Собствениците на SiteGround купиха в пакет имоти от Оманския фонд

Сделката е за 67 млн. лева и включва 183 дка до Панчарево, 27 дка на Камбаните и резиденцията на Живков в Сандански

При обявяването на фондацията си през юни Иво Ценов (вляво) и Тенко Николов споменаха, че вече са избрали подходящ парцел за начинанията й
При обявяването на фондацията си през юни Иво Ценов (вляво) и Тенко Николов споменаха, че вече са избрали подходящ парцел за начинанията й
При обявяването на фондацията си през юни Иво Ценов (вляво) и Тенко Николов споменаха, че вече са избрали подходящ парцел за начинанията й
При обявяването на фондацията си през юни Иво Ценов (вляво) и Тенко Николов споменаха, че вече са избрали подходящ парцел за начинанията й
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Земя от 183 дка до Панчарево, 27 дка на Камбаните и резиденцията на Живков в Сандански са продадени от арабския инвеститор на българската IT компания
  • Сделките са за 67 млн. лева, на терените вероятно ще се развитият проекти на фондацията, инвеститорът ползва финансиране от Уникредит Булбанк
  • Оманският фонд почти разпродаде активите си в България, остана му участие в "Супер Боровец"

Собствениците на IT компанията SiteGround Иво Ценов и Тенко Николов са купили в пакет 210 дка около Околовръстния път на София - 183 дка на разклона на Панчарево и 27 дка в Камбаните - "Младост 4", бившата резиденция на Тодор Живков в Сандански и прилежащия й терен от 423 дка. Продавачи са различни дружества на Оманския суверенен фонд (Oman Investment Authority), познат в България най-вече с миноритарния си дял в КТБ и проекта "Супер Боровец". Фондът беше активен тук през 2007 - 2015 г., но оттогава се изтегля.

Сделката е от юли тази година, но не е обявявана от страните. По информация от Търговския регистър е осъществена през три отделни транзакции на обща стойност около 67 млн. лева.

Ценов и Николов, които притежават вероятно най-голямата българска IT компания, засега се въздържат да говорят за инвестиционните си планове. Но ако се съди от обявения през юни план за тяхна фондация, то поне терените в София вероятно са за подслон на бъдещите й проекти. През нея те смятат да подпомагат дейности в областта на образованието, здравето и спорта в България, като се ангажират да инвестират 100 млн. лева в тези каузи. Предвиждат в рамките на пет години да създадат медицински център, училище и спортен комплекс. При обявяването на фондацията - месец преди пакетната сделка, учредителите й споменаха, че вече имат предвид подходящ терен.

Оманският фонд се представлява в България от адвокатски кантори, които също не коментират. (Сделката вероятно е минала през "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков".) Още повече че оманските инвестиции са известни с това, че не обичат да привличат публичното внимание.

Купувачите: глобален бизнес с дом за уебсайтове

Иво Ценов и Тенко Николов са едни от най-известните фигури в българската IT екосистема, инвеститори в стартиращи компании и фондове, както и дарители за социални каузи. Ценов създава SiteGround преди 19 години с приятели от Американския университет в България, а Николов се присъединява няколко месеца по-късно и сега е CEO. Компанията е един от най-големите независими доставчици на хостинг услуги в света и продължава да разраства глобалния си бизнес. В момента поддържа над 2.8 млн. домейна и сървъри в няколко центъра за данни в Европа, Азия, Америка и Австралия. В България групата има центрове в София, Пловдив и Стара Загора с над 540 специалисти - разработчици, IT експерти, маркетинг експерти и др. Има и офис в Мадрид.

Приходите на българското дружество "Сайтграунд хостинг" растат, като за 2021 г. достигнаха 220 млн. лв. при печалба 130 млн. лв. Фирмата е собственост на кипърското SiteGround Capital. Няма данни колко голям като приходи е глобалният бизнес на компанията, но пазарната й оценка е няколко милиарда долара по неофициална информация. Двамата са инвеститори в десетки български и световни компании, както и в земя и имоти в пет европейски държави.

