🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В пандемията ББР си купи имотно бижу

Държавната банка стана собственик и на сградата на БНП Париба на "Цар Освободител", в съседство с централата й, срещу 21.5 млн. лева

Централата на ББР (вдясно) и сградата на "БНП Париба" са част от първия архитектурен ансамбъл от европейски тип в София след Освобождението
Централата на ББР (вдясно) и сградата на "БНП Париба" са част от първия архитектурен ансамбъл от европейски тип в София след Освобождението
Централата на ББР (вдясно) и сградата на "БНП Париба" са част от първия архитектурен ансамбъл от европейски тип в София след Освобождението    ©  Надежда Чипева
Централата на ББР (вдясно) и сградата на "БНП Париба" са част от първия архитектурен ансамбъл от европейски тип в София след Освобождението    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Държавната банка купи за 21.5 млн. лв. сградата до централата си при изострена конкуренция и с най-щедра оферта.
  • Цената надхвърля 3 хил. евро на кв.м при нива около 900 евро в сделка месец по-рано през един номер на жълтите павета.
  • След четвърт век притежание БНП Париба продаде историческия имот, който реновира преди почти 20 години.

Ако има сегмент в офис сградите, който да изглежда имунизиран срещу тревогите за бъдещето им, разпалвани от COVID кризата и разрастването на дистанционната работа, това са историческите сгради на централни локации. Особено ако са запазени, те са търсени от инвеститорите като надеждно вложение особено във времена на икономическа несигурност. Точно тогава вероятността да излязат на пазара е и по-голяма. Илюстрация са две нови сделки за исторически сгради с офис предназначение на жълтите павета в София - на бул. "Цар Освободител", между улиците "Георги Бенковски" и "Дякон Игнатий". Другата обща черта е, че купувачите и на двете са все български.

Новината е, че след почти четвърт век с БНП Париба централният офис на банката на "Цар Освободител" 2 вече има нов собственик - в сделка от началото на декември за 11 млн. евро. В края на ноември бившата централа на ДЗИ на бул. "Цар Освободител" 6 също смени собствеността си срещу 10.85 млн. евро (виж карето). Сградите са отдясно и отляво на "Гранд хотел България".

Над 3000 евро на кв.м

Новият собственик на "Цар Освободител" 2 е Българската банка за развитие (ББР). Държавната структура е платила за сградата, съседна на централата ѝ на "Дякон Игнатий" 1, сумата 21 514 130 лева (11 млн. евро), като от информацията в Имотния регистър не става ясно дали цената е със или без ДДС. Сделката е вписана в Имотния регистър на 2 декември. За нея все още няма официално съобщение.

Запитани от "Капитал", нито продавачът БНП Париба, нито купувачът - ББР, нито посредникът по сделката - международната консултантската компания CBRE, пожелаха на този етап да коментират. Сградата излезе на пазара през март. Знаеше се, че решението за продажбата ѝ е още от края на 2018 г. и че тя се движи директно от централата на банката във Франция с помощта на екипа за Централна и Източна Европа на CBRE, базиран в Белград. Като очаквана минимална цена неофициално се коментираха нива от 6.5-7.5 млн. евро.

Според източници от пазара първоначален интерес към сградата са проявили около 50 кандидата. На втория етап на надпреварата са останали десетина. ББР е спечелила с най-щедра оферта, която в зависимост от това дали обявената цена в Имотния регистър е със или без ДДС е 8.8 млн. евро или 11 млн. евро. Неофициално като кандидати се споменават Пощенска банка с предложение за около 8 млн. евро и собствениците на "Платинум център" в София с оферта около 6 млн. евро.

Сградата е с разгъната застроена площ 2836 кв.м, а земята под нея - 612 кв.м, от които застроени са 554 кв.м. По груби изчисления това означава, че държавната ББР я купува на цена 3100 евро, или от 3718 евро на кв.м без ДДС. За сравнение - нивото, постигнато за сградата на ДЗИ през един номер на улицата, е около 866 евро на кв.м без ДДС.

