🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са най-големите български инвестиции в Северна Гърция

Три петзвездни комплекса, един къмпинг с вили и по-малки хотели

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

1. Miraggio - гигантът със заем от ББР

Петзвездният хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Касандра доби известност през 2021 г. , когато Кирил Петков, тогава служебен икономически министър, направи разкрития за големи кредити на държавната Българска банка за развитие (ББР). В случая става въпрос за заем около 120 млн. лв. за българското дружество "Интернешънъл инвестмънтс", използван за придобиването на хотела в края на 2019 г. Неофициално случаят беше свързван със санкционирания по закона "Магнитски" политик от ДПС Делян Пеевски.

Miraggio е хотел с 300 стаи в активите на гръцката компания Med Sea Health, от чиито отчети не става ясно кои са акционерите. В регистрите обаче се вижда как в същия период в борда й влиза българинът Санко Максимов Пешев, който е и в управата на "Интернешънъл инвестмънт". Тази българска компания е еднолична собственост на "Ийст уест пропъртийс", което е притежавано изцяло от Емил Робертов Василев. "Ийст уест пропъртийс" управлява франчайз за България на агенцията за недвижими имоти RE/MAX, която се води най-голямата франчайзингова агенция за недвижими имоти в света.

Досега кредитополучателят няма публикуван отчет и пълните детайли по сделката не са известни, но според гръцки медии купувач е била българската строителна компания "Ултрастрой" за 90 млн. евро. В българските регистри не се открива връзка между нея и "Интернешънъл инвестмънтс".

Пред Бюрото за разследващи репортажи и данни (БРРД) авторът на статията Христос Димопулос е обяснил, че разполага с тази информация от източници, близки до продавачите.

"Според Димопулос "Ултрастрой" планира да подобри съществуващите съоръжения на комплекса "Мираджио" (ресторант и бар, яхтеното пристанище с разширението му, термалния СПА център, конферентния център, отворения амфитеатър), но най-важната инвестиция ще е в строителството на още 130 къщи в съседство с проекта Mare Village", пише още в статията на БРРД. В отчета на Med Sea Health дружеството Mare Village e посочено като свързано.

От счетоводните данни става ясно, е че приходите на Med Sea Health през 2018-2019 г. са били по около 12 млн. евро. През 2020 г. хотелът практически не работи и оборотът спада до 300 хил. евро. Загубата за ковид годината намалява до 5 млн. евро при 6.6 млн. евро през 2019 г. Освен това в баланса и има 54 млн. евро дълг с падеж 2034 г., като върху имотите на Med Sea Health и Mare Village има вписана ипотека на стойност 78 млн. евро "за обезпечаване на заем на компанията им майка, отпуснат от чужда банка" (вероятно ББР).

Отделно през 2017 г. българската "Ултрастрой" купува 4 парцела в близост до Неос Мармарас от Гръцката агенция за приватизация за малко над 3.1 млн. евро. Общата площ е 11 дка, в близост до плажа Парадизос. Стартовата цена на търга е била малко над 2 млн. евро. По неофициална информация намеренията са били да се построят луксозни вили, но след първоначалните публикации за покупката на терена няма информация.

"Ултрастрой" е строителна компания, създадена през 1999 г. със собственик и управител от самото начало (първите години в съдружие) Иван Борисов. Формално тя не е свързана с Дилян Пеевски и ДПС, но има косвени връзки. Дружеството е най-известно в публичното пространство с арбитражно дело за 100 млн. лв., заведено от израелски инвеститор срещу България във връзка с жилищен комплекс в столичния кв. "Симеоново" с твърдения, че бизнесът им е заграбен чрез изкуствено предизвикана несъстоятелност.

"Ултрастрой" беше и строител на новата сграда на ББР, а също и кредитополучател на банката в годините, когато държавната банка беше практически дадена на концесия на ДПС. От договора им за залог става ясно, че за да се обезпечи друг заем на "Ултрастрой" от ПИБ, е заложен мажоритарният пакет в поне формално несвързаната "Трансстрой холдинг". Последната се счита за близка до ДПС и в частност до депутата Йордан Цонев.

Последният качен в Търговския регистър файл за отчет на "Ултрастрой" е за 2019 г. Той съдържа само част от счетоводните бележки, но не и таблиците с баланса и самия отчет за доходите. Липсват и повечето пояснителни бележки. Според данни от КАПИ обаче "Ултрастрой" отчита съществен ръст на приходите - от 17 млн. лева на 51 млн. лв., а печалбата се покачва от 5.3 на 31.1 млн. лв. През 2020 г. приходите и печалбата се свиват леко съответно до 33.5 и 9 млн. лв. За миналата година тенденцията продължава с постъпления от 29 млн. лв., но с чиста печалба от 11.7 млн. Активите в последните години също ударно растат - от 32 млн. лв. през 2017 г. и 86 млн. лв. през 2018 г. достигат 126 млн. лв. през 2019 г. През 2020 г. се връщат на ниво около 88 млн. лв., за да се вдигнат до 91 млн. лева през миналата година.

2. Лукан Луканов - на Тасос след Велинград

Петзвездният Thassos Grand Resort е инвестиция на акционерното дружество "Етон" чрез дъщерното му дружество в Гърция Reala. "Етон" е с основен акционер Лукан Луканов и осъществява хотелския му бизнес. Той е и председател на борда на директорите на "Арома" АД, където е и акционер.



Хотелът е разположен върху 43 дка в Агиос Йоанис Лукас - самостоятелен залив с вековни маслинови дървета, като земята е купена през 2008 г. Хотелската част се състои от 14 двуетажни сгради, разположени амфитеатрално с видимост към залива и морето. Открит е през 2016 г. Thassos Grand Resort разполага със 174 стаи и апартаменти и с две еднофамилни вили с изглед към собствен плаж. Цялата инвестиция заедно със земята е достигнала 17 млн. евро по информация на Луканов. Той притежава и четиризвездния "Грандхотел Велинград", който работи от 2006 г.

Според последния публикуван отчет на Reala приходите за 2020 г. са 684 хил. евро, докато в предковид годината оборотът е бил 2.9 млн. евро. Логично предвид пандемията през 2020 г. хотелът е бил на загуба. Предишната година е на брутна печалба 660 хил. евро, но нетният резултат е загуба 32 хил. евро. Пак според отчета държавната субсидия за изграждането на обекта (по закон 3908/2011) е била малко над 5 млн. евро към 2019 г.

3. Лукс до Атон

Петзвездният Mount Athos Resort се намира над плажа в Йерисос, на 10 км от затворената монашеска зона на Атон. Построен е на мястото на един от първите хотели на Халкидики, изграден през 1967 г., като новият собственик е реновирал изцяло старата страда, пише на сайта. Първите гости са посрещнати през лятото на 2020 г., има общо 74 стаи и апартаменти в новоизградени бунгала.

Според гръцкия Търговски регистър дружеството - собственик на хотела, Mount Athos Resort се управлява от Ани Арсова-Карамфилова, Асен Николов и гръцкия гражданин Апостолис Мудулиас, като няма информация за акционерите. Проучване на "Капитал" показа, че проектът се свързва неофициално със строителната "Билд инвест България", в чието ръководство е Асен Николов и която е под контрола на Пенко Пенков. Представители на Mount Athos Resort не отговориха на въпросите на "Капитал" до редакционното приключване на материала.

Атон по оценки на представители на туристическия сектор е в най-високия ценови клас спрямо другите два ръкава на Халкидики. Там българският курорт има само един петзвезден конкурент - Eagles Palace. Справка в booking показва, че стая в пиковия сезон в Mount Athos Resort струва от 250 евро на нощ до 1000 евро за самостоятелно бунгало.

