🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на банките към юли надхвърли 1.2 млрд. лв.

Ръстът на годишна база е почти 50%, като засега данните не показват негативни ефекти от високата инфлация и войната в Украйна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За първите седем месеца на 2022 г. печалбата на банковата система достигна 1.2 млрд. лв., което представлява почти 50% ръст на годишна база. Резултатът затвърждава оформилата се още през 2021 г. тенденция на изключително силно представяне на сектора, който през последните месеци покорява нови рекорди, движен от засилената кредитна активност. Банките за момента не усещат и съществени признаци на забавяне заради инфлацията в България и по света или войната в Украйна. Само за последния месец печалбата е 186 млн. лв., показват от числата обобщената статистика за представянето на банковата система, която БНБ публикува на месечна база (разбивка с резултатите на отделните банки се публикува на тримесечна база).

Същевременно, отчетената печалба за периода януари - юли 2022 г. е по-висока и в сравнение с предкризисната 2019 г., когато за същия период сумарното постижение на кредитните институции в страната беше 1 млрд. лв.

Откъде идва печалбата

За рекордната печалба допринасят широк спектър от компоненти. Към юли нетният лихвен доход се увеличава с почти 150 млн. лв. на годишна база до 1.58 млрд. лв. В процентно изражение ръстът е с 9.52%, което е най-бързият темп, отчитан за последните близо 15 години. Подобно на кредитния бум в началото на века и сега двигател на ускорението на този показател е продължаващият бурен ръст в отпускането на заеми от страна на банките.

С още по-отчетлив темп се увеличава нетният доход от такси и комисиони, който към юли скача с над 21% на годишна база до 830 млн. лв. В номинално изражение увеличението в обема за последната година е с близо 147 млн. лв. - съизмеримо с това на нетния лихвен доход. Фактор за растежа, разбира се, са повишените такси на банките, но и тук съществен ефект оказва и все още високата икономическата активност, която по правило е съпътствана от повече преводи и други банкови услуги, включително повече новоотпуснати заеми.

Съществен елемент от картината на доброто крайно представяне продължават да са и по-ниските разходи за обезценка. За седемте месеца те са 244 млн. лв., което е с 95 млн. лв. по-малко спрямо година по-рано, показват данните на БНБ. През 2020 г. банките провизираха ударно очакваните покрай пандемията бъдещи загуби, но през 2021 г. в поведението им се наблюдаваше известно успокояване. Сега въпреки влошаващите се перспективи пред икономиката, свързани с инфлацията и войната, все още не се наблюдава толкова активно провизиране, колкото през 2020 г.

Така и към юли основната тежест за печалбите на банките идва по линия на растящите административни разходи (в т.ч. за персонал) - с близо 119 млн. лв. повече спрямо година по-рано до 1.1 млрд. лв. в края на първите седем месеца на 2022 г. В процентно изражение растежът все пак се забавя леко - до 12% на годишна база, в сравнение с 13% преди месец.

Все още кредитен бум

Активите на банките през юли се покачват с 3 млрд. лв., или 2.1% на месечна база, до 145 млрд. лв. Спрямо година по-рано увеличението е с 11.1%, или 14.5 млрд. лв.

И към края на първите седем месеца статистиката отчита ръст във всички сегменти на кредитирането. При фирмените заеми той е с 12.2% на годишна база до 43.3 млрд. лв., а при тези за домакинствата ускорението е с 15.5% спрямо юли 2021 г. до 32.2 млрд. лв. Разбивката по видове финансиране за индивидуални клиенти показва малко по-силен растеж при ипотечните кредити - с 15.6% за последната година до 17.2 млрд. лв., докато обемът на отпуснатите потребителски заеми се е увеличил с 13.4% на годишна база до 15.6 млрд. лв., показват надзорните данни на БНБ (в паричната статистика данните са малко по-различни заради използваната различна методология).

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-P
    aussie

    Ще очакваме още по голяма печалба с тези високи месечни такси.

    Нередност?
  • 2
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    Хубава печалба, но 10% данък е неморален. Трябва да е 20% или поне 15%.

    Нередност?
  • 3
    western_ avatar :-|
    western_

    В Испания обложиха свръхпечалбите на банките с еднократен данък, за да финансират енергийни помощи за обикновени граждани. Тук банките достигат рекордни печалби и ако КЗП работеше щеше да ги подпука за таксите, скочили в пъти!

    Нередност?
Нов коментар