🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Потребителските заеми леко поскъпват през юли, жилищните и фирмените още поевтиняват

Обемът на новите бизнес кредити отново е над 1 млрд. лв., а активността при домакинствата също остава висока

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Активността на кредитния пазар в страната остава висока и през юли, като само за месец бизнесът и домакинствата са получили ново банково финансиране за малко над 2 млрд. лв. Във всички сегменти на пазара обаче се наблюдава леко забавяне на темповете, с които нарастват банковите портфейли, показват данните от лихвената статистика на БНБ. Дали това е знак за обръщане на тенденцията ще стане ясно в следващите месеци. Но като цяло очакванията са в следващите месеци лихвените проценти по депозити и по кредити да растат, което вероятно ще се отрази и върху апетита на фирмите и индивидуалните клиенти да теглят нови заеми.

Идва ли успокояването?

За последния месец домакинствата са получили ново финансиране за общо 991 млн. лв. в сравнение с юни, когато общият обем надхвърли границата от милиард и достигна 1.17 млрд. лв. Намаляването в обема е видимо и при двата основни типа кредити, които индивидуалните клиенти на банките ползват. Така новоотпуснатите заеми за потребление през юли са били за общо 599 млн. лв. спрямо 696 млн. лв. месец по-рано. А тези за жилищни нужди - съответно 391 млн. лв. и 472 млн. лв. през юли и през юни.

Погледнато на средномесечна база от началото на годината обаче обемите все още остават значително по-високи спрямо 2021 г. За периода януари - юли банките в България са отпускали месечно средно по 577 млн. лв. потребителски заеми, което е с по близо 153 млн. повече спрямо средните суми, предоставяни за първите седем месеца на 2021 г. При жилищните кредити новосключените договори средно на месец тази година са се увеличавали с по около 373 млн. лв., или по около 80 млн. лв. повече, отколкото за същия седеммесечен период на миналата година.

Сходна е и динамиката в корпоративния сегмент, където след рекордната за годината активност през юни, когато бизнесът получи ново финансиране на обща стойност 1.04 млрд. лв., през юли статистиката показва минимално забавяне - до 1.02 млрд. лв. А средномесечно за периода януари - юли фирмите са теглили по 867 млн. лв. нови заеми, или със 172 млн. лв. повече на месец в сравнение със същия период на 2021 г.

При анализа на данните трябва да се има предвид и това, че кредитните портфейли на банките всъщност растат с чувствително по-малки темпове, тъй като паралелно с отпускането на ново финансиране има и съществени погасявания на задължения, особено при потребителските заеми, които по правило са по-краткосрочни. Така всъщност салдата при тях растат с по около 175 млн. лв. месечно, а при жилищните - с по около 210 млн. лв.

Разнопосочно при предоговарянията

От началото на 2021 г. БНБ публикува по-детайлна лихвена статистика, която позволява да се проследи и динамиката при предоговорените и рефинансирани заеми - както от бизнеса, така и от домакинствата. Видно от данните към края на юли активността на фирмите за преструктуриране на съществуващите им задължения остава висока - само за последния месец те са предоговорили и рефинансирали кредити за 1.06 млрд. лв. А средномесечно от началото на годината сумата е от порядъка на 772 млн. лв., в сравнение с 575 млн. лв. за същия период на 2021 г.

При индивидуалните клиенти на банките обаче юли бележи лек спад в обема на преструктурираните задължения - общо 275 млн. лв. спрямо 281 млн. лв. месец по-рано. Понижението се дължи изцяло на по-умерената активност при предоговаряне и рефинансиране на потребителски заеми - за общо 112 млн. лв. за последния месец при 120 млн. лв. през юни. Същевременно при жилищното финансиране посоката е обратна и през юли са преструктурирани задължения за общо 163 млн. лв., в сравнение със 160 млн. лв. за предходния месец. Тази динамика се вижда особено добре и на средномесечна база - ако за периода януари - юли 2021 г. домакинствата са преструктурирали средно по 115 млн. лв. потребителски и също по толкова ипотечни заеми, то първите седем месеца на 2022 г. числата вече са съответно 107 млн. лв. и 160 млн. лв.

Динамиката при предоговарянията се влияе и от изтеклия в края на миналата година кредитен мораториум за експозиции за около 9 млрд. лв. Той беше въведен като мярка в отговор на ковид кризата и целта му беше да даде на фирми и домакинства възможност да поискат отсрочване на вноските по задълженията си към банки.

Лихви все още на дъното

Що се отнася до цената на банковото финансиране, за момента то все още остава на исторически ниски равнища, но очакванията са в следващите месеци да започне плавен процес на повишаване на лихвените проценти. Данните към юли всъщност показват леко поскъпване на най-масовите потребителски кредити за домакинствата - тези в левове, при които отчетеният среден процент в края на месеца е 8.19%, при 7.56% към юни и 7.89% средно от началото на 2022 г. На практика по този начин цената на потребителското финансиране се връща до нивата си от края на миналата и първия месец на настоящата година, но дали вече може да се говори категорично за обръщане на тенденцията ще стане ясно през следващите месеци.

Междувременно при масовите ипотеки в левове лихвите все още намаляват и през юли - до 2.47% спрямо 2.49% месец по-рано и 2.56% средномесечно от началото на 2022 г. Низходяща е и посоката при лихвите по новите заеми за бизнеса - тези в левове се понижават до 2.49% при 2.57% през юни и 2.46% средно за първите седем месеца на годината. А при новите фирмени кредити в евро средната лихва намалява до 2.42% през юли в сравнение с 2.58% за предходния месец и 2.33% средномесечно от началото на 2022 г. По отношение на корпоративното финансиране обаче трябва да се има предвид, че динамиката на лихвите на месечна база в сегмента често се влияе от еднократни ефекти на големи експозиции.

Лихвите по новопривличаните срочни депозити от бизнеса и домакинствата също остават близо до историческото си дъно. Доходността по спестяванията на физическите лица и в левове, и в евро трайно е под 0.1%. А при вложенията на бизнеса и в левове, и в евро лихвите все още са на отрицателна територия, като очакванията са в следващите месеци това да се промени със започналото затягане на паричната политика от ЕЦБ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lcj441103717 avatar :-|
    lcj441103717

    Нещо не се връзва да спада лихвата по ипотечните кредити при положение, че Юрибор 6м на в началото на януари беше -0,5%, а днес е 0,92%. Това са 1,42 процентни пункта разлика. При лихви от 2,5% + юриборът това са 3,4% в момента. 90 процентни пункта спрямо 2,5% са има няма повече от 30% разлика нагоре, което оскъпява вноските неимоверно.

    Нередност?
Нов коментар