Китай понижи ключова лихва в опит да подкрепи икономическия растеж

Ходът на централната банка идва след незадоволителни данни за потреблението и производителността през юли

Спадът в строителството също се е влошил, като продажбите през юли са над 28% надолу на годишна база, а цените се понижават за 11-и пореден месец.
Спадът в строителството също се е влошил, като продажбите през юли са над 28% надолу на годишна база, а цените се понижават за 11-и пореден месец.
Спадът в строителството също се е влошил, като продажбите през юли са над 28% надолу на годишна база, а цените се понижават за 11-и пореден месец.    ©  Reuters
Спадът в строителството също се е влошил, като продажбите през юли са над 28% надолу на годишна база, а цените се понижават за 11-и пореден месец.    ©  Reuters

Китай понижи ключов лихвен процент по заемите в опит да подкрепи икономическия си растеж, докато локдауни и спад в имотния сектор продължават да натежават на втората по големина икономика в света. В понеделник Китайската народна банка намали средносрочния лихвен процент, по който институцията предоставя едногодишни заеми на банковата система, с 10 базисни пункта до 2.75%, което е първото подобно намаление от януари насам, съобщава Financial Times. Ходът е изненадващ, тъй като прогнозите на анализаторите бяха, че лихвата ще остане непроменена. Решението е в разрез и с общата тенденция големите централни банки по света да покачват лихвите, за да потушат високата инфлация.

Китай от месеци е изправен пред спад на потребителското търсене заради политиката за нулев ковид, както и последствията от забавящия се имотен сектор и финансовите проблеми на строителните фирми. Въпреки плановете на Пекин да инжектира стотици милиарди долари, за да стимулира растежа, икономиката на страната едва избегна свиване през второто тримесечие, а разочароващите резултати продължават. Официални данни от понеделник показват по-лоша от очакваната потребителска и производствена активност и са пореден сигнал за забавяне на икономическото възстановяване на страната. Продажбите на дребно, показателни за потреблението, са нараснали с 2.7% на годишна база през юли, докато промишленото производство, което е двигател на растежа, е с 3.8% нагоре. Очакванията бяха за ръст от съответно 5% и 4.6%. Експерти прогнозират слабите резултати да доведат до по-разхлабена парична политика и фискални стимули, но някои са скептични, че Пекин ще успее да реагира достатъчно бързо и в необходимия мащаб.

Най-изненадващо е забавянето на инвестициите на фона на слаба кредитна активност през юли, което обосновава решението на централната банка да понижи лихвите. Институцията едва ли ще спре дотук, смятат икономистите на Bloomberg. Спадът в строителството също се е влошил, като продажбите са над 28% надолу на годишна база, а цените се понижават за 11-и пореден месец. Износът обаче остава стабилен през юли, но очакванията са той също да започне да се представя по-зле заедно с икономическия растеж в развитите страни.

"Растежът на Китай през второто полугодие ще бъде значително възпрепятстван от стратегията за нулев ковид, низходящата спирала на имотния пазар и вероятното забавяне на растежа на износа. Политическата подкрепа на Пекин може да бъде твърде малка, твърде закъсняла и твърде неефективна", смята Тинг Лу, главен икономист на Nomura за Китай. След ръст на случаите на ковид през уикенда няколко китайски града наложиха или разшириха локдауните.