🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тези милиони няма да са за вас

След три години процедура Фондът на фондовете изненадващо и със съмнителна техника смени победителя в надпреварата за мецанин-фонд

Два пъти подреждането в комисията във ФнФ сочи за победител "Бългериън мецанин партнърс"
Два пъти подреждането в комисията във ФнФ сочи за победител "Бългериън мецанин партнърс"
Два пъти подреждането в комисията във ФнФ сочи за победител "Бългериън мецанин партнърс"    ©  Георги Кожухаров
Два пъти подреждането в комисията във ФнФ сочи за победител "Бългериън мецанин партнърс"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В света на обществените поръчки, казват запознатите, сроковете са относително нещо.

Седмиците лесно стават месеци, месеците - години. И все пак, дори на този фон процедурите във Фонда на фондовете (ФнФ) понякога се движат ужасно бавно. За това понякога са виновни регулациите, но понякога - други съображения.

Последният пример е Фондът за мецанин инвестиции. Ресурсът му от 38.5 млн. евро чака вече три години да бъде пуснат на пазара и точно когато след доста перипетии беше стигнал до избиране на изпълнител, ФнФ реши да отмени това си решение и да го замени с друг. Причината, казват от Фонда, е в самия изпълнител. От участника оспорват това и ще заведат дело, което със сигурност ще отложи още с доста излизането на пазара на този инструмент. А зад спора личат основните проблеми на ФнФ - липса на предвидимост и подозрения за зависимост.

Три години на партера

Мецанин-фондът е особен вид фонд, който е между дяловото и дълговото инвестиране (откъдето и името - мецанинът е полуетаж, обикновено над партера). Той е за компании в напреднал стадий на развитие, които имат нужда от повече капитал за растеж - средната инвестиция там е няколко милиона. Той е по-малко рисков от дяловото инвестиране, но по-сложен като инструмент, затова е разбираемо, че в държава като България, където този тип финансиране никога не е присъствал, структурирането му отнема повече време. Доста повече.

Пазарните консултации за него приключиха през април 2017 г. - преди цели три години. Процедурата по избор обаче беше открита едва година и три месеца по-късно, през август 2018 г. Дори това не беше краят на дългото чакане. Заради обжалвания процедурата беше спряна още преди да се стигне до събирането на оферти и беше подновена едва в края на 2018 г. През март 2019 г. беше преминат предварителният подбор и бяха допуснати трима кандидати до подаване на оферти - "Бългериън мецанин партнърс", "Мейфеър партнърс" и "Сисиел България".

След още половин година - на 21 октомври миналата година, комисията във ФнФ най-накрая взима решение и одобрява "Бългериън мецанин партнърс" за победител. В него участници са Иван Христанов, Евгени Ангелов, Диана Аладжова и Лойд Шулц (мениджър в британски мецанин фонд партньор). Член на обединението е и "Ривър Стикс Кепитъл", на което едноличен собственик е предприемачът Елвин Гури. Моментално вторият в класирането - "Мейфеър", подава жалба пред КЗК, с която оспорва решението. Това отнема още месец и половина - през декември КЗК излиза с решение, в което връща процедурата на етап избор на изпълнител, но без да дава указания дали да се пренареди класирането.

В края на януари тази година, комисията за избор във ФнФ се събира отново и отново излиза с решение, което оставя второ място на "Мейфеър" заради липса на документи за някои от ключовите лица и някои от сделките. Три години след края на пазарните консултации процедурата най-накрая влиза във финалната си права, но отново със закъснение: минават още два месеца, докато "Бългериън мецанин партнърс" получават официалното писмо-покана за сключване на договор. То пристига на 3 април, малко след като България и светът вече са влезли в режим на пандемия.

Колко дълъг е месец и половина

Оттук нататък обясненията на ФнФ и "Бългериън мецанин" се разминават. От фонда твърдят, че са направили всичко, зависещо от тях, за да подпишат договор, но кандидатът се е забавил. "Претендираме, че сме работили точно", казва изпълнителният директор Александър Георгиев. "Ние ги каним да сключим оперативно споразумение до 29 май, като очакваме да направят в това време всичко необходимо - да регистрират в КФН, да покажат учредителния договор и е хубаво да го съгласуват и с нас. Това е крайната дата, те казват "ок, при условие че до 27 април ни одобрите договора". Да де, но ни пращат драфта на 5 май."

Не можем да излезем толкова бързо с решение, казва директорът на "Правна дейност" Гълъбина Георгиева. Според нея всъщност срокът за подготовка трябвало да се смята не от 3 април, а от влизането в сила на новото решение на фонда след произнасянето на КЗК, или накратко месец по-рано.

