EY получи двегодишна забрана да привлича нови клиенти в Германия

Местният регулатор APAS налага и глоби заради скандала около фалиралата Wirecard

Причината за наказанието са действията на компанията, свързани с вече фалиралата Wirecard и липсата на качествен одит в продължение на години
Причината за наказанието са действията на компанията, свързани с вече фалиралата Wirecard и липсата на качествен одит в продължение на години
Причината за наказанието са действията на компанията, свързани с вече фалиралата Wirecard и липсата на качествен одит в продължение на години
Причината за наказанието са действията на компанията, свързани с вече фалиралата Wirecard и липсата на качествен одит в продължение на години
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от четирите големи одиторски компании - EY, получи забрана да извършва нови одити на компании от обществен интерес в Германия за период от две години. Причината за наказанието са действията на компанията, свързани с вече фалиралата Wirecard, и липсата на качествен одит в продължение на години, съобщава Handelsblatt.

Въпреки това местният Орган за надзор на одиторите (APAS) не се произнесе относно въпроса дали действията на компанията са били умишлени или по непредпазливост. По този начин изгледите за EY продължават да не са добри, като компанията вече изгуби голяма част от клиентите си и изпитва сериозни проблеми при намирането на нови.

В допълнение към забраната регулаторът налага глоба от 500 хил. евро на одиторската фирма, както и санкции между 23 хил. и 500 хил. евро на бивши и настоящи служители. Периодът, върху който се е концентрирало разследването, е между 2016 и 2018 г., като APAS заяви, че е установил, че EY е "нарушила професионалните задължения по време на одитите на Wirecard и Wirecard Bank от 2016 до 2018 г.".

Първоначално регулаторът се насочи към 12 настоящи и бивши служители на EY, но седем от тях се отказаха от професията и върнаха лицензите си, което означава, че регулаторът не може да им наложи санкции.

"EY Германия" заяви, че ще проучи "внимателно" решението на регулатора, но все още не е получила подробното правно заключение. Фирмата освен това заяви съжаления за факта, че измамата в Wirecard не е била разкрита по-рано и че е научила ценни уроци от провала. Компанията настоя, че е предприела значителни стъпки за подобряване на качеството на одита и управлението на риска, като е назначила нов мениджърски екип и е въвела допълнителен контрол. "Днес "EY Германия" е различна организация", заявяват от компанията, добавяйки, че е сътрудничила изцяло на APAS в разследването.

Ясно послание

Според Конрад Дъфи, експерт по подобни престъпления в германската група за защита на потребителите Finanzwende, "тази санкция изпраща ясно послание". Той добави, че регулаторът е бил твърде снизходителен към Wirecard твърде дълго и сега трябва да действа "по-решително".

Клаус-Петер Науман, ръководител на Германския институт на публичните одитори IDW, нарече двегодишната забрана тежко наказание, което не е било налагано в Германия до този момент.

Разпадът на Wirecard започна през лятото на 2020 г., когато компанията обяви, че й "липсват" 1.9 млрд. евро от сметките. Компанията е основана през 1999 г. и оттогава насам е обвинявана няколко пъти от журналисти и вътрешни източници, че приходите и печалбата на фирмата са изкуствено напомпани чрез фалшиви транзакции. Бившият директор Маркус Браун отричаше тези твърдения с години, докато през 2019 г. не допусна външния одитор KPMG да провери сметките на компанията. KPMG не успя да верифицира 1 млрд. евро от сметките на Wirecard, като освен това постави и въпросителна около счетоводството на фирмата при придобивания на по-малки фирми.

В отговор на скандала Германия увеличи задълженията на всички одитори, увеличи регулацията на сектора и даде на APAS и финансовия надзорен орган на страната BaFin по-големи правомощия. Правителството също така удвои максималното наказание за професионално нарушение до 1 млн. евро.

Председателстващият съдия по текущото наказателно дело срещу Браун и двама други висши ръководители разкритикува EY, че не е предприела действия по доказателства за измама в германската финансова компания. Криминалното разследване и решенията на прокуратурата все още не са ясни.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 1

    Много от публичните компании са кухи китии без съдържание .

    Нередност?
Нов коментар