Финансовите инвеститори се връщат в Гърция след възстановяването на икономиката

Гръцките банки завършват забележително възстановяване след кризата

Фондът за спасяване на гръцките банки миналия месец продаде 27% от Piraeus Bank за 1.35 млрд. евро
Фондът за спасяване на гръцките банки миналия месец продаде 27% от Piraeus Bank за 1.35 млрд. евро
Фондът за спасяване на гръцките банки миналия месец продаде 27% от Piraeus Bank за 1.35 млрд. евро    ©  Reuters
Фондът за спасяване на гръцките банки миналия месец продаде 27% от Piraeus Bank за 1.35 млрд. евро    ©  Reuters

Прозорецът за първични публични предлагания (IPO) в Европа се отваря с известни трудности, ако листването на германската парфюмерийна верига Douglas е някаква индикация за това. Но в една европейска страна цените на акциите се изстреляха. Фондът за спасяване на гръцките банки миналия месец продаде 27% от Piraeus Bank за 1.35 млрд. евро. Той получи достатъчно търсене, за да осъществи вторичната продажба на книжата, като цената е с лека премия спрямо очакванията. Тази сделка на фондовата борса последва IPO-то на летището в Атина през февруари. В края на миналата година правителството продаде дялове в National Bank, Eurobank и Alpha Bank. Така Гърция се превръща в изненадващ любимец на борсовите инвеститори, отбелязва Financial Times.

Южната съседка на България отбеляза сериозно възстановяване след финансовата криза, като конкурентоспособността се подобрява и брутният вътрешен продукт расте стабилно. Индексът на вътрешния фондов пазар, ASE, се повиши с почти 40% през последната година, надминавайки S&P 500. Доходността по 10-годишните гръцки облигации е 3.2%, доста под тази на Италия с 3.6% и Великобритания с 4%.

В края на миналата година всички рейтингови агенции повишиха кредитния рейтинг на Гърция, като S&P и Fitch го покачиха до BBB- - най-ниския инвестиционен, благодарение на добрия растеж на икономиката през изминалата година и намаляване на съотношението дълг/БВП.

Според данни на гръцкото финансово министерство, цитирани от Reuters, за миналата година страната е отбелязала бюджетен излишък 3.7 млрд. евро. Атина също така е поела ангажимент да увеличи допълнително излишъка до около 2.1% от БВП през 2024 г.

Ефект върху банките

Това възстановяване е от полза най-вече за гръцките банки. Секторът е намалил разходите си доста под средното за Европа. Необслужваните заеми са паднали до 5%, което е спад от пика от около 40%. Възвръщаемостта на собствения капитал е двуцифрена с тенденция към средната за Европа. Това, съчетано с оценки на около 6 пъти бъдещите консенсусни печалби и 15% отстъпка от средното за Европа, обяснява защо инвеститорите са толкова запалени от последните продажби на акциите от гръцките финансови институции.

Така държавата почти излезе от гръцкия банков сектор. След като по време на гръцката криза Hellenic Financial Stability Fund (HFSF) предостави около 50 млрд. евро, за да подкрепи най-големите гръцки кредитори в замяна на собственост в тях, през миналата година държавата започна да се освобождава от своите дялове.

Миналия октомври фондът продаде своя дял от 1.4% Eurobank, собственик на Пощенска банка, обратно на банката, като според изчисления на Bloomberg банката е заплатила около 94 млн. евро. Миналия ноември HFSF продаде своите 9% в Alpha Bank на UniCredit за 293.5 млн. евро. Няколко дни по-късно HFSF се раздели с 22% в National Bank of Greece (NBG) в IPO за около 1.1 млрд. евро, като запази 18% в банката.

Както вече стана ясно, за 27-те си процента в Piraeus Bank в IPO фондът получи 1.35 млрд. евро. Според гръцкото издание Kathimerini продажбата на дела на HFSF в Piraeus е третата европейска приватизация за над 1 млрд. евро, извършена чрез IPO от 2017 г. насам, след продажбата на 29% дял в AIB от ирландското правителство за 3.4 млрд. евро и продажбата на NBG от HFSF. През февруари Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF) продаде 30% от международното летище в Атина в IPO, на което набра около 785 млн. евро.

Първи дивиденти от повече от десетилетие

В края на миналия месец Bloomberg съобщи, че се очаква ЕЦБ да позволи на гръцките банки да изплатят дивиденти на своите акционери за пръв път от 2008 г. насам. Четирите системни гръцки банки - Eurobank, Piraeus, NBG и Alpha Bank, вече са включили в плановете си разпределяне на дивиденти през тази година, като очакват одобрение от властите.

Според източниците на Bloomberg ЕЦБ все още преценява как ще се изменят капиталовите нива на банките. ЕЦБ проучва ролята, която отложените данъчни кредити за минали загуби играят в капиталовите резерви на гръцките банки, както и перспективите за печалбите им, ако лихвените проценти намалеят през тази година, добавят те.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар