🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още три пловдивски квартала от "Хъс"

Компанията за метали на братята Александър и Иван Асенови планира да строи почти 50 блока на три локации, след като вече има 10 жилищни проекта в града

"Пловдив сити парк 2" е най-мащабният завършен проект на "Хъс" дотук. Разгънатата площ на сградата е 29 255 кв. м
"Пловдив сити парк 2" е най-мащабният завършен проект на "Хъс" дотук. Разгънатата площ на сградата е 29 255 кв. м
"Пловдив сити парк 2" е най-мащабният завършен проект на "Хъс" дотук. Разгънатата площ на сградата е 29 255 кв. м    ©  ''АрхСитиСтрой''
"Пловдив сити парк 2" е най-мащабният завършен проект на "Хъс" дотук. Разгънатата площ на сградата е 29 255 кв. м    ©  ''АрхСитиСтрой''
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Компанията за метали на братята Александър и Иван Асенови от десет години развива в партньорство и строителен бизнес.
  • При осем завършени проекта с 819 жилища в града дотук плановете са за нови 47 сгради с 1765 жилища до три години.
  • Инвеститорът рекламира на предварителен етап, избягва да обявява цени и повече продава директно, отколкото през агенции.

Новите строителни планове на пловдивската фирма "Хъс" предвиждат три нови комплекса в Пловдив върху 74 дка общо. Някои от тях са с размера на цели квартали. Проектите вече се рекламират онлайн. Инвестиционните предложения ще бъдат внесени в общината през февруари. Ако компанията получи строителни разрешения и ако бъдат завършени в планирания мащаб, "Магнолия форест", "Ривиера парк" и "Тракия сити парк" ще предложат на пазара 47 сгради с 1765 жилища (по 37.5 жилища на сграда средно). За сравнение - през последните четири тримесечия, за които НСИ е обявил данни, в района на Пловдив като цяло са пуснати в експлоатация 1749 жилища в 449 сгради (по 3.9 жилища на сграда).

Метали и строителство

"Хъс" е семейна компания за търговия с метали и производство на метални изделия. Основана е през 1990 г. в Пловдив от родителите на сегашните собственици - Александър и Иван Христови Асенови. Двамата братя са съдружници с равни дялове. В момента групата притежава 14 складови, търговски и производствени бази с над 1.6 млн. кв.м обща площ, както и над 50 тежкотоварни автомобила. Приходите й за 2020 г. са 478 млн. лева, а печалбата - 34 млн. лв.

От десетина години "Хъс" паралелно развива и бизнес със строителство. Компанията вече има в портфолиото си вече 10 жилищни проекта в Пловдив. Шест от тях са продадени напълно. "Азалия парк" е пред акт 15, "Магнолия 4" - пред акт 14. Развива мегапроекта SoHome в "Хладилника" в София и планира още жилищно строителство - и в Пловдив, и в София.

От 2012-2013 година в строителството "Хъс" работи в партньорство с "АрхСитиСтрой" - компания на Елена Христова Пищалова. Първоначално партнират за малки проекти - къщи и вили в района. После решават съвместно да влязат в строителната индустрия и избират по-високия жилищен сегмент. "При жилищата на ниски цени конкуренцията е много изострена." А и "всеки комплекс го правим все едно ние да можем да живеем там", обяснява управителят на "АрхСитиСтрой" Симеон Пищалов. Той е човекът, който движи строителния бизнес на "Хъс", като всички решения дискутира и съгласува с братя Асенови.

Приходите на "АрхСитиСтрой" за 2020 г. са 20.6 млн. лева, а чистата печалба - 1.9 млн. лева.

"Най-важното за един проект е неговата локация"

Симеон Пищалов, управител на "АрхСитиСтрой"

"Тракия сити парк" - Вавилонски кули и градини

Най-мащабният проект на "Хъс" - "Тракия сити парк", е в източните покрайнини на ж.к. "Тракия". Десетте блока, най-ниските от които 10-етажни, а най-високите 18-етажни, напомнят стени, които обграждат сърцевината си. Тя е покривна градина на нивото на втория етаж, отворена само за жителите на комплекса. Целият партер под градините е предвиден за едноетажен мол.

