Бойкотите на ипотеките в Китай са симптом на по-дълбока криза

Истинската заплаха за строителните предприемачи са намаляващите продажби

Китайските граждани вече не вярват, че апартамент, закупен предварително, със сигурност ще бъде получен.
Китайските граждани вече не вярват, че апартамент, закупен предварително, със сигурност ще бъде получен.
Китайските граждани вече не вярват, че апартамент, закупен предварително, със сигурност ще бъде получен.    ©  Reuters
Китайските граждани вече не вярват, че апартамент, закупен предварително, със сигурност ще бъде получен.    ©  Reuters

Някога германският математик Давид Хилберт си представил хотел с безкрайно много стаи. Дори ако те всички са заети, изтъкнал той, хотелът може да приеме още един новопристигнал, като просто помоли всеки от гостите да се премести в съседната стая. Един гост ще се измести в стаята на втори и ще освободи място за новопристигналия. Вторият ще се настани в стаята на трети и т.н. С безкраен брой стаи редицата никога няма да свърши.

От години строителните предприемачи в Китай действат по подобен начин. Те продават апартаменти много преди да ги построят. Предполага се, че събраните пари за тези жилища се запазват за тяхното изграждане точно както се предполага и че всяка стая в хотела на Хилберт е запазена за вече настанен гост. Но вместо това строителите използват парите за други цели, като например да купуват земя. Когато дойде време да плащат за строителството, продават нови непостроени апартаменти, за да го финансират. Точно както хотелът на Хилберт измества всеки гост в съседната стая, китайските строителни компании построяват всеки предварително продаден апартамент с парите от следващата предварителна продажба. Докато има нови купувачи, последователността би могла да продължи.

За съжаление стаите на китайските строители вече са на изчерпване. Продажбите им през 12-те месеца до юни са намалели с 22% спрямо предходните 12 месеца. Още по-бързо са спаднали предварителните продажби (виж графиката). Този болезнен сблъсък с крайността остави много предприемачи без достатъчно пари да продължат да строят апартаментите, които клиентите им вече са купили. През последните три години китайските предприемачи са започнали работа върху имоти с площ над 6 млрд. квадратни метра. По-малко от половината от тях са завършени. В миналото купувачите на жилища не можеха да направят много по отношение на забавянията. Все пак те вече бяха дали парите си.

Назряващо недоволство

Но въпреки че са платили на строителите, клиентите продължават да се издължават на банките. През последните месеци ядосани купувачи на жилища заплашиха, че ще спрат да изплащат ипотеките си, ако компаниите не подновят работата по апартаментите им. Според разпространен в интернет документ тази ипотечна стачка се е разпространила в близо 100 града и над 320 проекта, включително Dragon City, Peacock City и Phoenix City. Над 40 от тези проекти са в Джънджоу, столицата на провинция Хенан.

Колко могат да се разраснат бойкотите? Пред тях стоят някои граници. Стачкуващите ипотечни кредитори могат да попаднат в кредитни черни списъци, което ще навреди на достъпа им до заеми. А в Китай, посочва рейтинговата агенция S&P Global, повечето хора не могат да обявят фалит, тъй като "дълговете им никога няма да бъдат опростени".

При един мрачен сценарий ипотечни заеми на стойност около 2.4 трлн. юана (350 млрд. долара) могат да се влошат, смята S&P Global. Това възлиза на приблизително 1.3% от общите банкови заеми - достатъчно, за да застраши някои по-малки кредитори, но не толкова, че да представлява системна заплаха за банковата система.

Смяна на модела

Истинското значение на бойкотите е друго. Те показват, че китайските домакинства вече не вярват, че апартамент, закупен предварително, със сигурност ще бъде получен. Тази загуба на доверие не се ограничава само до протестиращите. Тя се проявява и в отслабване на предварителните продажби, особено за разработчиците в затруднено положение. Нежеланието да се купуват нови жилища представлява по-голяма заплаха за икономиката на Китай, отколкото по-лесно забележимия отказ за изплащане на съществуващи ипотеки. Слабите продажби допълнително ще намалят приходите на строителните предприемачи, което ще доведе до забавяне на строежите и ще задълбочи разочарованието.

Как може да бъде прекъснат този порочен кръг? В Хенан две държавни предприятия (предприемач и "лоша банка") създадоха помощен фонд, за да придобият затруднени проекти и да ги доведат до завършване. Но местните власти в Китай нямат пари, за да възродят доверието, смята Андрю Батсън от изследователската фирма Gavekal Dragonomics. Той вярва, че един убедителен план ще изисква централното правителство да се намеси. Разбираемо е нежеланието да се влагат повече ресурси в сектор, който вече заема твърде голяма част от икономиката. Но новите пари, инвестирани в закъсали проекти, биха могли да донесат двоен дивидент - като помогнат както за изграждането на недовършени апартаменти, така и за възстановяването на доверието в предварителните продажби.

В по-дългосрочен план китайските строителни предприемачи се нуждаят от не толкова безконтролен бизнес модел. Те ще трябва да разчитат по-малко на предварителни продажби на апартаменти и започване на следващ проект, преди да са завършили последния. В Китай търсенето на жилища е огромно, но не и безкрайно.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved