🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Голф комплексът до Елин Пелин: от Гергов, през китайци до вносител на кафе

Мирослав Печев, собственик на "Софсток" и "Гранд хотел България", е придобил игрището и земи в региона

Анонсираните планове за китайска многомилиардна инвестиция в цял град окончателно загиват
Анонсираните планове за китайска многомилиардна инвестиция в цял град окончателно загиват
Анонсираните планове за китайска многомилиардна инвестиция в цял град окончателно загиват    ©  "Кепитъл Консепт Лимитед"
Анонсираните планове за китайска многомилиардна инвестиция в цял град окончателно загиват    ©  "Кепитъл Консепт Лимитед"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Голф игрището и земи край Елин Пелин, където китайци планираха мегакомплекс за над 1.5 млрд. евро, има трети поред собственик. Дружеството "България дивелъпмънт /холдингс/ лимитед" е продало 100% от "Голф клуб", където са съсредоточени активите, на компания на Мирослав Печев, собственик на вносителя и дистрибутор на кафе "Софсток" и "Гранд хотел България".

Така балонът на моментно "най-голямата" компания по пазарна капитализация на българската борса - "Кепитъл консепт лимитед", издиша, тъй като вече не е собственик на основните си активи.

@@kapi:86bb6a602625022f34d7c1ad2c23c46d@@Технология на сделката

Сделката, за която съобщи Bloomberg TV, е видима от Търговския регистър и е сключена на 13 юни. Според представения договор "България дивелъпмънт /холдингс/ лимитед" е продало 100% от "Голф клуб" на дружеството на Мирослав Печев "МТП финанс", като цената по сделката не става известна, тъй като е договорена в анекс, който не е приложен. Преди това прехвърляне обаче има още няколко подготвителни операции.

През май са създадени две нови дружества, в които са апортирани имотите на голф комплекса и други земи наоколо.

Първото от тях е "МТП голф клуб" и в него влиза 37 дка земя и сградите на голф игрището, които са оценени на малко под 14 млн. лв. Срещу влагането им в капитала на новото дружество "Голф клуб" става мажоритарен собственик с близо 98.7% дял. Така че със сделката вече Мирослав Печев е придобил и контрола над тази компания. Останалите акции са записани от "България ленд инвестмънт лимитед", което апортира над 200 дка имоти в района, които обаче са оценени на едва 185 хил. лв. Собственик и управител на "България ленд инвестмънт лимитед" е Христина Димитрова, която е свързана с консултанта на китайския проект - управляващия директор на "Мейн кепитъл" Илиян Скарлатов. Двамата имат съвместно дружество от 2013 г.

Второто новосъздадено дружество е "МТП Мусачево" и в него са апортирани около 300 дка земи, оценени на близо 250 хил. лв. И към момента негов едноличен собственик е същото "България ленд инвестмънт лимитед", като, съдейки по името, вероятно и то е предвидено като част от сделката. Двете нови компании са и с огледални бордове, като изпълнителен директор им е Лиляна Лазарова, която е в управлението на повечето компании на Печев.

Освен тези размествания в дните преди сделката буквално до самата дата на договора 13 юни са разчиствани запори спрямо прехвърляните активи заради дългове към различни кредитори.

Верига от продажби

Едно от първите голф игрища бе инвестиция на рекламния бос Красимир Гергов. Първоначално то отваря през 2005 г., а четири години по-късно комплексът е разширен. Но преди пет години бе продаден при оценка от около 10 млн. евро.

И след като многомилиардният проект на китайците се оказа само картинка, излязоха проблемите около обекта. Той бе предлаган от съдебен изпълнител заради дългове миналата година, като последната цена бе 12 млн. лв., но до продажба не се стигна.

Голф в полето до София

Игрището "Света София" е в Равно поле, община Елин Пелин, и е най-близкото до столицата. Към него има ресторант, кафенета, СПА център, малък хотел с 5 стаи, както и съоръжения за други спортове - футбол, петанк и др. Извън спорта мястото е популярно и за провеждане на сватби и тимбилдинги.

Данните от последния финансов отчет на компанията към 2017 г. сочат 1.98 млн. лв приходи от продажби и загуба в размер на 1.24 млн. лв. Година по-рано - през 2016 г., отрицателният резултат е бил 1.6 млн. лв; при оборот 1.85 млн. лв.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар