🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой кой е сред победителите в конкурса "Сграда на годината"

В тазгодишното 20-о поред издание се състезаваха 90 проекта в 13 различни категории, от които отличените са 21

На 15 декември бяха връчени на 21 проекта награди в общо 13 категории в конкурса "Сграда на годината"
На 15 декември бяха връчени на 21 проекта награди в общо 13 категории в конкурса "Сграда на годината"
На 15 декември бяха връчени на 21 проекта награди в общо 13 категории в конкурса "Сграда на годината"    ©  Градът Медиа Груп
На 15 декември бяха връчени на 21 проекта награди в общо 13 категории в конкурса "Сграда на годината"    ©  Градът Медиа Груп
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Реставрираната минерална баня в столичния район "Банкя" спечели наградата на публиката в тазгодишното издание на конкурса "Сграда на годината", организирано от "Градът Медиа Груп". То е 20-ото поред и в него участваха общо 90 инвестиционни проекта в строителството и архитектурата в България, реализирани през годината.

Те бяха оценявани от 33-членно жypи oт пpoфecиoнaлиcти в oблacттa нa инвестициите, cтpoитeлcтвoтo, apxитeĸтypaтa и ĸyлтypaтa c пpeдceдaтeл пpoф. д-p apx. Гeopгий Cтaнишeв. Победителите в 13 различни категории бяха обявени на събитие миналата седмица в София. Банята в Банкя е получила 4200 гласа от публиката.

Офис и корпоративни сгради

Наградените в тази категория са Business Garden Office X и новата сграда на NOVA. Инвеститор в първия проект е "Офис Х" с крайни собственици Спас Шопов чрез "СПС Инвест" и Асен Лисев чрез "Браво Холд". Шопов е известен с участието си в "Рослин капитал партнърс - България", а Лисев с това, че е собственик и управител на дружеството MBL, работещо в сферата на бизнес и офис имотите. В конкурса участват първите две сгради от комплекса, които са с обща РЗП на офис площите около 40 хил. кв.м, а архитектурният проект е на MBL Architects.

Инвеститори в другата наградена сграда са "Нова Броудкастинг Груп" и "Aдванс Пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Проектът на "Ателие Серафимов Архитекти" за сградата събира на едно място всички телевизии, радиа и медии от групата, както и администрацията и управлението им. Общата РЗП на сградата с подземния паркинг е 24 хил. кв.м, разпределени на седем етажа. Новата сграда на медийната група се намира в района на летище София, в близост до старата сграда на NOVA.

Производствени и логистични сгради

Специализираната компания в микроелектрониката "Мелексис България" е инвеститор е единия награден проект в категорията. Става дума за новата производствена и административна сграда в София на компанията с белгийски инвеститор, който има бизнес в България от 22 години. Проектът е на "Ай Пи Ес България". Сградата е с 16 хил. кв.м РЗП, от които 9.3 хил. кв.м са офисни площи.

Новата логистична и административна сграда на инвеститора "Фреш енд Фроузън Сторидж" е другият отличен проект в категорията за производствени и логистични сгради на годината. Дружеството е собственост на Александър Колев и Камелия Велкова. Проектът за сградата е на архитектите Александър Хаджиев, Маргарита Ачанова и Цветан Петров. Обектът е с 9.5 хил. кв.м РЗП, от които 6.5 хил. кв.м са складове, а останалото - офиси.

Жилищни сгради до 5000 кв.м РЗП

При най-малките жилищни сгради победител е пететажно здание, намиращо се на ул. "Цар Асен" в центъра на Пловдив. В него частично е вписана с фасадите си едноетажна къща от началото на ХХ век, като е запазена орнаментиката ѝ. Проектът е на архитектурно студио "Марта Теодосиева". Инвеститор е "Лекс 2011" със собственик Жанет Павлова чрез "Алекс Трейд 2010", което управлява веригата хранителни супермаркети "Лекси". Тя има близо 55.5 млн. лв. приходи за 2021 г. и печалба над 11.9 млн. лева.

