🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всички служители в един офис и повече площ на човек

В София средните наеми са около 14 евро на кв.м, а в Букурещ - 18-19 евро, отчитат от инвеститора в офис сгради Lion’s Head

Предстои редизайн на Megapark, която с 48 хил. кв. м площ е в топ три на най-големите офис сгради в София
Предстои редизайн на Megapark, която с 48 хил. кв. м площ е в топ три на най-големите офис сгради в София
Предстои редизайн на Megapark, която с 48 хил. кв. м площ е в топ три на най-големите офис сгради в София    ©  Георги Кожухаров
Предстои редизайн на Megapark, която с 48 хил. кв. м площ е в топ три на най-големите офис сгради в София    ©  Георги Кожухаров
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Актуална тенденция е компаниите да се опитват да съберат всички свои служители в един офис и ако е възможно, на един етаж. Наблюдаваме го на офис пазара и в София, и в Букурещ. Целта е управлението на процесите и общуването между екипите да се улесни. Промяната е благоприятна и за инвеститорите, които по принцип предпочитат да разпределят сградите си между по-малък брой първокласни наематели с големи площи. Това каза Сергей Койнов, изпълнителен директор на Lion’s Head Management. Дружеството управлява бизнес сградите на инвестиционната компания Lion’s Head Investments - собственик на пет офиса с близо 235 хил. кв.м площ - Megapark и Polygraphia Office Center в София и три сгради в Oregon Park в Букурещ.

По нейни данни в ключовите бизнес сгради в София преобладават наематели с офиси над 1500 кв.м. Специално за Megapark, която с площта си от 48 хил. кв.м е в топ 3 на офис сградите в София, над 60% от запитванията за наем през 2019 г. са за офиси от над 1000 кв.м.

Растеж на същото място

Друга тенденция е взимането на нови площи в рамките на текущото местоположение. "От началото на годината в Megapark сме подписали три договора за разширения с настоящи наематели. В момента сме в процес на подновяване на договори за около 4500 кв.м, в това число и за увеличение на наетите площи. Сред подновените договори в сградата са Mansion – онлайн платформа за хазартни игри, с разширение на наетите площи до 1300 кв.м, строителната компания Strabag – с обща квадратура 2800 кв.м, и софтуерната компания Tinqin, каза Мирослав Танчев, пропърти мениджър Мegapark.

Благодарение на разширението на съществуващи наематели е запълнена и празнината, оставена от "Experian България". Софтуерната компания, която влиза в Мegapark с 2 хил. кв.м, след две поредни разширявания - на 4 хил. и 6 хил. кв.м, през тази година се премести в самостоятелна сграда с площ 11 хил. кв.м.

В Polygraphia Office Center, чиято отдаваема площ е 35 хил. кв.м, едно от ключовите разширения е на софтуерната компания Bosch Software Innovations. Компанията, която заема три етажа с обща площ 4830 кв.м, е подписала договор за наем на още 869 кв.м. Той ще влезе в сила в края на годината. Чрез него се осигуряват още 50 работни места и нови пространства за служителите.

Повече площ на служител

"Ако преди години увеличаването на наетите площи бе свързано основно с ръст на служителите в компанията, сега зад тенденцията стои стремежът на големите компании като дългосрочни наематели да осигурят необходимия комфорт и пространство за работещите. Виждаме как помещенията излизат от рамките на стандартния офис и все по-усилено се търси връзката с хората", казва Сергей Койнов.

По данни на Lion’s Head един служител в български офис разполага средно с около 10 кв.м. Видима тенденция е обаче пространството, определено за човек, да расте. В Polygraphia Office Center например средната площ за един служител е около 12 кв.м. Компаниите работят и върху цялостната офис среда. Осигуряват стаи за отдих, зали за игри, алтернативни пространства за срещи и др. с цел да се повиши ефективността на работещите.

Редизайн на Megapark

В тази посока ще е и редизайнът в Megapark, който ще започне до края на годината. Сградата е проектирана през 2007-2008 г. от австрийските архитекти UMA и е в експлоатация от 2010-2011 г. "За да създадем концепцията за новия облик на Мegapark, направихме предварително проучихме на хората, работещи в сградата - млади, амбициозни професионалисти от водещи компании от цял свят. Установихме, че много от тях прекарват голяма част от деня си в нея и биха оценили подобряване на дизайна и комфорта. Преобразяваме общите пространства, фоайета, рецепция и кантина под концептуалното название Living room", каза Виктория Илиева, криейтив директор VIArchitects, което ще извърши редизайна.

Нарастващото внимание на компаниите към дизайна и организацията на работните пространства води и до по-дългосрочни наемни договори. "Инвестициите в обзавеждане и оборудване са все по-високи, което, добавено към стандартните разходи по преместване, още повече мотивира наемателите да запазят заетите пространства", добави Сергей Койнов. В София стандартният срок е 5 години, а в Букурещ - между 5 и 10 години.

14 евро на кв.м офис площ средно в София

Пазарът на офис площи в София в момента се оценява на 1.8 млн. кв.м, а в Букурещ – 2.9 млн. кв.м. По данни на Lion’s Head делът на свободните офис площи в София е 9.8%, а в Букурещ - 8.4%, и е резултат от моментното състояние на търсене и предлагане. Доходността в София е около 8%, по-висока, отколкото в Румъния, където е 7.4%. Койнов го обяснява с това, че румънският пазар е значително по-голям и по-ликвиден. На офис пазара в Букурещ оперират много международни предприемачески компании (developers), инвеститори, както и повече и по-големи наематели. Най-големият им наемател в Румъния е Oracle. Компанията за облачни услуги и софтуер заема близо 25 500 кв.м офис площи в една от сградите им. За сравнение, най-големият наемател в София е фармацевтичната компания PPD, която след разширение с 3000 кв.м разполага с над 14 500 кв.м наета площ в Megapark.

От компанията отбелязват разлика и в наемните цени между двата града. В София за първокласни офис площи средните наеми са около 14 евро на кв.м. В Букурещ стойностите са около 18-19 евро на кв.м. Очакваните нови офис площи в София до края на годината са 200 000 кв.м, а в Букурещ - 219 хил. кв.м.

Lion’s Head Investments е с основни инвеститори Old Mutual Property и холдингът на Христо Илиев AG Capital. Old Mutual Property e част от южноафриканска група с пазарна капитализация от 13 млрд. долара, която оперира в 35 държави.

Все още няма коментари
Нов коментар