ББР и съседът на централата

От Българската банка за развитие коментираха мотивацията си за сделката. Вероятно е тя да е продиктувана от необходимост от разширяване. Централата на ул. "Дякон Игнатий" 1 е с площ 6127 кв.м, а средносписъчният състав на банката в края на 2019 г. по информация от отчета ѝ е 216 души, а сега е с 20 души отгоре според регистъра АПИС. Съдейки по сайта на ББР, четири от петте ѝ дъщерни дружества са пръснати из София. Две от тях се помещават на бул. "Арсеналски". Други две са в сграда на ул. "Ст. Караджа", където беше под наем и самата банка, докато подготвяше централния си офис.

Реконструкцията на сегашната централа на ББР започна през 2007 г. и протече на етапи, като завършителният беше между 2014 и 2016 г. Тогава по проект на арх. Жеко Тилев бяха изградени шест надземни етажа и три подземни нива, като същевременно беше запазен автентичният облик на фасадата. Строителството по информация от сайта е било на стойност 14.3 млн. лева без ДДС. Ремонтът бе даден без обществена поръчка на обединение, водено от "Главболгарстрой", в което участваха и "Понсстройинженеринг", "Ултрастрой" и "Строй-Консулт мениджмънт груп".

Ако целта е събиране на съседни адреси, това не може да стане моментално, защото придобитата сграда се нуждае от ремонт. А той, по оценки на други кандидати, би излязъл няколко милиона лева. Ако такъв не започне, ще се потвърди втората хипотеза - че държавната банка планира да препродаде имота.

Част от общ ансамбъл

Сградите на ББР и досегашната сграда на БНП Париба са паметници на културата - част от първия след Освобождението архитектурен ансамбъл по европейски образец в София. Той е инвестиция на полк. Косаков, изградена по периферията на земята му, заключена между сегашните улици "Цар Освободител", "Дякон Игнатий" и "Аксаков", в близост до Княжеския дворец. През 1880-1881 г. по проект на първия главен архитект на София - чехът Антонин Колар, е построена сградата на първия хотел "България", в която сега е централата на ББР.

През 1882 г. по проект на арх. Петер Паул Бранг е добавено кафенето вдясно от входа ѝ - на ъгъла на "Аксаков" и "Дякон Игнатий" (тогава улица "Войнишка", защото води до Министерството на войната). На същия архитект през 1885 г. Косаков поръчва да се застрои и повитият ъгъл на тогавашната "Цариградска улица" (сега "Цар Освободител") и "Войнишка улица" ("Дякон Игнатий") вляво, където досега беше БНП Париба. В тази сграда е бил игралният дом "Софийски клуб" - партер и два етажа, надстроени през 30-те с още един.

След време Косаков продава хотела и кафенето на човек на име Леон Фрай. Игралният клуб е купен от Мина Пешев, който го дарява на Сливенското училищно настоятелство. Информацията е от проучване на арх. Мариана Везнева от 1986 г.

След 1944 г. сградата на първия хотел "България" се използва последователно от Стопанския съвет на Министерския съвет, БТА, София прес, Българските въздушни линии ТАБСО, Централния кооперативен съюз и други. А в бившия "Софийски клуб" са "Главпроект", представителството на "Аерофлот", има билетен център и магазини.

Четвърт век с БНП Париба

Някогашната БНП Дрезден банк България придобива сградата на бившия "Софийски клуб", която по това време е частна държавна собственост, през юни 1997 г. После до 2002 г. де факто я построява наново. Оригиналната фасада е запазена, но в нея е вградена нова офис сграда. Решението за продажбата е на Министерския съвет, а продавач - Министерството на финансите. Банката си изважда констативен нотариален акт за собственост едва през ноември 2018 г., когато явно вече е взето решението за продажба. Документът е на името на "БНП Париба Цар Освободител", в чиито активи БНП Париба - клон България апортира постройката през 2006 г. Дружеството продавач принадлежи директно на френската BNP Paribas. При апорта имотът е оценен на 14.6 млн. лв., а в последния баланс от 2019 г. земята и сградата са на стойност 8.5 млн. лв.

