🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Български предприемач строи ваканционно селище в Занзибар

Калоян Георгиев планира да направи до 150 къщи върху 100 декара на острова и да развие собствена туристическа концепция

Островната къща на инвеститора
Островната къща на инвеститора
Островната къща на инвеститора    ©  Калоян Георгиев
Островната къща на инвеститора    ©  Калоян Георгиев
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Предприемачът Калоян Георгиев строи туристически комплекс на о. Занзибар. Планира да е до 150 къщи в местен стил върху терен приблизително 100 дка. До края на тази година се очаква да са готови първите 15 къщи, а до края на следващата - комплексът да бъде завършен. За проекта съобщи самият Георгиев на презентация за Занзибар като туристическа дестинация в София.

Той и партньорите му от туроператора "Карта холидей" организират чартърен полет от България до Занзибар през втората десетдневка на февруари 2021 г. Туристите ще бъдат настанени и в други обекти на острова.

Бутиков туризъм

"Хотелите в Занзибар са бутикови и малки, така че, ако направим 150 къщи, ще сме едни от големите", казва Георгиев. Според статистики от 2018 г. на острова, който е част от Танзания, но има автономност, са регистрирани около 500 места за настаняване с около 8500 легла. Повечето са в средния ценови сегмент, така че новите проекти са фокусирани предимно в луксозния. Правителството цели Занзибар да стане водеща туристическа дестинация на източното крайбрежие на Африка към Индийския океан, за да насърчи местната икономика. Сега работи, за да увеличи броя на хотелите и туристическите услуги висок клас, пише през януари тази година еturbonews.com.

В последно време островът е в полезрението на някои от големите германски туроператори, които изкупуват съществуваща база. Това поражда известни притеснения в местната общност, че профилът на туризма може да се измести към масов.

По-голямата част от туристите, които посещават острова, са два основни типа - парти туристи, предимно в 20-те си години, и луксозни туристи в зряла възраст, които почиват след сафари. "Опитваме се да развием междинна категория - физически и социално активни и успешни хора между 30 и 50 години, поколенията, които в момента случват нещата и създават иновациите. Те не са милиардери, но не са и backpack-ъри (туристи с раници). Не са и хора, които биха отишли в типичния Hyatt. Обикновено търсят нещо различно", обяснява предприемачът.

SAS моделът

Калоян Георгиев пояснява, че туристическият комплекс е негов lifestyle проект с идеята да привлича хора със сходна нагласа на мислене. Ще бъде пилотен по концепцията SAS (Sports Arts Science), разработена от бизнесмена. Целта е мястото да развива различни спортове като сърф, кайт, jungle gym, кросфит, бокс, тенис и др. "Спортът зарежда и прави хората по-продуктивни", казва Георгиев, който е бивш волейболист и настоящ кайт сърфист. Артистичната част ще се изразява в африкански вечери, танци, артисти, джаз музика. Science частта той вижда като събиране на хора, които да дискутират визионерски теми от типа на бъдещето на професиите в контекста на развитието на изкуствения интелект. Привличане като лектори на индустриални лидери. Или като практически демонстрации как работят различни неща и как човек може да си ги направи сам.

"Ако концепцията SAS сработи, ще искам да я мултиплицирам и на още места", казва Георгиев. Първоначално я е разработил за друга локация - остров между Шри Ланка и Малдивите, но там сделката за земята се е забавила и междувременно се е отворила възможност в Занзибар.

Възможностите на кризата

Семейството на Георгиев и техни приятели заминали за почивка на острова в Индийския океан в началото на март, но заради пандемията полетите спрели и това ги закотвило там. "Първите си дойдоха след шест месеца, ние идваме след осем, а някои нямат и желание засега да се връщат", каза той. Целогодишно в Занзибар е 30 градуса, няма грип, няма COVID-19. Дъждовни са май и ноември. Цените са сходни с българските.

Притиснати от обстоятелствата, българите сменили хотела с комплекс от няколко къщи под наем, осигурили интернет връзка и организирали споделено работно пространство. После купили 10 дка терен с излаз на плажа, построили къща с пет спални, отворили кайт училище, което според Георгиев е най-доброто като екипировка и като инструктор на острова. В момента предприемачът финализира сделката за останалата част от земята до 100 дка. Договарянето е приключило, тече дю дилиджънс.

Къщите - от бюджетни до луксозни

Не уточнява размера на инвестицията си в земята. Проектът за комплекса засега е идеен и след като бъде окончателно одобрен, ще стане ясен очакваният размер на инвестицията и ще се мисли дали да се финансира с банково кредитиране или чрез партньори, казва той.

По проекта за селището работи европейски екип. За мениджър е нает френски гражданин с опит в туристическия сектор на острова. Къщите ще бъдат с различни мащаби. Бюджетната версия ще е "малдивски" тип - спалня и кухня в размери 12 на 6 метра. Нощувката в тях се очаква да бъде от порядъка на 200 евро. Луксозната версия ще са къщи по 300 кв.м на цени между 800 и 1000 евро на вечер. Ще има и предлагане в междинния клас.

Комплексът ще разполага с голям спортен център. А и ресторант с десетина сепарета на 30 м височина, от които ще се открива гледка към целия Занзибар, плажовете и Индийския океан. Строителството ще се осъществява от местна фирма - една от големите на острова.

Акцент


Калоян Георгиев е предприемач, който има дейност в 60 държави по света.

Лекарства, технологии, лайфстайл

Калоян Георгиев е предприемач, който има дейност в около 60 държави по света. Той е един от съоснователите на K-Pharm Global Group (KPGG), дистрибуторска компания за фармацевтични продукти, която присъства на 50 пазара в Африка, Европа и Азия. Групата предлага услуги на фармацевтичните производители - от логистика, дистрибуция и маркетинг до регулаторна подкрепа. В България негов проект е финтех компанията в сферата на застраховането Colibra. Тя плаща твърдо обезщетение на регистриралите се при закъснели и отменени полети, като после събира компенсации от авиокомпаниите. Colibra е сред регионалните победители в световното първенство за стартъпи Startup World Cup, като продължава във финалната надпревара, чийто резултат ще стане известен през май.

Освен "Колибра България" в Търговския регистър Георгиев присъства и с фирмата си "Нипон Белс Матрикс" за търговия на едро с лекарства. Оборотът й за миналата година е 12.5 млн. лева, а печалбата - 1.35 млн. лева. В миналото е собственик на компанията "Ол телекомс" - за разработка на софтуер за мобилни приложения, свързани с роуминг технологии.

Той и семейството му са дигитални номади - сменят държавите, в които живеят. Често дават интервюта в медиите на тема lifestyle.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • - 1
    • + 4

    "...Групата предлага услуги на фармацевтичните производители - от логистика, дистрибуция и маркетинг до регулаторна подкрепа..."

    Нещо не ми звучи читаво това...
    Преди време на мода бяха "групи" и дискретни индивидуали, които предлагаха услуги на цигарените корпорации в същия диапазон - логистика, дистрибуция, регулаторна подкрепа, маркетинг. Осветен беше един нашенец с прозвище "Доктора". Интересно кой ли ще излезе на фото да играе карти /табла, барбут.../ на яхтата на изявения предприемач.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • - 2
    • + 1

    Големи будали тез, ей! Вместо да дигнат един мастодонт, с 5000 легла, да оползотвярт пространството, те къщички ще ми дигат!

    Не се научиха тез соросоиди интерконтинентални! Тук даже от подпорните стени правим хотели за чудо и приказ. И на плажа можем да вдигнем хотел. Правилата и законите са ни най-малкия проблем.

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 3
    • + 1

    Странна статия. Новина ли е??? Надали, един българин решил да инвестира някаква сума пари???
    Къщички, хотели, плаж, Занзибар??? Wtf

    Нередност?
  • 6
    zo avatar :-|
    zo

    Като пишете „бюджетни къщи“ какво имате пред вид? Нисък, висок, среден или неограничен бюджет? Или с други наясно ли сте, че думата „бюджетен“ не означава „евтин“?

    Нередност?
  • 7
    koger avatar :-|
    Koger

    Бизнес начинанието има потенциал. В тези географски ширини слънчевата енергия е в огромно количество и може да бъде използван ресурса й като възобновяема енергия, в случай че къщите бъдат изградени като, енергийно ефективни, нискоенергийни или дори пасивни къщи, което е бъдещето.

    Нередност?
  • 8
    bullgar avatar :-|
    bullgar
    • + 1

    Нещо на рекламно пране мяза...

    Нередност?
  • 9
    Mars avatar :-|
    Mars

    Юпи от кръга на Ралица Агайн. Партньор на съпруга и , който участва в сделката за албанския телеком.

    Нередност?
  • 10
    vaa1606049693693803 avatar :-|
    Dimitar Mitev
    • + 4

    Угорчен съм от коментарите които прочетох по горе. Смятам че такива хора са нужни на България и заслужават аплодисменти, мисля че когато започнем да ги оценяме тогава ще тръгнем напред. Зависта само дърпа надоло.
    Димитър Митев

    Нередност?
Нов коментар