Китай спасява имотния сектор с фонд за 44 млрд. долара

Това е първият пояс, който правителството в Пекин хвърля на строителните предприемачи от началото на кризата

Имотният сектор представлява около 30% от китайския БВП
Имотният сектор представлява около 30% от китайския БВП
Имотният сектор представлява около 30% от китайския БВП    ©  Reuters
Имотният сектор представлява около 30% от китайския БВП    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Китайското правителство ще стартира фонд за недвижими имоти, чиято цел е да помогне на строителните компании да разрешат дълговата криза, в която се намират. Според финансовото издание REDD фондът ще разполага с около 300 млрд. юана (44 млрд. долара), като тази стойност ще бъде достигната на по-късен етап. Първоначално средствата, които ще са достъпни от фонда, ще бъдат 80 млрд. юана (11.8 млрд. долара).

Китайската строителна банка ще внесе 50 млрд. юана във фонда, а централната банка също ще финансира проекта. В случай че механизмът се окаже работещ, и други банки ще се присъединят. Източник на Reuters казва, че фондът ще бъде използван за финансиране на покупките на незавършени жилищни проекти и приключването на строителството им. След това тези жилища ще бъдат отдавани под наем на физически лица като част от стремежа на правителството да стимулира наемането на имоти.

Подобен ход би подчертал значението, което централното правителство отдава на осигуряването на по-достъпни жилища за младите хора в момент, когато някои местни власти не са склонни да строят жилища за отдаване под наем. Причината е, че продажбата на земя е основен източник на приходи. В допълнение към съживяването на закъсалите проекти, фондът може да се използва за купуване на облигации на строителни компании, отдаване на заеми или придобиване на дялове в тях.

Решението на Пекин идва малко след като купувачи на имоти в цялата страна заплашиха да спрат да плащат ипотеки върху незавършени апартаменти, ако строителството спре. Банките, засегнати от бойкотите, по-късно поясниха, че ефектът върху тях е минимален, но въпреки това заплахите разтревожиха местните власти и националните регулатори.

Кризата на ликвидността, обхващаща сектора на недвижимите имоти в Китай, който представлява около 30% от брутния продукт във втората по големина икономика в света, започна миналата година, когато базираната в Шънджън Evergrande спря да изплаща дълговете си. В петък главният изпълнителен директор и главният финансов директор на Evergrande бяха принудени да подадат оставка заради издаването на гаранции от трети страни, които са замразили над 2 млрд. долара в брой в дъщерно дружество на групата. Фондът ще подпомогне и Evergrande.

Позитивен ефект върху акциите

Акциите на най-големите строителни предприемачи в Китай поскъпнаха след новината за специалния фонд. Индексът Hang Seng Mainland Properties, който проследява 10 от най-големите компании за недвижими имоти в Хонконг, се покачи с цели 5.4% в началото на деня. Country Garden и Longfor Group също се повишиха съответно с 8.3% и 9%. Търговията с акции на няколко от най-големите дружества в индекса, сред които China Evergrande Group, Shimao и Sunac, беше спряна през последните месеци заради ликвидните кризи в групите.

Все още няма коментари
Нов коментар