Когато сградата на БНП Париба излезе на пазара на недвижими имоти през март, се коментираше, че тя е станала твърде голяма за нуждите на централния офис. По предварителна информация намеренията бяха той да се премести в Бизнес парка, където сега е офисът на БНП Париба пърсънъл файненс - клон България (бившата компанията за бързи кредити "БНП Париба лични финанси"). Това е друга банка, клон на едноименна френска кредитна институция от групата BNP Paribas. В България френската група е собственик и на застрахователната компания "БНП Париба Кардиф", но нейният офис е на ул. "Стара планина". Служителите на БНП Париба все още не са освободили помещенията, които ББР купи в началото на декември.

Динамика в същото каре

"Цар Освободител" 6

Нов собственик на бившата централа на ДЗИ

В края на ноември сградата на "Цар Освободител" 6 смени собствеността си срещу 10.85 млн. евро (21.2 млн. лв.), като в официалното съобщение изрично е посочено, че това е цена с ДДС. Продавач е "Сердика пропъртис" АДСИЦ, основен акционер е Весела Кюлева, а купувач "Мавели", компания на собственика на "Хидрострой" Велико Желев. Сградата е инвестиция на някогашното Чиновническо кооперативно спестовно застрахователно дружество по проект на архитектурния колектив Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков. Строежът започва през 1914 г. , но е забавен от световната война и завършва през 1926 г. След Девети септември всички действащи застрахователни предприятия, в това число и Чиновническото дружество, са национализирани и обединени под шапката на Държавния застрахователен институт, чиято централа се установява на "Цар Освободител" 6. При приватизацията на ДЗИ през 1999 г. сградата става част от групата на Емил Кюлев, като след смъртта му през 2005 г. е наследена от съпругата му Весела. ДЗИ е продадено на белгийската KBC. Весела Кюлева запазва сградата, която заедно с други имоти през 2007 г. попада в активите на "Сердика пропъртис" АДСИЦ. Сега дружеството я продава с аргумента, че приходите му от наем са намалели, а и няма достатъчно средства за необходимата реконструкция. Преди няколко години ДЗИ и другите български бизнеси на KBC се преместиха в "Милениум център" до НДК. ДЗИ все още има малък офис под наем на жълтите павета, като твърди, че ще го запази. Велико Желев коментира пред "Капитал" след сделката, че ще запази облика на сградата, която е паметник на културата, като ще ползва горните етажи за офиси.

"Цар Освободител" 4

Планове на stand by за "Гранд хотел България"

Сградата на новия "Гранд хотел България" е проектирана от архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов и е завършена през 1937 г. като "доходна сграда" на съседното Чиновническо кооперативно спестовно застрахователно дружество. При социализма е част от "Балкантурист". През 90-те години е приватизирана от "Мултигруп", които през 2016 г. я продават срещу 10 млн. евро на бизнесмена Мирослав Печев, чието притежание е и в момента. Първоначално Печев смята да я преустрои и надстрои, но среща обществено неодобрение. Последният план, обявен през 2019 г., е фасадата към "Цар Освободител" да се запази, да бъдат възстановени публичните помещения - лоби, сладкарница, ресторант, бирхале, официални зали, а хотелската част да бъде преустроена в апартаменти за дългосрочно настаняване. Предвижда се също нов корпус с лице към "Аксаков" - пететажна сграда на празния парцел до зала "България" и надстрояване с още четири етажа на едноетажна сграда (бивше кафене) на ъгъла на "Аксаков" и "Дякон Игнатий". Засега по проекта няма движение. Според източници на "Капитал" към Мирослав Печев е имало пакетна оферта за хотела и голф клуба му в Елин Пелин от името на депутата от ДПС Делян Пеевски, но засега той не смята да продава.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 1
    • + 2

    Цитат:
    "Ако има сегмент в офис сградите, който да изглежда имунизиран срещу тревогите за бъдещето им, разпалвани от COVID кризата и разрастването на дистанционната работа, ........."
    С това не съм съгласен. Парите на ББР са събрани накуп пари на данъкоплатците. Повярвайте ми, разбойниците, които ни управляват, могат да ги похарчат за всичко. Както и платиха с тях 2,5 пъти по-скъпо акциите на Жирардели, и отпуснаха 75 милиона на мутри.

    Нередност?
Нов коментар