Евгени Ангелов и Елвин Гури печелят Фонда за мецанин инвестиране

ВАС реши, че БМП ще управлява публичен ресурс от 38.5 млн. евро, а държавният фонд на фондовете задвижи договарянето

Евгени Ангелов, председател на Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране
Евгени Ангелов, председател на Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране
Евгени Ангелов, председател на Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране    ©  Цветелина Белутова
Евгени Ангелов, председател на Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един малък хаос е на път да приключи. Слабо известният, но интересен Фонд за мецанин инвестиции, с публично финансиране от 38.5 млн. евро, изглежда, ще излезе на пазара за дялово инвестиране скоро. Решение на Върховния административен съд от 24 ноември, което не подлежи на обжалване, постанови, че държавният Фонд на фондовете (ФнФ) трябва да сключи договор за мецанин-фонда с "Бългериън мецанин партнърс" (БМП). Мецанин фондът е най-големият от създадените дотук структури за дялови инвестиции с пари от европейските фондове и избран мениджър от страна на ФнФ.

Това слага край на продължила над три години драма. Пазарните консултации за фонда започнаха още през 2017 г., процедурата за избор на посредник тръгна в средата на 2018 г. и след редица обжалвания, спирания и тръгвания, стигна до оферти едва през март 2019 г. През октомври миналата година, БМП бяха обявени за победител от комисия на Фонда. Вторият в класирането - "Мейфеър", подаде жалба, която бе отхвърлена в началото на тази година.

Въпреки това договор така и не бе сключен, а причините за това потъват в противоречията между двете страни. От ФнФ твърдят, че участникът се е забавил с регистрацията в КФН, съгласуването на учредителния договор и детайли като свидетелства за съдимост. От БМП пък заявиха, че са се опитали да спазят всички срокове, но извънредната ситуация през пролетта е направила това по-трудно, а ФнФ не са били достатъчно кооперативни. Спорът резултира в отмяна на класирането и преминаване към договор с втория - "Мейфеър".

Сега съдът слага край на тези пререкания и постановява, че БМП трябва да получи и управлява публичния ресурс. От държавния фонд заявиха за "Капитал", че "ФМФИБ вече работи за бързо подписване на споразумение с финансовия посредник. Преди това той обаче трябва да изпълни определени условия. Едно от тях е да бъде регистриран в Комисията за финансов надзор като лице, управляващо алтернативен инвестиционен фонд. Поради тази причина не можем да се ангажираме с конкретен срок за сключване на договора. Веднага след подписване на споразумението с финансовия посредник ще бъде структуриран инвестиционният фонд."

От своя страна от БМП бяха лаконични пред "Капитал" и само казаха, че: "Както и преди, така и сега, сме готови на конструктивен диалог. Надяваме се и останалите участници в този процес да са с такава нагласа".

Така изглежда, че ако всички ангажирани в тази процедура действат максимално ефективно и бързо, е възможно в началото на следващата година Фондът за мецанин финансиране най-накрая да излезе на пазара.

Кои са БМП

В него участници са Иван Христанов, Евгени Ангелов, Диана Аладжова и Лойд Шулц (мениджър в британски мецанин фонд партньор). Член на обединението е и "Ривър Стикс кепитъл", на което едноличен собственик е предприемачът Елвин Гури. Евгени Ангелов беше зам.-министър на икономиката, икономически съветник на президента, а в момента оглавява асоциацията на фондовете за дялови и рискови инвестиции.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар