🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърция е европейски пример за успех

Но премиерът може и да не получи голяма подкрепа за това на предстоящите избори

Кириакос Мицотакис, 55-годишен, но изглеждащ много по-млад, кипи от енергия и удовлетворение, докато прави преглед на четирите си години на поста министър-председател на Гърция с бърз списък от постижения и успехи. Трудно е да си представим, че докато изрежда блестящите статистически данни, той може да загуби мнозинството и дори работата си; но точно това предричат социологическите проучвания.

Изящен технократ, Мицотакис е един от любимците на Брюксел. След хаоса по време на управлението на предшественика му, когато под ръководството на радикалната лява партия "Сириза" Гърция се приближи до изхвърляне от еврозоната, последните четири години бяха огромно облекчение. Мицотакис постепенно успокои напрежението в отношенията със съседа си Турция - бързата помощ за жертвите на земетресението през февруари беше не само хуманитарна, но и съобразителна.

Постиженията

Благодарение на впечатляващата програма за цифровизация той коренно промени начина, по който гражданите взаимодействат с държавата. Намали корпоративните данъци, повиши минималната работна заплата и пенсиите, но все пак успя да намали високото съотношение на дълга към БВП на Гърция, макар че това се дължи най-вече на ефекта от инфлацията, която повиши номиналните приходи по-бързо от номиналните разходи.

Под негово ръководство през миналата година Гърция отчете почти два пъти по-висок ръст от средния за еврозоната и се очаква и тази година да го изпревари значително. Непрекъснатият поток от входящи инвестиции, включително от такива известни компании като Microsoft и Pfizer, показва, че Гърция вече не е смятана за една от най-болните в Европа. Преди една година Гърция дори се сдоби с първия си "еднорог" - онлайн банката Viva Wallet.

Всичко това означава, че през август миналата година кредиторите позволиха на Гърция да излезе от механизмите за наблюдение, наложени през предходните 12 години, след като страната трябваше да моли за поредица от огромни спасителни заеми, които се изплащат предсрочно. Сега Гърция може да взема заеми от пазарите по обичайния начин, като плаща спред от по-малко от два пункта над този на германското правителство, приблизително същият процент като този на Италия. Гръцкият спред достигна своя пик през 2015 г. и беше около десет пъти по-висок от сегашното си ниво. "Свършихме доста добра работа в много трудни времена", казва Мицотакис - може би нескромно, но точно.

Защо тогава сега над премиера са надвиснали тъмни облаци? Гърция отива на избори на 21 май и според сегашните данни неговата партия "Нова демокрация" все още е напът да спечели най-много места, но само с около десетина повече от "Сириза" на Алексис Ципрас. Така той ще остане далеч от мнозинство, а и няма очевидни коалиционни партньори. Бонусната система, която е уникална за Гърция и Сан Марино в Европа, даваше 50 места на най-голямата партия, за да се постигне по-лесно мнозинство, но тази система вече е отменена.

Мицотакис страда от два големи проблема. Първият е неизяснен скандал, свързан с подслушването на телефони на десетки политици, журналисти, бизнесмени и други лица от страна на гръцката служба за сигурност. Сред подслушваните (макар и неуспешно) беше Никос Андрулакис, лидер на третата по големина партия ПАСОК-КИНАЛ. Мицотакис признава, че е имало злоупотреби, но отрича да е знаел нещо за тях. Въпреки това те са се случили по време на неговото управление. Много гърци смятат за много подозрителен факта, че след като скандалът избухна миналото лято, неговият собствен племенник, който беше началник на кабинета му, напусна правителството.

Твърде много катастрофи

Още по-голям проблем беше ужасната влакова катастрофа на 28 февруари в Северна Гърция, при която загинаха 57 души, много от които на 20-ина години. Гърция беше обхваната не само от траур, но и от гняв, след като се появиха подробности за невероятно слабите процедури и остарялото оборудване, довели до катастрофата. Макар че гръцките железници са били пренебрегвани десетилетия, катастрофата като че ли за мнозина опроверга твърденията на Мицотакис за модернизация. "Дадоха ни много нови приложения, но отдолу нищо не се е променило, казва една бизнес дама от Атина. Обществените услуги в тази страна са все толкова ужасни, колкото и преди."

Държавната администрация и - което е още по-показателно - правосъдната система остават тромави и остарели, а Мицотакис не е направил нищо, за да се справи с тях. "Той се занимава с повърхността, но не и със същността", казва високопоставен банкер. Един от най-богатите гръцки бизнесмени е по-груб. "Всички тези глупости за модернизация, казва той. Това не е така."

Премиерът отхвърля тези критики, посочвайки подобренията, например в главния производител на електроенергия в Гърция, който той приватизира, или факта, че тази година за първи път новоназначените служители в държавната администрация трябваше да се явят на конкурсен изпит. Но той признава, че се нуждае от втори мандат, за да завърши работата си. Влаковата катастрофа го задължава да направи повече, казва той.

Възможно е да не получи този шанс. Понастоящем е почти сигурно, че никой няма да може да сформира мнозинство след следващите избори и че президентът ще назначи служебен премиер (вероятно висш съдия) до провеждането на нови избори, най-вероятно през юли, когато ще се води истинската битка. В този момент ще бъде въведен отново преработен, но по-малко щедър вариант на системата за допълнителни депутатски места.

При него Мицотакис все още ще се нуждае от около 38% от гласовете. Повечето проучвания на общественото мнение сочат, че той ще получи само 34-35%. Тогава какво? Той ще се опита да сформира коалиция с ядосания Андрулакис от ПАСОК, който в момента твърди, че цената на подкрепата му ще бъде друг лидер, който да оглави "Нова демокрация" на Мицотакис. Вместо това ПАСОК може да се опита да се обедини със "Сириза", но за това ще им е необходима подкрепата на куп други леви партии. "Това ще бъде лудост", казва бизнесменът.

Така че тази година може да се наложи провеждането на трети избори: перспектива, която изпълва всички с тревога. С изключение на пазарите, които остават спокойни. И това е забележително свидетелство за напредъка, постигнат през втората част от мандата на Ципрас - и от самия Мицотакис.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    Гърците бяха ухажвани и папката с десетилетия пари от Запада, защото до 1989 бяха заобиколени отвсякъде от комунистически съседи и врагове. След това, същия този Запад най-накрая се усети през 2008, че гърците са измамници и реши да си търси парите (или поне част от тях) обратно, но "нашите мили съседи" категорично отказаха. Меркелицата, като видя че няма да получи и цент обратно от гърците, вдигна рамене и им опрости всички дългове от СТОТИЦИ МИЛИАРДИ евро. Това е гръцкият "успех". И баба знае така, въпреки че гърците никой не може да ги стигне по тарикатлък.

    Нередност?
Нов коментар