Теренът има заплетена история, която започва през 2006 г. Тогава при кмета на Пловдив Иван Чомаков общината продава тези 30.8 дка за 6 млн. лева на предприемача Димитър Бекриев. По-късно той ги препродава на испанската "Риофиса", която има амбициозни планове за България. По време на световната финансовата криза обаче "Риофиса" изпада в затруднения и се отказва да строи там. През 2016 г. имотът е купен от "Поли пропъртис 2015" на Паулин Томов, който по-късно го апортира в "Габи пропъртис груп", в което е съдружник с Гюрсел Смаил Вали. От 2017 г. дружеството е собственост на американското "Мерко Кепитал", а негов управител сега е Антон Динков Благоев. "Габи пропъртис груп" внася предложение за разделяне на терена. Община Пловдив вижда в това възможност да намали коефициента на застрояване, който до този момент е максималният - 5. Това води до оттегляне на предложението за разделяне. През 2018 г. имотът е купен от акционерното дружество "Одеса груп" с деклариран собственик Елизабет Кирилова Кръстанова, което тогава е едноличен собственик на капитала на "Тракия тауър". "Хъс инвест" купуват "Тракия тауър", в което е апортиран имотът, през август 2021 г. Оценката му е 18.4 млн. лв.

"Две години търсим имот в "Тракия". В квартала са ни предлагали много имоти, но ние сме капризни на тема локация. Когато се появи този - на четири улици, видяхме перфектна възможност за направим нещо хубаво там и започнахме процеса по изграждането на проекта", казва Симеон Пищалов. Предстои да внесат инвестиционно намерение за "Тракия сити парк" в общината.

"Магнолия форест" - селище на градския ръб

Съвсем с друг профил е комплексът "Магнолия форест" - той е нискоетажно селище. Предвиждат се 21 блока на по четири етажа върху терен от 37.642 дка в северозападната част на града, на изхода от Пловдив. Земята е на хвърлей разстояние от централата на "Хъс" в кв. "Парк отдих и култура". Придобита е чрез множество отделни сделки между юни 2020 г. и декември 2021 г. Основната е вливане на дружеството "Марица парк" на Александър и Велислава Бозукови в "Магнолия форест", като те после прехвърлят дружествения си дял. Сега теренът е зелена площ, според кадастъра предназначена за ваканционно селище и жилищно застрояване. Симеон Пищалов твърди, че опазването на съществуващите дървета и зеленина им е приоритет. Освен това е предвидено и допълнителното озеленяване.

Вече има строителни разрешения за пет от сградите на "Магнолия форест".

Теренът на "Ривиера парк" - по милион на декар

"Ривиера парк" е най-скромен по мащаби от трите проекта, но е в самото сърце на Пловдив. Предвижда комплекс от осем блока преобладаващо на шест етажа с вътрешна градина, в подножието на Бунарджика. През октомври 2020 г. дружеството зад проекта - "Дженерал апартмънтс", купува земята от фирмата за хранителни добавки "Ню ревитал" и няколко физически лица. На терена има няколко промишлени сгради. Според имотния регистър за 5.7 дка са платени 5.8 млн. лв. - по около милион на декар. Финансирането идва от друга фирма, дъщерна на "Хъс" - "Си финанси груп".

От "Хъс" обясняват, че фокус в проектите им е жилищата да са топлинно и хидроизолирани. Планират гаражите в комплексите да бъдат окабелени, за да могат собствениците на електромобили да зареждат. Освен това ще монтират зарядни станции на външните паркоместа, които ще се ползват и от клиенти срещу заплащане.

Суровини и необявени цени

Предизвикателството с нарастващите цени на суровини и материали в строителството, пред което са изправени предприемачите, би трябвало да е още по-голямо при мащабите на планираните проекти от "Хъс". "Ние купуваме строителните материали на много ранен етап от проекта с цел да минимализираме рисковете от забавяне на строителството. И ако има спънки, те да не са критични за процеса и да са сравнително лесно преодолими", обяснява Симеон Пищалов. Конкурентно предимство е директният достъп до метални суровини за основите чрез основния бизнес на "Хъс". С най-голям дял от разходите им е човешкият ресурс.

Несигурност от покачването на цените, изглежда, все пак има. "Хъс" не обявяват официално цени на проектите си, не само на много ранен етап, но и в по-напреднали фази. "Практика на компанията е да ги обсъжда директно с потенциалните клиенти при запитване, като всяка сделка с "Хъс" не обявяват официално цени на проектите си, не само на много ранен етап, но и в по-напреднали фази. "Практика на компанията е да ги обсъжда директно с потенциалните клиенти при запитване, като всяка сделка се реализира по различен начин", коментират брокери. От самата компания посочват, че цените не са ниски предвид сегмента, в който са позиционирани.

Според ocenime.bg офертните цени ново строителство в квартал "Тракия изток" за апартаменти 75-78 кв.м с пусков срок 2023 г. са около 900 евро на кв.м. Сделките по тяхна оценка се сключват на по-високи нива - около 920 - 970 евро на кв.м. За "Отдих и култура" при апартаменти от 80 - 90 кв.м ново строителство очакваните продажни цени са около 930 евро на кв.м. Докато в центъра апартаментите ново строителство са рядкост и има сделки за жилища по 90 кв.м и по 1170 евро на кв.м.

Директни продажби

Инвеститорът запазва конфиденциални цените си донякъде и защото от известно време почти не продава през агенции. Сделките минават основно през собственото дружество "Хъс естейт", в което равни дялове имат братята Асенови и Елена Пищалова. За 2020 г. приходите му са 209 хил. лева - вероятно само от комисиони по сделки. При това по информация от сектора то се опитва да продава не само собствените си проекти, но и да работи на т.нар. вторичен пазар - на вече ползвани жилища.

"Доколкото работят с агенции, то е за по-трудно продаваеми обекти по периферията на града. При това дори и там не ни предоставят всичко налично. Наскоро ми се случи да заведа клиент, а те да ме върнат, защото не работят с агенции. Оферират директно на него", разказва брокер.

Реклама на предварителен етап

От "Хъс" обясняват, че подготвят и започват рекламата си още преди да са получили строително разрешение от общината и дори преди да е внесено инвестиционното намерение - за да привлекат интерес и "да опипат почвата". От компанията твърдят, че на този предварителен етап събират само заявления. И че само след като имат строително разрешение, започват да обсъждат цени и се събират средства от купувачи на зелено. Неотдавна главният архитект на Пловдив арх. Ангел Ахрянов изрази притеснения от този тип ранна реклама. "Макар и не незаконна, тя е свързана с несигурност", отбеляза той.

Факт е, че в момента подобна практика имат и много други инвеститори и агенции. Пазарът е такъв, че за нови обекти на добри локации на много ранен етап се съставят листи от заинтересовани. Някои агенции и инвеститори дори вземат символични депозити, които при проблем със строителното разрешение имат ангажимента да върнат.

По темата работи и Боряна Генчева

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 7
    • + 2

    Хъс-а са почти манополисти с търговията на арматура в Пловдивска област. Продават арматурата си скъпо на останалите и няма какво да правят с печабите си освен да строят където намерят. А в Пловдив с пари може и Гребната база да застроиш. Сега с обласния управител от ДБ още по-зле ще стане като знам ДБ какви корумпета са и как са огладняли през годините!

    Нередност?
  • 2
    maddrum avatar :-|
    maddrum
    • + 5

    Начи в тоя Капитал ем искат пари да го четеш, ем реклама, ем ето такива платени материалчета ...
    Не може да доите три крави едновремено!
    BTW им забранете биксвитките, без бисквитки няма сесия, без сесия няма ограничение за 2 статии.

    Нередност?
  • 3
    043 avatar :-P
    043

    До коментар [#2] от "maddrum":

    Сърдечно благодаря за напомнянето да се хакне разградския остап бендер. Но като се замислиш, на кой му трябва чак такъв зор - да бърничка браузъри за да канселира cookies, че да чете безплатно какво... капитал. Че кво има толкова за четене тука?

    Нередност?
Нов коментар