Резиденцията в Сандански: От Живков до IT собственици

След 15 години притежание Оманският фонд продава земята и запуснатата сграда за 16.9 млн. лв.

Резиденцията на Тодор Живков в Сандански се състои от две отделни сгради, които впоследствие се превръщат в хотели.
Резиденцията на Тодор Живков в Сандански се състои от две отделни сгради, които впоследствие се превръщат в хотели.
Резиденцията на Тодор Живков в Сандански се състои от две отделни сгради, които впоследствие се превръщат в хотели.    ©  Славчо Кузмов
Резиденцията на Тодор Живков в Сандански се състои от две отделни сгради, които впоследствие се превръщат в хотели.    ©  Славчо Кузмов
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Собствениците на SiteGround придобиват имота чрез "Гранд Ризорт Сандански" през юли 2022 г. в рамките на пакетна сделка.
  • Резиденцията се състои от два хотела, които разполагат с басейни, СПА, хеликоптерна площадка и 432 дка парк.
  • През последните 15 години неин краен собственик е Оманският държавен фонд през негово люксембургско дружество.

Френски прозорци, басейни, мрамор и много свободно пространство. Резиденцията на Тодор Живков в Сандански притежава особен чар плюс 432 дка площ с парк, ботаническа градина със средиземноморски растения и изкуствено езеро. Основният й проблем е, че поддръжката й е скъпа и трудна. И няма лесен бизнес модел, понеже при близо 10 хил. кв.м РЗП разполага само с 45 стаи или 90 легла.

През последните 15 години бившата резиденция принадлежи на дружество с краен собственик Оманският суверенен фонд (OIA) И от тях само през две - първата и последната, е била на печалба. В останалото време отчита счетоводни загуби на годишна база от 200 до 500 хил. лева. В някакви периоди предлага хотелски услуги. В други вероятно е отдавана под наем. По тази линия са и слуховете, че е купена - първо от Коко Динев, после от Делян Пеевски, които обаче не намират потвърждение в българските регистри.

При ковид мерките през март 2020 г. тя също е затворена. Когато ограниченията са вдигнати през май, собствениците решават изобщо да не я отварят, а да й търсят купувач, става ясно от доклада за дейността. През юли 2022 г. такъв вече има - "Гранд Ризорт Сандански", дружество на собствениците на българската IT компания SiteGround Иво Ценов и Тенко Николов. Те купуват резиденцията в пакетна сделка с Оманския фонд, която включва още 200 дка земя в София и е на обща стойност около 67 млн. лева. Специално за резиденцията цената в Имотния регистър е 16.9 млн. лв. Запитан от "Капитал", Тенко Николов отказа да коментира сделката.

Какво точно купуват от SiteGround

Активите, които купува "Гранд Ризорт Сандански", са подробно описани в решението на съвета на директорите на "Спартак Турс" - дружеството зад резиденцията, от 15 февруари 2022 г., с което е взето решение да продадат на този купувач.

Целият терен е 432 дка (от четири части - 316 дка, 43 дка, 62 дка, 10 дка) и се намира в землището на с. Поленица на около 3 км от Сандански. Хотелите на него са два. Самата резиденция е "Свети Врач" - на старото име на града. Тя е с 5 хил. кв.м РЗП, но в нея има едва 30 стаи с 60 места. Освен това разполага с ресторант (600 кв.), басейн (700 кв.м), бар басейн (300 кв.м), сауна (100 кв.м) и СПА зали за "водолечение" (300 кв.м) и "електролечение" (200 кв.м). В близкото минало комплексът е бил с три звезди, но сега отсъства от националния регистър с места за настаняване. "Амортизирана хотелска база, доста захабени мебели, трудно използваем душ в банята. Има маса за билярд, която буквално не става за игра - наклонена на една страна и със счупени щеки", пишат потребители в сайтовете за резервации през март 2020 г. Впечатленията им са, че, изглежда, нищо не е променяно, откакто резиденцията е построена.

Вторият хотел - "Карталовец", е пет пъти по-малък (1000 кв.м РЗП) и навремето е бил предназначен за обслужващия персонал. В него има 30 места (15 стаи) по данни от регистъра. Лицензът му е изтекъл през декември 2021 г. Към хотела има ресторант и тенискортове с площ повече от декар.

Освен това комплексът разполага с КПП, паркинг и хеликоптерна площадка, басейн и декоративно езеро. Сграда за ВиК (резиденцията се отоплява с термална вода), работилници, перални и други обслужващи постройки. Двата хотела са свързани с подземни входове.

Резиденцията и нейните перипетии

Резиденцията в Сандански е относително нова, строена е в последните години на социализма и е доста модерна за времето си. Твърди се, че Тодор Живков не е успял да нощува в нея нито веднъж. След 10 ноември тя минава към държавното "Балкантурист". А през 1994 г. попада в активите на държавното "Спартак Турс" заедно с други туристически обекти в района. По-късно дружеството е приватизирано - частично (67%) по масовата приватизация в периода 1996 -1997 г., частично (10%) по касовата от Министерството на икономиката. С малка част от акциите са обезщетени реституционни претенции. През 2002 г. капиталът е вдигнат шесткратно до над 700 хил. лева, с което всички тези дялове са стопени. Мажоритарен собственик става кипърската офшорка "Ивет трейдинг лимитед", която постепенно изкупува и останалите акции. През 2004 г. самата тя е придобита от американската "Кресингтон", като се твърди, че и зад двете стоят български физически лица.

През 2004 - 2006 г. "Спартак турс" започва да разпродава активите си на части. Запознати твърдят, че тогава дружеството е имало големи данъчни задължения, а резиденцията е носела само загуби. Теренът все още е бил публична държавна собственост, отдаден за ползване, което не е позволявало строителство. Собствениците започват да отделят и сами изкупуват отделни по-малки активи - хотела в Мелник, хотела в Сандански.

Неясно как през март 2006 г. част от терена - 43 дка, е продадена на фирма "Бултера" за декларирана цена 390 хил. лева. Едва през май "Спартак турс" става собственик на сградите и земите с констативен нотариален акт, в който хем целият терен е описан като 432 дка, хем при изброяването на отделните парцели липсва продаденият. През 2008 г. "Бултера България" продава имота обратно на "Спартак турс" за 14.9 млн. лева. Още същата година собствениците на "Бултера" - Борис Анзов и Сергей Старков, прехвърлят собствеността на офшорка от Сейшелите (вероятно по данъчни причини), но след време си я връщат.

Оманският купувач от Люксембург

От ноември 2007 г. собственикът на "Спартак Турс" вече е друг - люксембургското дружество "Бългериън акуизишън къмпани IV" с краен собственик държавният фонд на Оман. Сделката става чрез заем за 60 млн. лева и ипотека. Малко преди това депозитът от 4 млн. евро е внесен от дружеството "България ленд", което и ипотекира имота срещу бъдещ кредит, оценен на 40 млн. евро. Вероятно и това е цената на сделката, ако се включи и покупката на 43-те декара.

"Бългериън акуизишън къмпани IV" е учредена в Люксембург през юни 2007 г. Тя първоначално купува 90.5% от капитала на "Спартак Турс" и мести седалището на бул. "Патриарх Евтимий" 82 в София - адресът на правната кантора "Борислав Боянов и ко". В съвета на директорите в началото влизат няколко омански граждани, създателят на "Екуест" Георги Крумов, а също и сингапурският гражданин Уи Льонг Хо. Крумов остава там до 2012 г., имената на оманските граждани периодично се сменят. Уи Льонг Хо и Теро Пекка Халмари са освободени на общото събрание през февруари миналата година. Тогава фондът назначава нови директори на дружеството: Оман Абдул Азиз Абдулах ал-Хинай и Хадиджа Насер Мусабах ал-Киюми, чиято работа е да организират продажбата на основния актив на дружеството. По време на сделката собствениците на "Спартак Турс" вече се представляват от адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков".

През годините "БАК IV" периодично дотира резиденцията, като отпуска кредити срещу ипотека на "Спартак Турс", които се оформят като увеличение на капитала. Така делът им достига 99.64%. Впоследствие всички ипотеки са заличени от регистъра. В отчета за 2021 г. капиталът е оценен на 20 млн. лева. С резервите, натрупаните и текущите загуби става 10.6 млн. лева, а задълженията са за 2.86 млн. лева.

Всичко е за ремонт

Преди сделката достъпът до парка на гражданите беше свободен. В момента бариерата е спусната и охраната не допуска външни посетители. Според източници на "Капитал" в момента резиденцията не се използва. Сградата продължава да се отоплява с минерална вода, за да се опазят растенията, неприсъщи за българския климат. Допълват, че "поливната система на резиденцията не работи. Тръбопроводите за парното, за радиаторите: всичко тече и е за ремонт".

Сегашното състояние на резиденцията в Сандански е близо до това, което може да се види във видеоклип, част от рап песен от преди десетилетие.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uil00646879 avatar :-|
    uil00646879

    Ведомствена почивна станция ли че я прават или частна вила?

    Нередност?
Нов коментар