Свободните офис площи в САЩ и Лондон достигат 20-годишен връх

По-високите лихвени проценти и ниската заетост водят до намаляване на оценките на сградите

Положителен знак за сектора на търговските имоти е фактът, че през третото тримесечие се наблюдават признаци на подновена активност при отдаването под наем
Положителен знак за сектора на търговските имоти е фактът, че през третото тримесечие се наблюдават признаци на подновена активност при отдаването под наем
Положителен знак за сектора на търговските имоти е фактът, че през третото тримесечие се наблюдават признаци на подновена активност при отдаването под наем    ©  Reuters
Положителен знак за сектора на търговските имоти е фактът, че през третото тримесечие се наблюдават признаци на подновена активност при отдаването под наем    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Търсенето на офис площи се е понижило, като в САЩ и Лондон свободните пространства са достигнали 20-годишен връх. Според предварителни данни на изследователската компания CoStar, фокусирана върху търговски имоти, цитирани от Financial Times, през третото тримесечие в Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско процентът на незаетите площи се е повишил до нови най-високи нива, а инвестициите в офиси са намалели рязко в сравнение със същия период на 2022 г.

Незаетите площи в Сан Франциско достигнаха 20-годишен пик, като през третото тримесечие техният дял е достигнал 20% спрямо 6.3% в началото на пандемията. Градът също така е генерирал инвестиции в офис площи от едва 454 млн. паунда, което е по-малко от една трета от средната стойност преди пандемията.

"Места като Сан Франциско бяха засегнати особено силно, като се има предвид нивото на хибридна работа и нивото на технологична заетост там", казва Марк Стансфийлд от CoStar. Според анализаторите работещите в технологичната сфера са възприели дистанционната работа повече от останалите офис служители.

През същия период инвестициите в Лондон леко са нараснали до 2 млрд. паунда благодарение на множество сделки, подхранвани от търсенето на екологични, модерни и наскоро ремонтирани офиси в централната част на столицата, които са в недостиг. Въпреки това инвестициите остават далеч под нивата си отпреди пандемията и са с повече от една пета по-малко на годишна база.

Технологичният и медийният сектор в миналото са стимулирали наемането на офиси в Лондон, но компаниите от тези отрасли освобождават площи, тъй като отбелязват по-бавен растеж, казва Джонатан Гардинър от консултантската компания в сектора Savills. През третото тримесечие делът на незаетите площи в Лондон e достигнал 9%, което е най-високата стойност, откакто CoStar започва да следи тези данни през 2003 г.

Според данните на CoStar положението в Ню Йорк през третото тримесечие е същото, като инвестициите в офисите в града са намалели с 60% спрямо предходното тримесечие, а делът на незаетите площи остава 13.4%, което е близо до най-високата стойност за последните две десетилетия.

Положителен знак за сектора на търговските имоти е фактът, че през третото тримесечие се наблюдават признаци на подновена активност при отдаването под наем. Големите сделки в лондонското Сити и Уест Енд са довели до 19% тримесечен скок на лизинговата активност в Обединеното кралство. В САЩ тя е нараснала с 13%, въпреки че е спаднала в Сан Франциско.

Все още няма коментари
Нов коментар