Жилищни сгради от 5000 до 10 000 кв.м РЗП

Победител в категорията е жилищна сграда "Сияние" в столичния кв. "Изток" с инвеститор небезизвестната компания "Артекс". В дружеството зад наградения проект - "Артекс Тинтява", съдружници са Весела и Пламен Мирянови. Проектът е на "Артекс Проект" и е за сграда с 18 апартамента, 14 ателиета за творческа дейност и магазини на приземното ниво. Тя разполага с две подземни нива, а различните секции са с пет, шест и седем етажа.

Жилищни сгради над 10 000 кв.м РЗП

Проектът на архитектите от "Арт Ню Вижън" за жилищния комплекс "Черковна Резиденс" е победителят в категорията при сградите с над 10 хил. квадратни метра РЗП. Инвеститор е основаното през 2018 г. "Черковна Инвест", в което съдружници са Бисер Андонов чрез "Прим Билд" (30%), Павел Иванов (23%), Габриела Джамбазова (22%), Станислав Божков чрез "Лендмарк Инвест" (10%), Мартин Джангозов (10%) и Йовко Атанасов (5%). Строителството на комплекса от три сгради с обща РЗП от 29.3 хил. кв.м започва през декември 2018 г. и продължава до февруари тази година. Той разполага с три подземни паркинг нива, а жилищната част е разпределена в осем отделни секции.

Жилищни комплекси от еднофамилни и многофамилни сгради

"СоХоум Резиденшъл Парк" на "Хъс Инвест София" печели наградата тази година. Дружеството е на собствениците на пловдивската компания за метали Александър и Иван Асенови. От близо десет години двамата развиват и строителен бизнес с фокус в Пловдив. Проектът е на "РТ Консулт" и включва 10 пететажни сгради, строящи се на етапи. В конкурса участва етап 1 със сгради 6, 7, 8 и 9. Етап 2 се очаква да бъде завършен до края на 2023 г., а след това ще има и трети етап. В сегашния проект предвидените жилища в новия квартал "НПЗ Хладилника" на район "Лозенец" са над 640, а общата РЗП ще е повече от 108 хил. кв.м.

Градски хотели

Три проекта са наградени в категорията градски хотели, като два от тях са в Пловдив. Първият е петзвездният Vizualiza на собствениците на пловдивския транспортен и строителен конгломерат "ПИМК холдинг груп" Илиян Филипов и Пенко Несторов в сътрудничество на реставратора Цветан Пулев. Същият е екипът и за строящия се зад Централна гара в София жилищен проект Capitol Residence, както и в Wave Residence в Студентски град. Архитектурният проект е на арх. Веселин Русев от "Арджи Партнерс" и включва реставрация на сградата, строена през последното десетилетие на XIX век. Хотелът е с РЗП над 3100 кв.м и разполага с 45 стаи и 7 апартамента.

Другият награден пловдивски хотел е откритият през юли тази година четиризвезден DoubleTree by Hilton с инвеститор "Витус" на пловдивския строителен предприемач Васил Караилански. До 2020 г. Караилански е имал участие и в строителния бизнес на ПИМК. Хотелът разполага с над 160 стаи и е построен върху терен около 2700 кв.м, а проектът за сградата е на "Проарх".

Luxury Chalet Elitsa Wellness & Spa на Витоша е името на третия отличен в категорията градски хотел. Инвеститор в него е "Витоша Клуб" с краен собственик Мая Христова чрез регистрираното в Чехия MM Global. Името на Христова е свързвано с това на Гинка Върбакова и сагата около закупуването на електроразпределителното ЧЕЗ. Архитектурният проект на SGI Architects включва осъвременяването на бившата база на ЦК на БКП, позната като резиденция "Елица".

Ваканционни и СПА хотели

Четиризвездният Umani Hotel в "Златни пясъци" е победителят сред СПА хотелите. Инвеститори са Елена Георгиева и Явор Янков чрез "Елея Трейд". Хотелът разполага с 52 стаи и апартамента, а проектът е на архитектурно студио "Старх".

