🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тамаш Хак-Ковач: Лихвите по кредитите ще останат ниски в коронаурагана

Новият главен изпълнителен директор на Банка ДСК пред "Капитал"

След мораториума 80-90% от ритейл клиентите ни се завръщат към редовно обслужване, казва Тамаш Хак-Ковач
След мораториума 80-90% от ритейл клиентите ни се завръщат към редовно обслужване, казва Тамаш Хак-Ковач
След мораториума 80-90% от ритейл клиентите ни се завръщат към редовно обслужване, казва Тамаш Хак-Ковач    ©  Банка ДСК
След мораториума 80-90% от ритейл клиентите ни се завръщат към редовно обслужване, казва Тамаш Хак-Ковач    ©  Банка ДСК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тамаш Хак-Ковач пое ръководството на Банка ДСК буквално преди дни от дългогодишния й главен изпълнителен директор Виолина Маринова. Той идва от украинското поделение на унгарската група OTP, в чийто състав е и втората по големина българска кредитна институция. Новият главен изпълнителен директор влиза в ДСК след успешно приключилото вливане на Експресбанк, но насред безпрецедентна икономическа турбуленция. Тамаш Хак-Ковач ще бъде сред лекторите на дигиталната конференция "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал".

Всички знаем, че 2020 г. беше предизвикателна, но какви са очакванията ви за 2021 г. - ще могат ли банките да кредитират активно или ще са фокусирани да съхраняват стабилността си?

Ако си представим, че икономиката - банките, компаниите, клиентите, са обитатели на остров, то пандемията около нас е времето. Какво правиш на острова зависи не само, но предимно от времето. Не излизаш навън, ако се задава ураган.

Някои от къщите на острова са по-здрави, по-способни да издържат на бурята. Българският банков сектор е построен на много здрави основи. Мога да кажа, че Банка ДСК е напълно готова да кредитира активно, ако има търсене от клиентите ни. Последните развития около ваксините ни дават надежда, че ураганът ще премине скоро и клиентите ще искат да наваксат с инвестициите и потреблението. 2021 г, ще е година на възстановяването. Но не бива да забравяме, че все още сме във втората вълна на пандемията, което си е оперативно предизвикателство. Ураганният сезон още не е приключил.

Какви са наблюденията ви за ефекта на кредитния мораториум за вашите клиенти и каква част се връщат към редовно обслужване на заемите след края му?

Статистиката за цялата система показва, че клиенти с около 15% от целия обем на експозициите са се възползвали от тази възможност. Съответно Банка ДСК имаше сравнително нисък дял на клиенти под мораториум и затова ефектите му не изкривяват съществено данните, които отчитаме.

Над половината от ритейл клиентите ни вече излязоха от мораториум и съдейки по предварителни показатели между 80 и 90% ще се завърнат към редовно обслужване на заемите си. В корпоративния сегмент кредитополучателите продължават да страдат от последствията от пандемията - най-видимо в туристическия сектор. Работим с тези клиенти да пренастроим погасителните им планове към новата реалност. Все пак за големите клиенти на ДСК съм оптимист, че пандемията няма да остави трайни щети. Представете си ги като мечки, които спят през зимата. Натрупали са достатъчно ресурси за хибернация и ние ще им помогнем да се покажат по-силни и здрави, когато зимата свърши.

Очаквате ли лихвите да останат на рекордно ниските си нива или може да видим покачване?

Не очаквам докато "ураганът" все още бушува да има значими промени в лихвените проценти по кредитите. Те ще се задържат на рекордно ниски нива.

Банките и бизнесът 2020

На 2 декември ще се проведе конференцията "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал". Традиционният форум, който осигурява среща на финансовия сектор с различни по големина компании от различни сектори на икономиката за пръв път ще се проведе в изцяло дигитален формат. На събитието топ мениджъри във водещи банки в страната очертават перспективите и предизвикателствата пред сектора, като тази година естествен фокус ще са последиците от пандемията. Акцент в програмата са и технологичните революции в сектора. Повече информация може да откриете на сайта на събитието, където има и форма за безплатна регистрация.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар