🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Societe Generale продава бизнеса си в Русия на свързана с олигарха Потанин компания

Interros Capital придобива дела на френската банка в Росбанк и застрахователните дружества

Руската банка беше напълно слята с другите операции на SocGen в Русия през 2010 г.
Руската банка беше напълно слята с другите операции на SocGen в Русия през 2010 г.
Руската банка беше напълно слята с другите операции на SocGen в Русия през 2010 г.    ©  Reuters
Руската банка беше напълно слята с другите операции на SocGen в Русия през 2010 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Societe Generale обяви, че се е съгласила да продаде дела си в Росбанк и застрахователните дъщерни дружества на руския кредитор Interros Capital, фирма, свързана с милиардера Владимир Потанин. Нахлуването на Русия в Украйна предизвика финансови санкции от САЩ, Европа и Великобритания, което накара западните компании да продадат руските си активи.

Росбанк ще се присъедини към бизнес империята на Потанин, който е най-големият акционер в Norilsk Nickel, световният лидер в производството на паладий и рафиниран никел в света. Холдинговата компания на Потанин беше собственик на Росбанк от 1998 г., преди SocGen да купи дял през 2006 г. и да го слее с другите си руски операции през 2010 г., припомня Reuters.

Въпреки че не е санкциониран от Европейския съюз заради руската инвазия в Украйна, срещу Потанин има санкции в Канада. Още в началото на войната френската банка отбеляза риска от отписване на своя дял в Росбанк. Акциите на третата по големина банка във Франция се повишиха с 8% в понеделник, след като тя обяви, че ще прекрати повече от 15-годишното си участие в Росбанк, на фона на нарастващия натиск за прекъсване на връзките с Русия.

SocGen не разкри цената на сделката, но заяви, че тя ще й позволи да напусне Русия по "ефективен и подреден начин" и ще осигури приемственост за служителите и клиентите на Росбанк.

Interros Capital каза в изявление, че сделката трябва да бъде приключена през следващите няколко седмици, след като бъдат получени всички необходими одобрения от регулаторните органи. SocGen заяви, че сделката ще доведе до отписване на около 2 млрд. евро, но няма да окаже влияние върху капиталовите й показатели. Отписването ще бъде "до голяма степен компенсирано" от деконсолидирането на нейната експозиция от 15.4 млрд. евро към Русия и от неуточнено плащане, включително погасяването на подчинен дълг от Interros Capital, добавят от френската банка в изявление.

SocGen за първи път придоби дял от Росбанк през 2006 г. с опция за закупуване на мажоритарен дял през 2008 г. Руската банка беше напълно слята с другите операции на SocGen в Русия през 2010 г.

Все още няма коментари
Нов коментар