🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Локацията на "Ирис парк" е ключова и за инвестиции с цел отдаване под наем

Асен Лисев - изпълнителен директор на Bravo Development

Асен Лисев - изпълнителен директор на Bravo Development
Асен Лисев - изпълнителен директор на Bravo Development
Асен Лисев - изпълнителен директор на Bravo Development
Асен Лисев - изпълнителен директор на Bravo Development
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

"Ирис парк" е първият жилищен проект на Bravo Development. Как оценявате рисковете в сегашната пазарна ситуация от гледна точка на инвеститор?

- Идеята на проекта изцяло се припокрива с поведението и потребностите на потребителите, диктувани от създалата се през 2021 г. пандемична ситуация. Погрижили сме се да удовлетворим новите очаквания на купувачите за по-големи и по-просторни жилища и възможно повече зелени площи около комплекса. Нашият фокус в инвестирането на подобен проект беше да се погрижим за здравето и безопасността на хората, да осигурим възможност за удобен хоум офис, места за релакс и отдих, както и да удовлетворим изискванията към удобство и качествени материали за строителство.

Вярно е, че можехме да уцелим по-подходящ момент за построяването на "Ирис парк", но положението е такова, че трябва да се нагодим според обстоятелствата и да продължаваме напред. Рискове винаги има в строителния процес, сега са повече със сигурност, но ние сме професионалисти, предвиждаме нещата от по-рано и сме подготвени. Имаме дългогодишен опит в строителството на офис сгради и индустриални проекти, затова не се притесняваме и сме развълнувани за първия ни жилищен проект.

Кои са разумните решения в условията на бързо нарастващи разходи за строителство, за да предложите на купувачите имоти, завършени в срок и в рамките на договорената цена?

- Въпреки поскъпването на строителните материали ние няма да правим компромис за качеството на строителството с цел намаляване на разходите. Клиентите ни имат доверие и ние сме тук, за да го оправдаем. Направили сме си нужните калкулации, с които да можем да гарантираме договорените цени. Наблюдаваме, че нашите купувачи са удовлетворени от условията и сроковете, които им предлагаме. Разбира се, има и изключения, но сме достатъчно подготвени и гъвкави, за да можем да се съобразим и с различните изисквания на купувачите.

Очаквате ли несигурната среда да доведе до спад на започнатите жилищни проекти в близките месеци?

- Ковид пандемията утихна и дойде войната. Винаги ще има обстоятелства, които могат да бъдат пречка по един или друг начин. Знаете, че оцеляват тези, които могат да се адаптират бързо в заобикалящата ни среда. Много строители и инвеститори са замразили строителни дейности, но ние продължаваме стремглаво напред и не планираме да спираме, докато не го завършим. Икономиката ни все още е зависима от последиците на "ковид" ситуацията, но интересът на купувачите за имоти на зелено се запазва, включително заради слабото предлагане на завършени жилища.

През последните години сме свидетели на силно покачване на цените на жилищните имоти. Очаквате ли ръстът да продължи и с какъв темп или по-скоро ще има задържане на вече достигнатите нива?

- Покачване на цените на жилищните имоти винаги ще има. Специално за София през последната година и половина цените са се покачили значително. Особено в по-предпочитаните квартали ръстът е около 40% за последните 12 месеца. Трудно е да се прогнозира какво ни очаква, но моето мнение е, че на този етап цените на жилищните имоти ще се задържат, дори и да се покачат, ще е с доста по-бавни темпове.

Основни фактори, определящи по-резките флуктуации на цените, са нестабилната политическа обстановка в международен план, което в последните месеци доведе до дефицит на строителните материали, неспазване на сроковете им за доставки и значително покачване на цените им. Аз съм оптимистично настроен, че когато тази криза утихне, строителният процес ще се нормализира и няма да се наблюдават тези резки промени.

Как влияе ценовият ръст върху нагласите и избора на купувачите? По-трудно ли взимат решение, има ли промяна в търсените типове жилища?

- В момента цялата ситуация около новото строителство е несигурна и много хора се притесняват да купуват на зелено заради покачването на цените на строителните материали или забавените им доставки. Следователно повечето клиенти търсят готови жилища или такива, които са напреднали в строителството, или имат вече акт 14 или акт 15.

Въпреки това ние не усещаме спад на търсенето, макар и "Ирис парк" да е още в начална фаза. Продажбите вървят отлично, защото проектът ни е много добър - има отлична локация, иновативна концепция за градско жилище без конкуренция в района и е подкрепен от стабилен финансов партньор. Ние работим усърдно в това да предложим на нашите клиенти най-добрите и прозрачни условия при сключването на сделката, като включим клаузи, които защитават всички страни от потенциалните рискове.

Как гледате на възможността заbuild-to-rent? Смятате ли, че жилищният пазар у нас е узрял за дългосрочна инвестиция в жилища под наем?

- Да, в "Ирис парк" наблюдаваме този процес. Ние ще издаваме апартаментите до ключ и много от клиентите ни ще се възползват от възможността да завършим напълно апартаментите им, така че да са готови за отдаване под наем. При нас голямо предимство за възможността build-to-rent е локацията. В непосредствена близост работят над 50 000 души, включително в Бизнес парка и околните бизнес сгради по продължението на бул. "Александър Малинов" и Южната дъга на Околовръстния път. Метространция "Бизнес парк" е на 300 м, като това прави комуникативността на комплекса още по-добра. Така "Ирис парк" се превръща в идеална възможност за build-to-rent инвестиция.

Как се развива пазарът на наеми и предлага ли инвестицията в жилищен имот добри нива на доходност към настоящия момент?

- Повечето компании започват да връщат служителите си по офисите и затова пазарът на наеми на жилища бързо се възстановява след ковид пандемията. Хората започват лека-полека да се връщат по големите градове и да си търсят жилища под наем. Поради тази причина се повишава интересът на купувача с цел инвестиция. Локацията на "Ирис парк" е ключова за инвестиции с цел отдаване под наем. Сега направените инвестиции са предпоставка за добра възвръщаемост и добър доход в бъдеще.