🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов ръст на инфлацията в САЩ до 3.4% отдалечава очакванията за по-ниски лихви

Връщането към целта от 2% може да отнеме повече време, отколкото постигнатият досега успех

Според експерти връщането на инфлацията към целта от 2% ще е по-трудно от постигнатия досега успех, като по оценки на Фед това може отнеме още около 2 години.
Според експерти връщането на инфлацията към целта от 2% ще е по-трудно от постигнатия досега успех, като по оценки на Фед това може отнеме още около 2 години.
Според експерти връщането на инфлацията към целта от 2% ще е по-трудно от постигнатия досега успех, като по оценки на Фед това може отнеме още около 2 години.    ©  Reuters
Според експерти връщането на инфлацията към целта от 2% ще е по-трудно от постигнатия досега успех, като по оценки на Фед това може отнеме още около 2 години.    ©  Reuters

Инфлацията в САЩ се повиши през декември до 3.4% на годишна база в сравнение с 3.1% предходния месец, надхвърляйки прогнозите на икономистите. Новите данни за ръста на потребителските цени във водещата световна икономика намаляват шансовете Федералният резерв да започне да понижава лихвите още през март, каквито очаквания има сред част от инвеститорите. През декември централната банка сигнализира за вероятен спад на основната лихва със 75 базисни пункта тази година - повече от предишните насоки, което донесе оптимизъм на пазарите.

Месечната инфлация също се ускорява през декември до 0.3% при 0.1% през ноември. Основната причина е ръстът на цените на жилищата, който допринася за над половината от общото увеличение, посочват анализатори. Данните обаче показват и известни признаци, че ценовото напрежение се успокоява. Базовата инфлация, която изключва по-нестабилните стоки като храни и енергия, леко се забавя до 3.9% при 4% през ноември.

Инфлацията сравнително бързо падна от достигнатия през 2022 г. връх от 9.1%, най-високото ниво за цяло поколение американци. Спадът до голяма степен дойде благодарение на облекчаването на проблемите с веригите за доставки, по-ниските цени на енергията и суровините, както и нормализирането на потребителските разходи. Ефект имаха и усилията на Фед да охлади икономиката, като повиши разходите по заемите. От юли миналата година обаче банката постави на пауза покачването на лихвите и загатна за предстоящ край на цикъла на затягане, тъй като се надява да осигури "меко приземяване" на американската икономика. Основната лихва засега остава на ниво 5.25-5.50%.

Според експерти връщането на инфлацията към целта от 2% ще е по-трудно от постигнатия досега успех, като по оценки на Фед това може да отнеме около 2 години. Така инфлацията вероятно ще се задържи около 3% още известно време, което се потвърждава и от последните данни.

Какво предстои

Новите данни вероятно ще отложат намаляването на лихвите за по-късно през годината, смятат икономисти. Основната инфлация се оказва "лепкава", което ще даде на Фед основания за предпазливост и е малко вероятно той да намали лихвите толкова бързо, колкото пазарите очакват в момента, смята Брайън Култън, главен икономист на Fitch Ratings, цитиран от CNN. Инфлацията вероятно ще продължи да спада достатъчно, че Фед да започне да намалява лихвите през май, прогнозира Нанси Вандън Хаутен, икономист в Oxford Economics.

През декември броят на новите работни места също надхвърли прогнозите, сигнализирайки за стабилността на американската икономика. Това дава на Фед още един аргумент да запази лихвите високи за по-дълго. Общо за година заетите са се увеличили с 2.7 млн., показва официалната статистика.

След публикуването на данните за инфлацията в четвъртък доходността на двегодишните държавни облигации, която се движи заедно с очакванията за лихвите, се покачи с 0.05 процентни пункта до 4.38%. На фючърсния пазар залозите, че Фед ще започне да разхлабва паричната политика през март, леко намаляха.

Все още няма коментари
Нов коментар