ЕЦБ: Поскъпването на жилищата не може да бъде игнорирано

Членът на съвета на ЕЦБ Изабел Шнабел смята, че банката трябва да действа сега, защото последствията биха били тежки

Европейската централна банка има нелеката задача да се справи с високата инфлация в еврозоната.
Европейската централна банка има нелеката задача да се справи с високата инфлация в еврозоната.
Европейската централна банка има нелеката задача да се справи с високата инфлация в еврозоната.
Европейската централна банка има нелеката задача да се справи с високата инфлация в еврозоната.

Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да си позволи да игнорира покачването на цените на недвижими имоти, заявява в интервю за Financial Times членът на изпълнителния съвет Изабел Шнабел. Според нея повишаването на цените в сектора е "безпрецедентно" и ако финансовата институция не реагира сега, възможността за отговор в бъдеще би била ограничена.

ЕЦБ не включва цените на жилища в цялостния си инфлационен индекс, което не е широкоразпространена практика, но се очаква до няколко години и това да се случи. Шнабел заяви, че ако жилищата попаднат в цялостния индекс, то инфлацията за третото тримесечие на 2021 г. би достигнала точно 2%, което е и поставената от ЕЦБ цел. Данни на банката показват, че тя е била 1.4% в периода юли - септември.

Шнабел изрази мнение, че данните от януари задължават ЕЦБ да вземе мерки при следващата си среща, която е насрочена за 10 март. "Стигаме до точка, в която в светлината на прогнозите за инфлацията ползите от по-нататъшните нетни покупки на активи може да не оправдаят допълнителните разходи", каза тя. "Има аргумент за прекратяване на нетните покупки на активи", допълни Шнабел.

Дори без годишния ръст от 8.8% в цените на жилищата в еврозоната, Шнабел каза, че покачването на потребителската инфлация през януари до нов връх от 5.1% и падането на безработицата до най-ниските нива от 7% означава "риск от действие твърде късно да се увеличи и затова се нуждаем от внимателна преоценка на перспективите за инфлация".

Когато управителният съвет на ЕЦБ се събере следващия месец, се очаква да повиши прогнозата си за инфлацията за следващите две години, което би дало достатъчно сигурни основи за прекратяването на нетните покупки на активи по-бързо от планираното. Също така се очаква и да се подготви за първото си повишаване на лихвения процент след повече от едно десетилетие. Шнабел също така добави, че е изключително важно инфлацията да не стане част от очакванията за икономическо развитие, защото това би довело до един кръг от вдигане на цените и заплатите.

Шнабел не подмина и въпроса за кризата между Украйна и Русия, като каза, че ЕЦБ внимателно следи ситуацията. Главният интерес на банката е влиянието, което напрежението ще окаже върху и без това силно завишените цени на енергийни суровини. Тя също така добави, че не смята, че евентуалното повишаване на напрежението и ескалирането му до военни действия биха имали влияние върху решението за това дали покупките на активи да престанат.

Германската икономистка също така подчерта и три фактора, които според нея са повод за сериозно притеснение относно дългосрочните ефекти на инфлацията. Производството се е оказало под сериозно напрежение заради 26% годишно покачване на цените на промишленото производство. Вариантът омикрон се оказа много по-лек за прекарване от предишните познати варианти. Последният повод за притеснение според Шнабел е бързото възстановяване на пазара на труда.

Във вторник друг член на борда на ЕЦБ - Франсоа Вилероа дьо Гало, изрази мнение, че повишената несигурност относно перспективите за инфлация означава, че централната банка трябва да запази възможностите си напълно отворени, особено при бъдещи повишения на лихвените проценти. Вилерой, който оглавява Френската централна банка, допълни, че връзката между края на покупките на активи и повишаването на лихвените проценти може да бъде смекчена, като отпадне предположението в бъдещите насоки на ЕЦБ, че повишението ще дойде "скоро" след това.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар