🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сандански и СПА туризмът: След хотелите дойде сезонът на вилите

Градът не може да се похвали с огромен избор, но условията за развитието на туризма са налице

"Интерхотел Сандански" все още е най-големият хотел в региона, въпреки че е построен през 80-те
"Интерхотел Сандански" все още е най-големият хотел в региона, въпреки че е построен през 80-те
"Интерхотел Сандански" все още е най-големият хотел в региона, въпреки че е построен през 80-те    ©  Славчо Кузмов
"Интерхотел Сандански" все още е най-големият хотел в региона, въпреки че е построен през 80-те    ©  Славчо Кузмов
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Градът има дълга история като балнеоложка дестинация, като в последните 50 г. това е развиващ се бизнес.
  • Хотелите в града не са много, но пейзажът се допълва от къщи и апартаменти, вили и винарни.
  • През 2022 г. градът е посетен от минимум 300 000 туристи, като средногодишната заетост на хотелите е около 55%.

Минералните извори в района на Сандански са десетки, въздухът е чист, а климатът - мек. Градът е естествен санаториум (от латински - лечебен център) от векове, най-вече за лечение на респираторни заболявания, но също и на ставите и на периферната нервна система. Като южна точка той е и едно от първите места в България, където се открива пролетният ваканционен сезон, при все че в подножието на Рила и Пирин туризмът е целогодишно явление. Географски е по-близо до Солун (130 км), отколкото до София (160 км). И туристическото му развитие в последните 20-ина години в голяма степен се дължи на гостите от Гърция, а и Македония.

След пандемията обаче българите са тези, които основно пълнят хотелите на града, казва Георги Кунчев, член на УС на Сдружението на хотелиерите в Сандански, като пояснява, че за чужденците вече не е толкова евтино. "Средногодишната заетост е около 55%. Цените в частните къщи и апартаменти са от порядъка на 50 - 60 лева на вечер, има и вили по 500 - 600 лева на вечер, но стандартна хотелска стая в хотел три и повече звезди върви по 120 - 150 лева. На фона на разходите, нараснали с пъти, повишението от 2020 г. насам е около 20 - 30% средно и се е случвало постепенно", казва ориентировъчно той.

В Националния регистър на местата за настаняване Сандански присъства с разнообразни опции. От неговите близо 4 хиляди легла около 45% се падат на 12 хотела, 22% имат семейните хотели, 18% - къщите и стаите за гости, и 9% - апартаментните комплекси и апартаментите за гости. Освен това в района има две вилни селища, два мотела, два комплекса с бунгала и туристически учебен център. Съдейки по данните за приходите от туристическа такса на общината, може да се предположи, че през 2022 г. градът е посетен от минимум 300 000 туристи.

Само три са хотелите пет звезди - "Медите", "Пирин" и бутиковият хотел "Зорница", за сравнение - във Велинград са три пъти повече. "Интерхотел Сандански", "Спартак" и "Вила Синтика" са четиризвездните обекти. Като една от ясните тенденции в момента Георги Кунчев посочва строителството на "частни VIP вили със собствени басейни и джакузи" - от висока категория и с висока цена.

Добрата стара школа

Бурното развитие на Сандански като СПА и балнеоложка дестинация започва в средата на 80-те години на XX век с откриването на "Интерхотел Сандански". За времето си той е много иновативен, проектиран е от австрийски архитекти, член е на веригата "Интерхотели" и изобщо е във "висшата лига" на български туризъм. Със своите 570 легла и до ден днешен е най-големият в общината. Разположен е на терен 13 дка, откритият и закритият му басейн са с полуолимпийски размери, а и в него е единственият регистриран балнеолечебен център в региона. Последната му реновация е от 2011 г.

"Интерхотел Сандански" е собственост на вдовицата на банкера Емил Кюлев, Весела Кюлева-Станкова. Официално тя влиза като собственик през 2011 г. през две нейни дружества - "ВК мениджмънт", което притежава 66% от хотела, и през "Аекс", което държи още 30%. Иначе Емил Кюлев приватизира хотела през 1999 г. срещу 3 млн. долара. Под 1% от капитала все още е собственост на над 800 физически лица, получили акции по линия на масовата приватизация. За 2021 г. "Интерхотел Сандански" има приходи 6.44 млн. лева, печалба 1.5 млн. лева и 179 служители.

Още преди "Австрийския" хотел - през 1974 г., на централния площад на Сандански е построен хотел "Спартак", който се смята за родоначалник на туристическия бизнес в града. През годините е носил и името "Св. Никола". Функционира и до днес, като миналата година беше реновиран и възстанови оригиналното си име - "Спартак". Има СПА център с различни процедури, малък вътрешен басейн и външно джакузи. Мажоритарен собственик е Илия Пасков. Според Търговския регистър до 2012 г. той притежава само 30% от акциите на дружеството, но тогава "Литекс комерс" му прехвърлят своите 70% с договор за покупко-продажба. Дял около 1.3% има и Росен Перинаров. За 2021 г. приходите на "Св. Никола" - дружеството, собственик на хотел "Спартак", са 2.04 млн. лева, печалбата е 37 хил. лева и в него работят 69 души.

