🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

MBL: Офис пазарът в София замръзва

Нетното усвояване на площи за първи път е отрицателно, а делът на свободните двуцифрен – 10.8%, отчитат от консултантската компания

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Свитото в корона кризата търсене на офиси и нарастващата популярност на дистанционната работа са довели до отрицателно нетно усвояване на офис площи през третото тримесечие. Това се случва за първи път в модерната история на офис пазара в София, отчитат от консултантската компания за бизнес имоти MBL.

Според данните им, за периода юли - септември 2020 г. в столицата са били въведени в експлоатация 8000 кв.м нови площи, а нетното усвояване (т.е. разликата между реално наетите площи през текущия период спрямо предходния) е -15 000 кв.м. Спадът спрямо третото тримесечие на 2019 г. е с 45 000 кв.м. В резултат на това към края на деветмесечието на 2020 г. делът на свободните офис площи в София вече е двуцифрен - 10.8%, а очакванията на консултантите от MBL е да продължи да нараства.

Основен фактор за отчетения антирекорд на пазара е силно ограниченото търсене в условията на пандемия. "При сегашните обстоятелства значителна част от наемателите желаят да получат отстъпки от наемодателите или да намалят площите, които заемат", обясняват анализаторите. По техни наблюдения през изминалото тримесечие в столицата са били сключени наемни сделки за 14 500 кв.м (при 15 000 кв.м за периода април - юни). Прогнозата на MBL е, че до края на годината общият обем на новонаетите площи за цялата 2020 г. ще бъде под 60% от постигнатото през 2019 г. Това по думите им би означавало най-слабото търсене от финансовата криза насам.

Общо към края на тримесечието съществуващите площи в модерни офис сгради в София са 2.184 млн. кв.м. Отделно от това в строеж са и още 376 000 кв.м площи, като само за 16% от тях има сключени предварителни договори с наематели. Същевременно на пазара се предлагат над 560 000 кв.м офис площи в съществуващи сгради и в сгради в строеж.

От консултантската компания отчитат и все по-голям интерес от страна на наемателите, които в резултат на епидемията са въвели политики за работа от вкъщи и/или отчитат спад в бизнеса си, да опитват да преотдават вече наети площи, за да оптимизират разходите си. "Следователно, на този етап не очакваме да стартира строителство на нови офис проекти преди ситуацията с COVID-19 да се подобри", посочват от MBL.

На фона на силно намаляващия интерес за момента средните наемни нива остават без съществена промяна - при офисите клас А среднопретеглените наеми са 12.60 евро на кв.м, а офертните нива (с някои изключения) варират между 12 и 14 евро на кв.м. При офисите от клас Б среднопретеглените наеми са 8.80 евро на кв.м, а офертите са в диапазона 8 и 11 евро на кв.м. Прогнозата на анализаторите е за силен натиск върху наемните нива и увеличаване на свободните площи през 2021 г.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 1

    "дистанционната работа са довели до отрицателно нетно усвояване на офис площи през третото тримесечие"
    Т.е. бойкоикономиката дава фира!
    Кнсултанска компания - отрицателно усвояване, отрицателна доходност?! А едно време просто се казваше загуба. Очаквам скоро и отрицателно замогване.

    Нередност?
Нов коментар