И техният "Смарт пропърти фънд"

За инвестициите си с имоти в България те създават специално дружество. "Смарт пропърти фънд" е регистриран през октомври 2020 г. Капиталът му от 8 млн. лева е поделен между Тенко Николов и Иво Ценов, но в борда на директорите влиза само Николов. Другите двама са Милена Стефанова и Анастас Калоянов. Впоследствие капиталът на дружеството е увеличен до 28 млн. лева, от които 20.5 млн. лева са внесени.

Според имотния регистър "Смарт пропърти фънд" е свързан със седем дружества - три от които имат отношения към юлската сделка. Земята в Панчарево е взета, като фондът им купува "Чери гардънс". През февруари 2022 г. на извънредно събрание е решено да се създадат две компании "СПФ Младост" - по сделката в Камбаните и "Гранд ризорт Сандански" - за покупката в Сандански. И двете са с регистриран капитал 100 хил. лв. и техен управител е Анастас Калоянов. (За другите дъщерни дружества - виж карето.) Фондът явно работи с кредитиране от Уникредит Булбанк, защото след покупките повечето имоти са ипотекирани там. "СПФ Младост" например през октомври срещу 9.3 млн. лева, "Чери гардънс" - през ноември срещу 15.8 млн. лева.

"Чери гардънс" и 183 дка

Сделката за 183-те декара на ъгъла между Околовръстния път и "Самоковско шосе" от страната на Панчарево, изглежда, е ключовата в пакета - и като цена, и като време на договаряне.

Предварителното споразумение за продажба е подписано в края на март 2022 г. Но от доклада за дейността на придобитото дружество "Чери гардънс" за 2021 г. се подразбира, че сделката е била решена по-рано. В него е записано, че към края на 2021 г. "пазарната стойност на имотите е 31.6 млн. лева, като оценката е на база договорена цена на сделка по продажба на дружеството". Докладът е подписан от Анастас Калоянов от "Смарт пропърти фънд". Като цели на компанията за 2022 г. е посочено "завършване на предпроектните проучвания за изграждане на търговски и жилищен комплекс и стартиране на процедури по избор на основни подизпълнители". Не е изключено формулировката да е заварено положение от предишния собственик.

"Чери гардънс" последно е собственост на Оманския фонд през дъщерното му "Бългериън акуизишън къмпани VI", което, както и всички от поредицата БАК, е регистрирано в Люксембург.

Самото "Чери гардънс" е създадено през 2007 г. Негов собственик тогава е "България ленд", дружество на регистрирания на Британските Вирджински острови "Паво дивелъпмънт холдинг".

Навремето през това дружество е капарирана резиденцията в Сандански, която после е купена от друго "БАК" поделение на Оманския фонд. Самият той влиза в "Чери гардънс" частично още през 2008 г., а го придобива финално през 2012 г.

"Камбаните" и 27 дка в регулация

Чрез дружество "СПФ Младост" фондът купуват десет имота с обща площ 27.353 дка в местността "Камбаните Младост 4". Групата парцели е срещу Бизнеспарк София в пространството между Околовръстния път и бул. "Александър Малинов". По информация от имотния регистър сделката е за 18.4 млн. лева. Продавач е дружеството "БАК1 риъл истейт". То е регистрирано през 2014 г. и е еднолична собственост на "Бългериън акуизишън къмпани", Люксембург. Оманският фонд ги придобива като правоприемник на "Глобал пропъртис", дружество в ликвидация, някога принадлежало на кипърското "Пронвест лимитед".

Резиденцията в Сандански

Резиденцията в Сандански може и да изглежда перлата в портфолиото. Всъщност по-скоро е проблемен актив, който от май 2020 г. търси купувачи. Но явно, пакетирана с терени на добри локации в едни от най-желаните за строителство територии на София, тя става продаваема.

