🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ ескалира борбата с инфлацията с повишение на лихвата от 0.75 пункта

С покачването на цената на заемите рецесия в еврозоната изглежда още по-вероятна

Покачването идва въпреки нарастващите страхове, че валутната зона ще изпадне в рецесия през следващите месеци, докато растящите цени на енергията притискат бизнесите и домакинствата
Покачването идва въпреки нарастващите страхове, че валутната зона ще изпадне в рецесия през следващите месеци, докато растящите цени на енергията притискат бизнесите и домакинствата
Покачването идва въпреки нарастващите страхове, че валутната зона ще изпадне в рецесия през следващите месеци, докато растящите цени на енергията притискат бизнесите и домакинствата    ©  Reuters
Покачването идва въпреки нарастващите страхове, че валутната зона ще изпадне в рецесия през следващите месеци, докато растящите цени на енергията притискат бизнесите и домакинствата    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта и ескалира до ново ниво битката си с инфлацията. Рязката стъпка е част от усилията за овладяване на ръста на цените и свеждането му към целевата стойност от 2% в средносрочен план. Увеличението е най-голямото в историята на валутния блок, а с него референтната лихва по депозитите на банката достига 0.75%, което е най-високото ниво от 2011 г. насам. Покачването идва в момент, когато рецесия в еврозоната изглежда неизбежна заради високите цени на енергията. Въпреки това ЕЦБ сигнализира, че вероятно предстоят още повишения.

Банката предприема второ поредно покачване на разходите по заемите, след като през юли вдигна основната си лихва за първи път за последните повече от 10 години. Въпреки това през август инфлацията в еврозоната достигна нов връх от 9.1% на годишна база. В същото време безработицата спадна до едно от най-ниските си нива от 6.6% през юли, а еврото достигна 20-годишно дъно спрямо долара. Икономическият растеж на блока продължи с неочаквано високите 0.8% през второто тримесечие. Данните, изглежда, са дали увереност на ЕЦБ да предприеме рязкото покачване. Последното такова от същия мащаб е от януари 1999 г. с цел техническа корекция, която да улесни въвеждането на еврото, припомня Financial Times.

ЕЦБ вдига със същия темп и другите си два ключови лихвени процента. Този за рефинансиране се увеличава от 0.5% на 1.25%, а по овърнайт заемите за банки - от 0.75% на 1.5%. Ръководената от Кристин Лагард институция също така ревизира прогнозата си за инфлация през тази и следващата година и намали очакванията си за ръст на икономиката през 2023 г. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, смятат, че ЕЦБ ще продължи с повишенията, докато достигне считаното за неутрално ниво от 1.5%.

Рецесията - все по-неизбежна

Покачването идва въпреки нарастващите страхове, че валутният блок ще изпадне в рецесия през следващите месеци, докато растящите цени на енергията притискат бизнесите и домакинствата. Перспективите пред германската икономика са особено мрачни поради твърде голямата ѝ енергийна зависимост от Кремъл. Страната е запълнила съоръженията си за съхранение на газ по-бързо от предвиденото, но те няма да са достатъчни, за да предотвратят недостиг през зимата. Въпреки засилващите се опасения от рецесия обаче президентът на Bundesbank Йоахим Нагел поставя битката с инфлацията като приоритет пред икономическия растеж.

Някои обаче са скептични относно ефективността на хода на ЕЦБ. Все още не е ясно как паричната политика може да понижи инфлация, която се задвижва главно от външни фактори от страната на предлагането, пишат анализаторите на ING Think. Дори въздействието на повишаването на лихвените проценти върху инфлационните очаквания не е сигурно. Днешното увеличение няма да определи дали еврозоната ще влезе в рецесия, нито нейната тежест. Тя ще зависи основно от цените на енергията, смятат икономистите.

ЕЦБ започна покачването на лихвата си в отговор на инфлацията по-късно от повечето големи централни банки. Очаква се Федералният резерв на САЩ да обяви трето поредно увеличение от 75 базисни пункта този месец, с което ще достигне диапазона 3-3.25%.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mr.ligier avatar :-|
    Lee Gier

    Минков ескалира борбата за глупави местоимения, подлози и глаголи в българският език.

    Нередност?
  • 2
    dorn avatar :-|
    dorn
    • + 1

    Тия най -после се усетиха !

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    При растяща инфлация към 10% за ЕЗ, каква ли борба с нея ще настане с 0.75% увеличените на ОЛП?
    А видимо следва прекратяване на руските енергийни (и суровинни) доставки към "недружествените страни" (разбирай ЕС, САЩ, Австралия, Япония и Ю.Корея), което ще отхвърли инфлационните индекси там до тавана.

    Другата тема е, че кредитите определено поскъпват и Кироасеновия бюджет 2023 с 15 млрд дупка вероятно ще ни излезе съвсем през носа.

    Всъщност това би следвало да е темата прим на икономическа медия.
    Но К отдавна не е икономическа, а грантова медия и темите му се спускат по мейла.

    Нередност?
Нов коментар