В онези години в града е предвидено и изграждането на две балнеолечебни заведения (санаториуми), точно над големия градски парк "Свети Врач". Единият от санаториумите функционира и до днес (работи със здравната каса). Другият е изоставен на фаза груб строеж, при все че Министерството на здравеопазването продължава да го охранява.

Също през 80-те години над града е построена и резиденция на Тодор Живков, която след 1989 г. беше отворена и за туристи. Тя на няколко пъти смени собствеността си. През миналата година беше придобита от на създателите на SiteGround Иво Ценов и Тенко Николов през дружеството "Гранд ризорт Сандански" за 16.9 млн. лева в рамките на пакетна сделка с Оманския фонд.

Хотелите от новата вълна

Първият модерен комплекс в Сандански от новото време е петзвездният "Медите СПА резорт и вили". Той тръгва като семеен хотел с 30 легла и басейн в началото на този век и постепенно се развива. Има СПА и уелнес център с минерална вода. В средата на юли се очаква към него да отворят нови вили с детски басейн и миниаквапарк. "Тенденция в района сега е да се строят вили, предимно към съществуващи хотели", казва собственикът на комплекса Арбен Караджа.

"Медите СПА резорт и вили" се стопанисва от дружеството "Хотел Медите", което за 2021 г. е обявило приходи 4.38 млн. лева, 1 млн. лева печалба и екип 76 служители. До края на 2020 г. като негов собственик и собственик на хотела е регистрирана управителката Дарина Костадинова. След това официално като собственик влиза "И.Г. турс" - дружество на бизнесмена Арбен Караджа и фамилията му. Самият той има различни дейности - строителни фирми, компанията "Еко енерджи", съдружник е в "Шато Мелник". През март 2021 г. фамилията купи и петзвездния хотел "Макси" във Велинград през дружеството "ММ хотелс", в което собственик е синът Дон Караджа. По късно през увеличение на капитала в "ММ хотелс" влязоха "Европейски пътища" - дружество на Христо Савев ("Грома холд", "Водно строителство - Благоевград") и Станимира Тонева, съпругата на Иво Тонев - бивш общински съветник от ГЕРБ в Столичната община и бивш изпълнителен директор на "Левски".

Петзвездният "Парк-хотел "Пирин" е вторият най-голям хотел в Сандански (по брой легла - 284) след "Интерхотел Сандански" и е негов съвременен аналог. Построен е до парка "Свети Врач" и предлага широк спектър от услуги - медикъл и СПА център, балкански и средиземноморски ресторант, удобства за деца, за свободно време, за конферентен туризъм и пр. "Парк-хотел Пирин" е от веригата "Шарлопов хотелс" на известния бизнесмен и бивш председател на Българския съюз по балнеология и СПА Стефан Шарлопов. Фирмата зад хотел "Пирин" - "Шарлопов хотелс", е собственост на три дружества, които вече са на наследниците му и се представляват от вдовицата му Бояна Шарлопова.

Историята на хотела започва, когато през 2003 г. "Роял 99" - дружество за консултантски услуги на Стефан Шарлопов (през 2009 г. е преименувано на "Пирин - Шарлопов хотелс"), купува 19 дка от фирмата за скрап "Ранг 2000" срещу 135 хил. лева. През 2006 г. новият собственик вече има право на строеж за хотелски комплекс.

Тенденцията с вилите

Категория пет звезди е и фамилното имение "Зорница" в с. Зорница. Комплексът е съставен от бутиков хотел с 16 стаи и от три вили. Историята на избата му започва през 2011 г. със засаждането на 50 дка лозови масиви по хълмовете наоколо - общо от 18 местни и класически червени сорта. Плановете на собствениците са до три-четири години Zornitza Family Estate да стане и "царство на трюфела". От сайта му става ясно, че вече са засадени 250 вечнозелени дъба с черен бургундски трюфел и 250 пинии с бианкето (вид бял трюфел - бел. ред.). А ресторантът aEstivum (латинското наименование на летния трюфел) предлага плодове, зеленчуци (дори артишок) и подправки, отгледани в екофермата към имението. "Зорница" е част от Relais & Châteaux, глобална асоциация на индивидуално управлявани хотели и ресторанти. Собственост е на социолога Кънчо Стойчев (съдружник в "Галъп интернешънъл Болкан") и съпругата му през "Борго ла Виня", регистрирано през 2014 г. Тогава те апортират в дружеството парцел 4 дка за 74 хил. лева, с което поставят началото на вилния комплекс. За 2021 г. "Борго ла виня" има 1.8 млн. лева приходи от туристически услуги и около 1.4 млн. лева от продукция и стоки. Печалбата му за годината е 907 хил. лева, а заетите са 48.

"Вила Синтика", 4 звезди, също се опитва да вплете "многоликостта на региона със средиземноморския дух", както пише на сайта. Sintica Wine Resort предлага 23 стаи и три апартамента, винарна, гурме храна, уелнес център, конферентна зала, паркинг и всички удобства за почивка с деца. По-скоро е хотел, но върху големи зелени площи. В момента към него се строят и вили. За 2021 г. "Вила Синтика" има приходи 1.083 млн. лева, печалба 129 хил. лева и екип 22 души.

