоната, ако тя фалира. Кой и с какви активи ще гарантира тези пари. Да не се окаже, че ще влезем баш когато ще се плаща чужда сметка. Като гледам кви пари се решили да вадят с тази пандемия, се чудя кво ще стане ако както предвиждам тези пари не се върнат.

    Нередност?
  • 8
    uprsport avatar :-|
    Uprsport

    Пари има много, но ще бъде интересно фактическото увеличение на капитала на ПИБ, кой ще даде парите и от чие име. А изискването за валутния курс как ще бъде изпълнено?

    Нередност?
  • 9
    lz_79 avatar :-|
    lz_79
    • + 1


    До коментар [#] от "
    proizvoditel
    ":

    Печатат хартийки, колкото да се изкупи вече произведената стока, после скок на цените и следва дефлация. В краткосрочен план ще има позитиви, но в переспектива е бомба със закъснител.

    Нередност?
  • 10
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "chichka":

    Те затова разбойниците под път и над път, при въвеждането на извънредното положение, а и преди това Капитал и Дневник искат да закрият. То не бяха запори, измислени дела, тормоз от цялата държавна машина, само и само да скрият думите на такива като Домбровскис, които разкриват цялата пясъчна структура на държавата.

    Нередност?
Нов коментар