Войната в Украйна | Германска връзка в доставките на горива за руската армия

Wintershall Dea продава газов кондензат на "Газпром", която е основният руски производител на авиационно гориво, показва разследване на ZDF и Der Spiegel

Разследванията на Der Spiegel и ZDF показват, че газовият кондензат е фундаментално подходящ за производство на авиационно гориво, макар от германската компания да твърдят друго
Разследванията на Der Spiegel и ZDF показват, че газовият кондензат е фундаментално подходящ за производство на авиационно гориво, макар от германската компания да твърдят друго
Разследванията на Der Spiegel и ZDF показват, че газовият кондензат е фундаментално подходящ за производство на авиационно гориво, макар от германската компания да твърдят друго    ©  Reuters
Разследванията на Der Spiegel и ZDF показват, че газовият кондензат е фундаментално подходящ за производство на авиационно гориво, макар от германската компания да твърдят друго    ©  Reuters

За да продължат бомбардировките в Украйна, руските военновъздушни сили се нуждаят от постоянни доставки на гориво. В противен случай изтребителите и бомбардировачите ще трябва да останат на земята. Разследване на ZDF frontal и Der Spiegel показва, че съвместно предприятие на германската група Wintershall Dea доставя така наречения газов кондензат на един от най-важните производители на авиационно гориво за руските ВВС - "Газпром".

"Бял петрол" като суровина за авиационно гориво

"Газпром", която е под контрола на Кремъл, е най-важният производител на авиационно гориво в Русия и също така е партньор на Wintershall Dea, която добива петрол и газ. Чрез своите съвместни компании германската група експлоатира газови находища заедно с "Газпром" в Западен Сибир и произвежда големи количества газов кондензат, който е страничен продукт. Експертите наричат сместа от течни въглеводороди още "бял петрол".

Според Wintershall Dea газовият кондензат се продава на "Газпром" директно от сондажа. Германската компания признава, че няма влияние върху по-нататъшната преработка на добития газов кондензат и може да се гарантира, че ще се използва само за граждански цели. Той се "преработва в много различни нефтохимически продукти", казват от компанията.

Wintershall Dea отхвърля обвиненията

От газовия конденз ли се прави и авиационно гориво, което се използва от руските изтребители, които бомбардират украински градове? Wintershall Dea смята подобно свързване за изкуствено и го отхвърля като "неправилно".

Германската група заявява пред двете германски медии: "Нашите съвместни предприятия в Русия не снабдяват руската армия с газов кондензат." От компанията обясняват още, че той не е подходящ за военни самолети. Компанията осъжда войната на Русия срещу Украйна според централата на групата в Касел.

Разследванията на Der Spiegel и ZDF показват, че газовият кондензат е фундаментално подходящ за производство на авиационно гориво. Оценени данни за товари от руски влакове и вътрешни документи на "Газпром" дават представа как газовият кондензат е постъпвал в преработвателните заводи. Пътят води до рафинерията на "Газпром" в Омск, където е най-големият руски химически завод за авиационно гориво.

Германските медии успяват да проследят пътя от Омск до поне девет руски военни летища близо до украинската граница. Две от тях са Морозовск и Воронеж. Там са разположени бомбардировачи "Сухой", свързани с атаки срещу цивилни цели в Украйна. Например твърди се, че самолети от базите са бомбардирали цивилни в Чернигов и Мариупол.

Украинското министерство на правосъдието призовава за разследване

Заместник-министърът на правосъдието на Украйна Ирина Мудра призовава Wintershall Dea да прекрати бизнеса си с Русия: "Германското правителство трябва да проведе подходящо разследване." Ако от дейността на Wintershall Dea се събере информация, че е извършено военно престъпление, тогава случаят трябва да бъде отнесен до Международния наказателен съд, смята Мудра. След това разследващите ще трябва да изяснят дали и до каква степен Wintershall Dea действително участва във войната на Русия.

Германската компания, която е мажоритарна собственост на химическия гигант BASF, обмисля юридическо отделяне от руския си бизнес. Wintershall Dea обяснява, че напускането на Русия, както направиха други петролни компании, не е толкова лесно от правна гледна точка. Колкото и налудничаво да звучи, продажбата на компанията или дялове от нея в Русия няма как да се случи без одобрението на руския президент.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 2

    Явно бензиностанцията с ракети го е закъсала мощно!
    След като в Капитал вече се писа, че руския ВПК разглобява прахосмукачки и фритюрници за чиповете им, за да си прави ракетите, вече и бензина на колонките им свършва . Страната, която определя световните цени на горивата според Кирил Кирчев го е задрала за авиационно гориво и ходи с тубата да проси от съседите...

    Апропо, как мога да си прекъсна абонамента и да ми върнете предплатеното, защото за идиотщини не бива да се плаща. Нали?

    Нередност?
Нов коментар