Собственик на бизнеса е Петко Тинчев, бивш баскетболист и съсобственик в кампанията за обработка и анализ на данни "ДжемСийк кънсълтинг", която през 2016 г. беше купена от британската Future Thinking. Година по-късно Николов придобива общинското дружество за производство на вино - "Комплексна опитна станция - Сандански". През ноември то апортира парцела 21 дка срещу 1.2 млн. лева във "Вила Синтика", а през май 2018 г. Тинчев прехвърля собствеността на опитната станция на група частни лица.

Другият избор

Семейните хотели в Сандански са близо 30 и голяма част от тях са извън самия град: Мелник, Рожен, Поленица. "Прим", новият "Аква сън", а и хотелът на бившия кмет от ГЕРБ Кирил Котев "Перун" също са сред тях. Макар в по-нисък клас, те също са в съревнованието за туристи, като се маркетират с модерни СПА центрове и услуги.

Къщите и апартаментите за гости, изброени в регистъра, са близо 150. Част от тях остават необитаеми или непосещавани. Причините са най-различни: някои са трудно откриваеми за обикновения потребител или турист, тъй като ги няма по сайтовете, други може да са недостъпни като локация, а за трети има съмнения дали изобщо някога са били посещавани. Сред къщите за гости например попада и небезизвестната къща на Александър Манолев, бивш зам.-министър на икономиката.

СПА традиция

В Сандански още от римско време е имало бани, както доказват разкопките в центъра. СПА туризмът си е характерен за Сандански и днес той е разработен бизнес. Основните хотели са захранени с минерална вода. Почти всички хотели предлагат доста добре разработени модерни СПА центрове и басейни. Някои са оборудвани с техника и предлагат различни балнеопроцедури, други са ориентирани повече към СПА и уелнес, казва Георги Кунчев.

Минералната баня в града е реновирана. Освен това в парка има басейн с олимпийски размери "към интерната", който се ползва основно от младежки плувни отбори за тренировки.

В националния регистър за Сандански са вписани три СПА центъра - в хотелите "Пирин", "Медите" и "Спартак" (последните два са с изтекъл срок на валидност), и един балнеолечебен център - на "Интерхотел Сандански" (със сертификат до май 2023 г.).

Повечето хотели в града обявяват, че ползват минерална вода. Но въпросът кой и на какви основания е неясен. "Капитал" успя да открие декларирани плащания за минерална вода само от страна на "Интерхотел Сандански". Отговорът явно не е от лесните, като се има предвид, че през ноември 2021 г. КПКОНПИ влезе в Басейнова дирекция - Благоевград, която отговаря за минералните извори. По непотвърдена информация обект на проверката е била документация от последните години за ползване на минерални води от хотели, които са отчитани и таксувани като води за питейно-битови нужди. Резултати не бяха обявени.

За хиляда години напред

Въпреки че историята на Сандански като лечебен център датира от времето на античната Улпия Партикополис, регионът се развива като като съвременна туристическа дестинация едва от 50 години и най-бурно се изграждат хотели, вили и къщи за гости през последните две десетилетия. Градът е малък (с население почти 24 хил. души) и сравнително сгъстен и трудно може да се открие място за нов голям хотелски комплекс. Това принуждава инвеститорите и предприемачите да гледат навън: по-близо до Пирин, в Мелник или дори в Зорница. Освен това ги стимулира да развиват различни бизнес модели на туризъм с по-висока принадена стойност (вили, винарни, апартаменти под наем).

"Доста активно работим по развитието на винения туризъм. В последните години много инвестиции се направиха в този бранш и има много винарски изби, които посрещат гости, а и те стават все по-интересни за туристите", казва Георги Кунчев. "Пет-шест от големите изби имат отворени врати за туристи и са атракция за клиентите на града", казва и Арбен Караджа.

Със средногодишна температура около 15 градуса, над 80 минерални извора, на няколко часа от морето в Гърция и на минути от Пирин туристическите активи на Сандански изглеждат дългосрочни и едва ли ще се амортизират в близко време.

По темата работи и Боряна Генчева

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 5

    По улиците на Сандански преобладаващият език е РУСКИ. Кичозно облечени руснаци с шарени дрънкулки по тях (познават се отдалече), те питат на руски и се дразнят ако не им отговориш на техния език в собствената ти държава. България за тях си е територия, принадлежаща на руската империя. Повечето от тях не са туристи, а живеят в този град от години или поне от началото на руската война срещу Украйна. Някой може ли да напише статия и да обясни как тези азиатци посещават и пребивават дългосрочно в държава от ЕС, при условие че те са ни обявили за "неприятелска държава", а ние сме им обявили санкции?

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 2

    Слънце грее, дъжд вали, яж ми **** Симитли :) (особено за Стефчо ГЕРБиджията)

    Нередност?
Нов коментар