Двамата представители на фонда твърдят, че "Бългериън мецанин" са имали достатъчно време да подготвят "формалните документи" като свидетелства за съдимост и задължения към общини, както и да поискат официално отлагане на срока заради извънредното положение. Те не са го направили, казва Георгиева. Според нея в писмото, което се получава на 28 май, ден преди датата за сключване на споразумение, частните партньори искат промяна в елементите на поръчката, както в срока, така и в процента съфинансиране.

От "Бългериън мецанин" категорично отхвърлят тези твърдения. "Дружественият договор може да се представи от наша страна при изпълнение на две предварителни условия, които изискват съдействие от ФнФ - съгласувана юрисдикция на фонда и представяне на окончателен вариант за подпис на Оперативното споразумение. Ние получихме окончателен вариант на оперативното споразумение от ФнФ на 4 май, с повече от два месеца забавяне, което не беше обосновано."

От дружеството казват, че нито датата 29 май, нито датата 27 април са били обвързващи - те са избрани само за да се съобразят със срока, предложен от ФнФ. "Съгласно документацията по обществената поръчка ние трябва да имаме 3 месеца за структуриране и съгласуване на документите на фонда. С изпращане на покана за преговори, която посочва 29 май като дата за сключване на Оперативното споразумение, те ни предоставят реално само 3 седмици (от 3 април до 27 април)", посочват "Бългериън мецанин". Като цяло, казват от там, "ключовото условие за успешен процес не беше изпълнено, а именно - своевременно съдействие от ФнФ. В този процес се наблюдаваше поставяне на кратки срокове, които самите ФнФ просрочваха, както и подвеждаща информация по отношение на съгласуване на конкретни искания, последвано от формален отказ".

Въпреки това, те са се опитали да се съобразят със срока и на 20 май искат официално удължаване. Отговор, казват те, е получен едва на 29 май, след края на работния ден, след като те са се явили да подпишат договора - неуспешно.

"По правилата, по ред"

С решение от 4 юни, ФнФ внезапно решава да смени победителя, като отменя избора на "Бългериън мецанин" и избира "Мейфеър". Причината са липсата на документи от страна на победителя, сред които повечето са бележки за задължение към общините, свидетелства за съдимост и други "формални", както сами обясниха от фонда, документи. От дружеството обявиха, че ще обжалват, така че детайлите за сроковете явно ще се решават в съда.

Изумителното е, че след три години чакане, месеци забавяния и обжалвания, от Фонда прекратяват вече завършена процедура заради неналичие на документи, които могат спокойно да поискат от дружеството и да им дадат допълнителен срок - със или без световна пандемия. Най-малкото подобна процедура още върви за "Витоша венчърс", които спечелиха конкурса за фонд за рисков капитал и които получиха шест месеца за завършването на споразумението. "Ние имаме желание, разбирате ли. Но да се случва по правилата, по ред", обяснява Александър Георгиев пред "Капитал". Не е ясно обаче дали правилата са еднакви за всички.

*Текстът е в новия брой на "Капитал" със заглавие "Обратно на партера"

Кои са новите победители "Мейфеър"

Мейфеър партнърс е обединение, като за негови членове са посочени пет физически лица. Всеки от тях води към различни финансови институции.

Йордан Петров работи в свързаната с Първа инвестиционна банка ПФБК от 2012 г. Той е управител на "Реалтор", където те са съсобственици. Преди него обслужващото дружество е управлявано от Неделчо Неделчев, който доскоро беше главен изпълнителен директор на банката. Петров е бил и в борда на "Соларфин България Енерджи" до 2018 г. (когато е ликвидирана), където по това време изпълнителен директор е Неделчо Неделчев. В офертата си Мейфеър е посочило сред възможните източници на частен капитал ПИБ.

Друг от хората вътре е Андрю Газитуа, член на борда на руската банка МКБ, както и българинът Илиян Илиев, който е посочил в LinkedIn профила си, че е дългогодишен директор в германския Prime Capital AG.

Освен ПИБ като други възможни източници на финансиране са посочени българското "Сиела норма" и SRI Capital Advisers, което е част от международен холдинг под ръководството на италианския бизнесмен Джулио Галаци, който е и в борда на "Медиасет". Членът на Мейфеър Гавин Джон Александър е служител на SRI.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 6

    След последните развития на ситуацията в България,така както вървят нещата, тези фондове, които имат за цел да окажат финансова подкрепа на сериозни бизнеси, да не се окаже, че няма на кого да я оказват.

    Нередност?
  • 2
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • + 4

    Милиони само за пичове.
    Пичове ли сте или не?
    Познавате ли големци и имте ли връзки - имаме - е пичове сте значи.

    Нередност?
  • 3
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 4

    Тук като гледам какви индивиди са се увъртели, начело с Елвин Гури, направо ми се плаче.

    Нередност?
Нов коментар