Площта на курорта е близо 70 декара и има очаквания инвестицията да продължи с изграждане на още поне 100 помещения - стаи и вили.

4. Българският къмпинг

Най-старото и голямо българско присъствие на Халкидики е така нареченият "Къмпинг на Весела Лечева". Пълни детайли около началото на проекта липсват, но според статия във в. "Експрес" през май 2007 г. вече починалият съпруг на Весела Лечева - Манол Велев, и съдружникът му Анастасиос Петкос са сключили договор за концесия на 16 хиляди декара от крайбрежието на полуостров Ситония на Халкидики за 16 години. Освен плажната ивица двамата са взели под аренда и част от гората, за да правят ваканционно селище, пише медиата. Имотът е собственост на българския Зографски манастир в Света гора - Атон, а сключването на договора концесия се случва около месец след посещението на вътрешния министър Румен Петков в Атон. В делегацията на министъра е бил и Манол Велев.



15 години по-късно старите бунгала са ремонтирани, построени са много нови. Днес Роrtо Еlеа Саmріng & Rеѕоrt има 10 вили, 20 мoбилни ĸъщи, тpи aпapтaмeнтa и чeтиpи двoйни cтaи в хотел - бивш мeтox, построен през XVIII век. Има ресторант, бар, магазин и обособено място за дигитални номади. Курортът се управлява от брата на Весела Лечева Даниел. По непотвърдена информация фамилията обсъжда и друга инвестиция в Северна Гърция - в района на Керамоти.

Според отчета на MVP Holidays, дружеството - собственик на къмпинга и останалите недвижимости, приходите за 2020 г. са 634 хил. евро. Година по-рано те са били малко над 1 млн. евро. И двете години компанията е на нетна загуба - съответно 268 хил. и 81 хил. евро. В баланса активите са оценени на около 2 млн. евро.

5. Другите в квартала

Справка в гръцките регистри, направена от местни източници, показва, че през общо дружество Теодора Радкова Георгиева и Георги Петров имат инвестиция на Халкидики. Георгиева е бивш депутат от ГЕРБ в периода от 2009 до 2021 г. и е живяла с бившия директор на държавната "Булгартрансгаз" Георги Гегов (който почина през 2018 г.). Според последната й декларация в КПКОНПИ има половината от два апартамента от по 80 квадрата в гръцкото Олимпиада, получени като дарение през 2018 г., и 50% от терен от 1116 кв.м в същото селище, придобит през 2021 г. за почти 250 хил. лв. В близкото село Варвара притежава половината от 22 декара ниви, купени за 655 хил. лв. в периода 2020-2022 г. По информация от гръцките източници намеренията са там да се инвестира в 4-звездни вили, но Теодора Георгиева отказа коментар.

През 2019 г. се появява информация в българските медии, че Георги Батаков ще инвестира в петзвездно ваканционно селище с 233 легла. Той единият от собствениците на фамилната фирма "Кронос", която се занимава с производство и търговия с ядки. Планът е бил то да се изгради на мястото на функциониращ тризвезден обект - Likythos Village, между Неос Мармарас и Торони, който да се разруши, а на площта от 87.8 дка да се построят хотелски комплекс, вили и СПА център. По същото време в гръцкия търговски регистър се вижда увеличение на капитала на компанията - собственик на хотела, с 4 млн. лв. и вписване на Георги Батаков в борда й. Името му обаче е заличено в края на 2019 г., и оттогава липсва информация за развитие на проекта. Самото Likythos Village продължава да се предлага в туристически сайтове като тризвезден хотел.

През април гръцки и български медии съобщиха, че Спас Русев е купил вилата на бившия гръцки крал Константин в Порто Хели (Пелопонес) срещу 10 млн. евро. Покупката изглежда за лични цели, но има и инвестиционна стойност заради уникалността си - частен плаж, 30-метров басейн, 12 спални.

Със съдействието на Христос Николаидис, журналист в SKAI TV и Radio Thessaloniki