🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделките на зелено се връщат на жилищния пазар

Около 10% от продажбите стават преди груб строеж, отчитат от агенция "Адрес"

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Сделките за нови жилища още преди завършването на грубия строеж се връщат на пазара, като над 10% от продажбите през първото тримесечие на годината са били за такива апартаменти. Това се отбелязва в анализ на "Адрес недвижими имоти". От агенцията за имоти считат това като знак за стабилизиране на продажбите в големите градове, макар и заради наближаващите избори и промените в регулациите на ипотечния пазар част от клиентите да изчакват с покупките.

Една идея по-смело

Сделките на етап груб строеж отново са факт, макар и в далеч по-малки мащаби в сравнение с годините преди кризата. Тогава цели сгради се разпродаваха още преди завършването им. През последните месеци брокерите отново регистрират ранни покупки при почти всички нови проекти в големите градове.

"Работим в близо 150 нови сгради в София, Пловдив, Варна и Бургас. В момента около 50% от имотите в най-качествените от тях са продадени, макар проектите да не са минали дори Акт 14 (груб строеж)", каза изпълнителният директор на "Адрес недвижими имоти" Георги Павлов.

Според него в тези случаи купувачите са информирани за риска, който поемат. Сделки на зелено обаче се случват единствено при проекти на доказани предприемачи, коментира той.

Анализите на имотната агенция показват, че жилища в строеж търсят две основни групи купувачи, които не очакват незабавно нанасяне в имота. Едната група са родители, които купуват за децата си. Другата са семейства, които вече притежават жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да разширят площта, на която живеят.

Според Георги Павлов те виждат решение на проблема си в новите сгради, чийто принцип на строителство е различен от този в периода 2006-2008 г. По думите му през последните години купувачите имат по-високи критерии за качество и строителите се стремят да ги следват. Пример в тази посока е и новата тенденция – дойде краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират сега, са с около 30% по-обширни, а голяма част от тях са и с по-високи тавани, допълни Павлов.

Той цитира данни от статистиката, според които в България има повече от 50 хил. имота, обитавани от четирима или повече души. Само в 70% от жилищата живее по едно семейство. Така, макар и повечето хора да обитават собствени жилища, площта на човек е сред най-малките в Европа – около 15 кв.м. За сравнение, в Унгария тя е 20 кв.м, а в Германия – 41 кв.м. Според Павлов новите проекти са естествен резултат от стремежа на българите да живеят в по-обширни пространства, а за комфортното пребиваване човек има нужда от поне 30 кв.м.

Близо до реалното

Пазарът на жилища продължава да е благоприятен за купувачите, но това не означава, че позициите на продавачите са неизгодни, смятат от "Адрес". Доказателство за това са все по-незначителните отстъпки, които се договарят – над 33% от сделките през последните три месеца са сключени без компромис в цената. Според агенцията това се дължи на постепенното доближаване на очакванията между купувачи и продавачи. Сделки се сключват и по-бързо - 46% от продажбите за периода са приключени в рамките на месец.

От агенцията посочват нарастващ интерес към жилищата в центъра на София през първите месеци на 2014 г. В сравнение с последните месеци на предната година броят на сделките с имоти в тези райони е нараснал двойно. Над 30% от покупките са на стойност над 100 хил. евро, отбелязват от "Адрес". Според анализа на агенцията по-скромните възможности за изграждане на нови обекти в тази част на София водят и до по-високи цени.

От агенцията смятат, че пазарът на жилища вече е стигнал дъното като цени и перспективата пред него е добра. Има обаче и външни фактори, които през последните седмици правят клиентите по-пасивни. Според Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията, такъв са приближаващите избори през май, което традиционно води до спад на покупките на имоти. По-съществена спънка обаче са дебатите около закона за кредитирането.

"Около 40% от хората купуват жилище със заем и в момента изчакват по-голяма законодателна яснота. Това изчакване обаче е безпредметно, тъй като приетите промени няма да променят драстично кредитния пазар", смята Богданов.

Данните на Агенцията по вписванията обаче показват по-скоро лек ръст на купувачите в големите градове през първото тримесечие на годината. В София той е с 1.9% в сравнение със същия период на 2013 г., в Пловдив - с 2.7%, в Бургас - с 2%. Леко намаление има само във Варна, където са регистрирани 2.65% по-малко продажби.

По данни на "Адрес" ценовите нива в големите градове през първите месеци на 2014 г. остават без съществени промени. Средната стойност в София е 660 евро/кв.м, приблизително такава е и във Варна. В Пловдив е около 500 евро/кв.м, а в Бургас - около 480 евро/кв.м.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 24

    Айде пак почнаха да надуват балона.

    Нередност?
  • 2
    flader avatar :-P
    Златан Дапчев
    • + 12

    Поне малко позакърпим положението и ние от бранша :)

    Нередност?
  • 3
    mphenix1 avatar :-|
    mphenix1
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#2] от "flader":

    Агенция Адрес е инвеститор на нова сграда в Младост 1А на ул.Ана Ахматова.Тази сграда е в процес на строителсто, без акт 14 и апарт. се продават на високи цени.

    Нередност?
  • 4
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • - 1
    • + 12

    Г-н Павлов като обяснява каква била жилищната площ на човек от населението в България и Европа, защо не обясни и каква е цената на кв.м. спрямо средната работна заплата и какви са цените на кредитите? А и ако може някой да ми обясни как така населението намалява, а продажбите на имоти се увеличават? Че все чета едни хубави анализи от агенции, а пък като видя себе си или приятелите си и някакси живеем в различни светове...

    Нередност?
  • 5
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • + 6

    До коментар [#3] от "mphenix1":
    Искат високи цени, но никой не ще да купува :))) Повече от 700Е/м2
    за така наречения "лукс" няма кой да даде;)

    Нередност?
  • 6
    handu avatar :-|
    Handy
    • + 17

    700 на кв.м. за мухлясал вход без аснасьор на последен етаж, с протекъл покрив, налудничави баби за съседи, пикаещи на стълбищната врата пубери и сивкаво-жълта прах лепяща се по прозорците от "чистия" въздух - това е оферта за центъра. За южните квартали предлагаме: 700 на кв. м. в новопостроена кооперация охранявана от 10 бездомни, но почти породисти кучета, оф-роуд драйв до входа и безплатен курс по нощно ориентиране на лунна светлина. Избирайте!

    Нередност?
  • 7
    kukuband avatar :-P
    kukuband
    • - 2
    • + 7

    Ха-ха-ха 700Е на кв.м. за копторче в Младост...има ли луди...

    Нередност?
  • 8
    ambrazurchik avatar :-P
    Амбразурчик
    • - 2
    • + 3

    [quote#7:"kukuband"]Ха-ха-ха 700Е на кв.м. за копторче в Младост...има ли луди[/quote]

    преди 3 000 год едно племе (финикийците) измислили Парите

    500 год след него друго племе (евреите) измислили Лихвите
    .......
    преди около 600 год Медичите измислили Банките ...
    оттогава датира МPS (http://mps.it/)

    не вярвай на всичко което ти харесва....

    Мечтите се лекуват с Инфлация

    Нередност?
  • 9
    dik241187393 avatar :-|
    dik241187393
    • + 1

    Нищо не се споменава и за порочната методика по която се изчислява площта на новопостроените жилища в България . Преди години имах спор със строител и изчетох цялата наредба. Половината от стената към съседа , изцяло външните стени и тези към стълбите , балконите изцяло , общи части и т.н. водят до това , че едни български 120 кв.м се равняват на 80 в Германия , където изчисляват само светлата квадратура на стаите , балконът с 50 % . На практика в пика на бума на цените в България жилищата в някои градове в Германия бяха по-евтини от тези в България.
    Но скоро не се е появявал във форума Др. Иванов да обясни , че това е правилната методика.

    Нередност?
Нов коментар