Социална инфраструктура - здравеопазване

Наградата на публиката, както беше споменато, спечели проектът на "Георгиев Дизайн Студио" за проектиране, консервация, реставрация и социализация на строената в периода 1907 - 1911 г. сграда на минерална баня "Банкя" в едноименния район в столицата.

В категорията имаше и награда на журито. Тя е за Болница за рехабилитация и продължително лечение "Блокс" на инвеститора "Блокс Груп България" с действителни собственици Илиан Григоров и Благой Палев. Според сайта на конкурса инвеститорът е "водещ оператор в рехабилитацията и грижите за възрастни хора в Югоизточна Европа, а групата е създадена през 2019 г. Към днешна дата тя оперира на територията на България и Гърция, като амбициите на дружеството са да разшири своята дейност в Румъния, Полша и Унгария".

През 2020 г. "Блокс Груп България" получи сертификат за инвеститор клас А от тогавашния икономически министър Лъчезар Борисов. Той бе за инвестицията им 30 млн. лв. в комплекс за рехабилитация, продължително лечение и домове за възрастни хора. Болница "Блокс" е част от него, а проектът за нея е на "Проарх".

Социална инфраструктура - култура, наука и образование

И в тази категория наградите бяха две - и двете, присъдени на проекти от Пловдив. "Арко Тийм" са отличени за реставрацията и реновацията на строената през 1881 г. сграда на градската галерия - архитектурен паметник на недвижимото културно наследство от категория "местно значение". Финансирането от около 1.4 млн. лв. е осигурено от бюджета на община Пловдив.

Другият награден проект е за Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) на "Арконт". Кампусът на центъра се състои от изследователски корпус с лаборатории; административен корпус с офиси, оранжерии за отглеждане на растения с експериментални цели и учебен корпус, включващ конферентна зала за 300 души и четири учебни зали. Общата инвестиция е предоставена от Европейската комисия и от българското правителство и е на стойност от 60 млн. лева.

Търговски сгради и ритейл паркове

Проектът за общински пазар "Васил Шаханов" на община Стара Загора спечели наградата в категорията. Проектът за над 7 млн. лв. е на "Архитект Киряков" с ръководител екип арх. Иван Киряков и арх. Петър Киряков.

Зелени сгради

Три проекта получиха награди в категорията за зелени сгради. Първите два са на Office X и производствено-административната сграда на "Мелексис България".

Офис комплексът в столичния "Хладилника" разполага с близо шест декара зелени площи, енергоспестяващи системи за отопление, охлаждане, пречистваща въздуха система чрез плазма, както и LED осветление.

Проектът на "Мелексис" включва 11 дка зелени площи. Освен това в с помощта на специална апаратура отпадният продукт от производствения процес се използва за отопление на сградата и за подгряване на водата за битови нужди.

Награда получи и 13-ят магазин на инвеститора "Кауфланд България Еоод Енд Ко" в кв. Горубляне на София. Архитектурната част е на "АДА - Агенция Дизайн и Архитектура" и включва около 6 дка зелени площи от общия над 15 дка терен. Според сайта на конкурса "ландшафтното решение влияе силно върху редукция на топлинните острови на града, редуцира влиянието на автомобилите на бул. "Самоковско шосе" и създава нова паркова среда за квартала". В бъдеще на покрива на магазина ще бъде изградена фотоволтаична централа, а на паркинга ще бъде поставена зарядна станция за електромобили.

Проекти, свързани с развитието на градовете

В категорията е отличен проект на община Петрич за градски парк в центъра на града. Той е на "Ния Дизайн" и се разгръща върху 54 дка на стари казарми. От тях 25 дка са зелените площи, 14 дка са пешеходни зони, около 3 дка е изкуствено езеро, 1.6 дка са отделени за спортни площадки и близо 400 кв.м - за детски площадки. Финансирането от 4.8 млн. лв. е спечелено от общината пo Oперативна програма "Peгиoни в pacтeж".