Изживейте бъдещето днес в Central Park в Бургас

Даниела Бойчева, Мениджър ключови клиенти офис площи, Colliers: "Създаваме екосистема, насърчаваща развитието на стартиращи и растящи бизнеси, подходяща за компании, които ще търсят алтернативи за запазване и разширяване на дейността си чрез релокация към град с възможности и проект, предлагащ финансово оптимизирани офисни решения"

Изживейте бъдещето днес в Central Park в Бургас
Изживейте бъдещето днес в Central Park в Бургас
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Комплексът Central Park в Бургас е определян като нов IT/аутсорсингхъб в Източна България. Какви са спецификите му?

Проектът започна да се изгражда през пролетта на 2019 година. Central Park е иновативен мултифункционален комплекс, предназначен за бизнес и живот. Включва три жилищни и три офис сгради клас А, фитнес и SPA център, хотел, търговски център, тематични ресторанти, пренасящи екзотиката на Азия и Южна Америка, както и популярните сред младите coffeе places. Модерната атмосфера се допълва от възможността за социален живот 24 часа, гарантиран с музикален клуб с голяма сцена за търсещите развлечение след работния ден. Функционално, всичко това се обезпечавна чрез собствени ефективно енергийни системи - когенерация и три генерация, гарантиращи структурната обезпеченост и непрекъсваемост на дейностите на компаниите и живущите в комплекса.

25% от площта на проекта е озеленена с атрактивна, рядка и разнообразна привнесена растителност, разгърната на 3 нива. Проектиран е вътрешен площад от 5 000 кв.м, както и алеи, и пешеходни зони.

Към момента първа жилищна сграда е завършена и реализирана като продажби на 100%. Интересът към закупуване на апартаменти във втора жилищна сграда е дори по-голям. Партньорството на инвеститора и Colliers, които сме ексклузивен консултант по отдаването на площите в Central Park, дава резултати с подписани договори за наем на част от офисните и търговските пространства.

IT и атусорсинг компаниите в България и в чужбина, на които е представен проектът, го определят като един от най-качествените в България, заради възможността служителите им да работят, да се обучават, да живеят и да се забавляват на едно място, както и да бъдат част от една зараждаща се екосистема от новостартиращи и разрастващи се бизнеси, готови да обменят опит в общи co-working пространства, да си подадат ръка в академии за обучение на специалисти в различни сфери и да оставят следа, преобръщайки представите за град като Бургас известен предимно в сектор туризъм

На какъв етап е строителството?

Проектът стартира през пролетта 2019 година. Към този момент са изградени 80 000 кв.м от общо 200 000 кв.м.

Пусковият срок за експлоатация на етап 1 е септември 2019 г., който включва две нива подземни паркинги, първа жилищна сграда с 230 апартамента, първа офисна сграда с 15 000 кв.м офис площи клас А, сграда 1 за обществено ползване, включваща магазин за хранителни стоки от 1 600 кв.м и фитнес на ниво 2, също от 1 650 кв.м.

Етап 2 от проекта включва втора жилищна сграда с 230 апартамента и втора офисна сграда с 15 000 кв.м офис площи, 2 сутерена обществен паркинг и площадно пространство от 5 000 кв.м, който вече е в процес на изграждане. Амбицията на инвеститорите от "Триа инвест" е етап 2 да приключи до края на 2021 г. В тази фаза ще бъде построена и ботаническата градина с площ от 3 000 кв.м с разнообразна атрактивна тропическа растителност и привнесена флора и фауна, и водно огледало.

Етап 3 е планиран да започне през есента на 2021 г. и да приключи до края на 2022 г. Тук е предвидено и изграждането на хотел 4+* с капацитет 500 легла. В този период ще бъде реализиран и модерен конферентен център за организация на събития. Хотелът неслучайно е планиран като част от комплекса, тъй като концентрацията на бизнес в Central park трябва да се обезпечи и със стаи за временно настаняване на чуждестранни гости и мениджърски екипи на компаниите, които наемат офиси там. Не на последно място това ще е допълнително улеснение при организирането на големи събития с чуждестранни участници.

Кой е инвеститорът?

Амбициозният Central park в Бургас носи подписа на "Триа инвест". Компанията е инвеститор в емблечатични и знакови сгради за града, многократно отличени с награди за архитектура и строителство. "Триа инвест" е на пазара в последните 25 години и реализира редица собствени обекти с обща разгърната застроена площ от над 800 000 кв.м. Компанията получи специалната награда за "Сграда на годината" през 2019 г. за постижения в областта на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България, за жилищната сграда "Флора Панорама" до Морската градина в Бургас.

Става ясно, че основен фокус на проекта е създаване на бизнес среда. Какви са спецификите на офис площите?

Трите офис сгради са с обща площ от над 45 000 кв.м, даващи възможност да се разположат ефективно близо 4 500 работни места, подходящи за всякакъв тип компании.

Отделен е специален фокус върху специфичните нужди на IT/аутсорсинг индустрията, подпомагайки компаниите в инвестицията в нови работни места. Предвидени са площи, предвидени за академии на IT специалисти и езикови курсове. Пространството food corner, обслужващо офисите, е разположено на повече от 1 000 кв.м. За пълноценен живот в тази модерна среда, инвеститорът е предвидил изграждане и функциониране на двуезична детска градина, която ще се реализира с чуждестранен партньор и ще включва отделни занимателни часове за деца за първи стъпки в IT и програмиране.

За обслужване на работещите в офис сградите, са предвидени 800 парко места. Общият парк плац на двете нива в комплекса осигурява 1 800 парко места.

Центърът за събития ще може да поеме над 1 000 души или според спецификата на отделните събития, може да се отделя на гъвкави пространства, така че да се използва по едно и също време за различни по тип и аудитория мероприятия. Конферентният център е планиран на 2 нива с осем зали, т.е. с до осем едновременни събития независими едно от друго.

Какви компании очаквате да наемат офиси вCentral Park?

Многофункционалният характер на комплекса предизвиква интереса на средни и големи IT компании от България и Европа. С оглед на развитието на пазара на офис площи през последните години регистрираме активно разрастване на фирми от IT и аутсорсинг сектора, освен в столицата и в няколко други големи градове в страната, сред които е Бургас. След пандемията вследствие на COVID-19, нашите очаквания са, че ще има компании, които да реализират спестявания чрез диверсифициране на локациите си в рамките на един град и включително с отваряне на офиси на нови локации с по-добри наеми от тези в София, предлагащи ефективни офисни решения и възможности да изживееш бъдещето днес!