Резиденцията е в дружеството "Спартак турс", което от 15 години принадлежи на "Бългериън акуизишън къмпани IV". Решението за продажбата на "Гранд ризорт Сандански" е от февруари миналата година. От него става ясно, че постигнатата цена е 8.71 млн. евро, като от нея се приспада частта на продавача от данъка при прехвърляне, така че той получава 8.623 млн. евро. В Имотния регистър е записана сумата 16.9 млн. лв. Повече за резиденцията и сделката с нея.

Оманският фонд

В годините между 2007 и 2009 - на влизането на България в ЕС и на финансовата криза, Султанатът Оман е може би най-големият инвеститор в България. В портфейла му има над 20 проекта в различни сфери - от банки и имоти, през туризъм и търговия, та чак до софийския боклук. Пилотният е проектът "Супер Боровец", който така и не се случи. Оманският State General Reserve Fund (SGRF) купи дял от фонда "Екуест" на Георги Крумов, с което влезе наведнъж в дузина компании и проекти. Придоби 30% от Корпоративна банка срещу 185 млн. лева. Освен SGRF интерес към страната проявяваше също Oman Investment Fund и Oman Oil Company. През 2020 г. оманските фондове и активи са обединени в Oman Investment Authority(OIA), публична институция, която ги управлява и развива и има собственост в 40 държави.

Твърди се, че след един публичен скандал около софийския боклук през 2009 г., който удря по имиджа на султана, Оман взема курс към оттегляне от България и започва да разпродава имотите си. Омански инвестиции обаче има и след това - докъм 2014 - 2015 г.

След юлската сделка от миналата година изглежда, че от активите на OIA в България омански остават "Боровец инвестмънтс" - собственост на "Бългериън акуизишън къмпани III", което е мажоритарен акционер в "Рила Самоков 2004", където съдружници са също Община Самоков и "Главболгарстрой". Това са участниците по "Супер Боровец", които не изглежда да имат активност след 2016 г. Остава и дружеството "Булко акуизишън", което обаче е без дейност и имоти.

SiteGround и фондът им за имоти

Освен че е собственик на "Чери гардънс", "СПФ Младост" и "Гранд ризорт Сандански", "Смарт пропърти фънд" има още дъщерни дружества и собствености.

В края на 2021 г. активите му достигат 32.5 млн. лева. През въпросната година неговото "Ес Пи Еф лоджистик" купува два склада и земята под тях в Бургас и Варна. Продавач е дистрибуторът "Орбико", който после ги наема обратно. Финансирането е от Уникредит Булбанк.

В "Еко камп" са събрани няколко терена в Царево от над 150 декара. Купувани са от различни физически и юридически лица от края на 2020 до март 2021 г.

В "Сабена" фондът е съдружник с "АП капитал" - дружество, представлявано от Петър Дудоленски. През февруари 2021 г. "Сабена" купува производствено-складови сгради за производство на картон и опаковки заедно с терен от 9 декара от ТПК "Художествен амбалаж" в софийската НПЗ Средец. В отчета на кооперацията за годината се вижда, че е получила приход малко над 1 млн. лв. от продажбата, а сега е в ликвидация.

През лятото на 2021 г. през дъщерното си "Кукуш проджект" фондът купува почти 64 декара на ул. "Кукуш" 1 в кв. "Захарна фабрика". От отчета на дружеството продавач "Бизнес парк Запад София", собственост на австрийската Immofinanz, става ясно, че получената сума е 5.67 млн. лв. През октомври 2021 г. и този имот е ипотекиран в Уникредит Булбанк.

През октомври 2021 г. фондът купува "Банишора инвест", в което има идеални части от проектосграда. Извън имотните сделки СПФ е и в управителния съвет на асоциацията "Биокампус София", чиято цел е развитие на биотехнологичния сектор.

Обратно към текста
Все още няма коментари
Нов коментар