🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюлетин | Топлоизолация, лепена с "топки"; Проблеми на високите сгради; Лукс имоти по 7 хил. евро/кв.м

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пред вас е "брой" на специализирания бюлетин за недвижими имоти на "Капитал". Ще публикуваме съдържанието му като статия на capital.bg за лимитиран период от време. Ако искате да го получавате на мейла си, може да се абонирате с един клик тук.

Основен проблем на санирането в България е, че топлоизолацията се залепва с "топки", което е забранено. По този начин между нея и външната стена остават кухини и ефектът по-скоро е охлаждане. Освен това, ако пламне пожар, въздухът в кухините разгаря огъня. Масова практика е подмяната на материалите, като се ползва по-евтина топлоизолация, която е непригодна за фасади. Това е опасно, особено при високи сгради, защото, ако пламне пожар, той ще се разпространи изключително бързо. Това обяснява пред "Дневник" арх. Стефан Цонев, участник в инспекцията на Алианса за висока строителна култура (АВСК) на резултатите от санирането през 2014-2015 г. То беше безплатно за участващите граждани, но струваше на държавния бюджет 2 млрд. лева. Арх. Цонев казва, че резултатите са като за прокурорска проверка, но в случай на работеща прокуратура.

Поводът за инспекцията е довършителното безплатно саниране на 756 сгради на стойност 1.13 млрд. лева и течащият в момента втори етап на програмата, при който собствениците ще участват с 20% съфинансиране.

Наред с препоръките към институциите от АВСК съветват и по един човек във всеки блок, на който предстои саниране, да се самообучи, за да контролира процеса. Публикували са и инструкции за правилния начин за саниране и надзора му.

Цялото интервю може да видите тук

Санирането е само част от темата за обновяването на съществуващите сгради, която ще става все по-важна. "Истинската зелена политика е да не ги оставяме да се рушат (при разрушаването се отделят много въглеродни емисии - бел. авт.). И съседи да се карат как да намерят пари за ремонтиране на своята сграда. Трябва да им се помогне, като се измисли политика, която да впрегне усилията на инвеститорите и на общината да реновират този жилищен фонд", казва арх. Павел Янчев, урбанист, работещ в Брюксел.

Изказването на арх. Павел Янчев всъщност е от неотдавнашната дискусия "Над 100-метровата сграда "Златен век" - урбанистичен или политически проблем" в Културния център на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Подтекстът е, че докато строителната инициатива залита по небостъргачи, големият проблем с поддръжката на съществуващия сграден фонд стои нерешен.

"Казват, че с високите сгради се постига по-компактен и устойчив град, но има няколко проблема", казва по темата на дискусията арх. Павел Янев.

  • Струпването им води до т.нар. топлинни градски острови. Въздушният дискомфорт, който се получава около тях, спирането на вятъра, прегрява градската среда. Лишават околните сгради от естествена слънчева светлина, а тя е основен фактор за здравословна среда.
  • Високата сграда е в контакт с градската среда до 6-7-ия етаж, а нагоре се откъсва от нея. Освен това присъства в гледката от прозорците и балконите на всички жители на града. И в същото време дава ексклузивна гледка само за хората, които я обитават.
  • Изграждането на високи сгради е логично в градове с много висока цена на земята. Но сами по себе си те са причина за покачване на цените в даден квартал, без да има обективна причина за това. Резултатът са по-скъпи жилища, недостъпни за повечето хора.
  • Тези инвестиции не носят на общините и държавата средствата, които са им нужни, за да осигурят инфраструктурата, необходима за същите тези високи сгради - улици, водопроводи, ток, детски градини, училища, паркове. Това е един от най-големите проблеми в днешното градоустройство - цената на експлоатацията им я плащаме всички ние, казва арх. Павел Янчев. И обобщава: "Строителството в България засега остава най-лесният начин за възвръщане на инвестициите и реализация на диспропорционални печалби на малък брой хора за сметка на качеството на живот на всички."

Луксозни имоти

В района на катедралния храм "Александър Невски" са сключени най-скъпите имотни сделки в България през 2023 г., става ясно от анализ на Unique Estates - агенция за луксозни имоти, част от Realto Group на холдинга за недвижими имоти AG Capital. Определяща за цените е локацията, като завършен и луксозно обзаведен апартамент може да достигне и продажна цена над 7000 евро на кв.м.

Най-скъпо продадените самостоятелна къща и самостоятелна офис сграда (с РЗП 1700 кв.м) са в района на Паметника на Васил Левски. И двата имота са били инвестиционни - по-точно купени преди три години, реновирани и сега наново продадени.

Най-високата цена на кв.м за парцел - 850 евро, е постигната от малък парцел за жилищно строителство в района на "Бояна". Най-високата продажна цена за цял терен са постигнали 4 дка в района на летище София.

Като цяло тенденцията е, че активността в сегмента на луксозните имоти се повишава, а цените забавят ръста си през 2023 г., отбелязват от Unique Estates.

За средните цени на жилищата в София по квартали - вижте новите данни на ocenime.bg за февруари в края на бюлетина.

Находки: Три вили висок клас на Халкидики от Luximmo

Вила на първа линия на плажа в Геракини, Ситония, с офертна цена 1.25 млн. евро, предлага на сайта си Luximmo Finest Estates. Сградата е с пет спални, пет бани, площ 450 кв.м и двор 500 кв.м. От агенцията я определят като аристократична.



За предпочитащите ретро стила има оферта за вила 300 кв.м, строена от дърво и камък, с пет спални и три бани, върху парцел 14 дка. Описана е като резиденция в тоскански стил с маслинова гора и се намира в Метаморфоси, Ситония. Цената е по договаряне.



За 860 хил. евро се оферира вила 260 кв.м върху терен 680 кв.м. Има четири спални и четири бани. Тя е в с. Сани на Касандра, в района на луксозния Sani Resort.



"Примата" на офертите всъщност беше вила 900 кв.м с два басейна, единият от които Infinity, върху 10 дка на брега във Вурвуру, Ситония. Междувременно обаче офертата за 12 млн. евро беше свалена от сайта, което е практика, когато някой капарира имота.

Нови проекти

Най-интересните жилищни проекти ще бъдат представени по време на Residential Forum 2024, уверяват организаторите от "Градът медиа груп". Събитието с фокус върху жилищния сектор ще бъде на 28 март, четвъртък, в Sofia Event Center. Конферентната му програма предвижда дискусии за тенденциите при планирането и реализацията на модерни жилищни проекти. Участие са заявили кметът на София Васил Терзиев, председателят на регионалната комисия в парламента Йордан Терзийски, главният архитект на София арх. Здравко Здравков и много други лектори от сектора. Отделно на 19-20 април ще се проведе изложението Residential Expo Пролет '24. Входът за него е свободен.

Кредитиране

Банковата система е добре капитализирана и с висока печалба, но високият ръст в кредитирането на домакинствата трябва да се наблюдава внимателно. Това на свой ред препоръча и Жан-Франсоа Дофен, ръководител на мисията на МВФ, който представи резултатите от нея. БНБ вече приложи няколко пъти възможните й мерки, за да охлади кредитирането, но особено в жилищния сектор то продължава да бумти.

Поземлени имоти

Две съществени поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи минаха на първо четене през земеделската комисия на парламента. Предвижда се държавни земеделски земи да се отдават под наем само чрез търгове и само на местни фермери. Предимство ще имат производители на плодове, зеленчуци, животновъди, както и биопроизводители. Освен това се дава възможност на ползвателите на земи да уедряват парцелите си по-лесно. Допуска се ниви да се обработват и без съгласието на собствениците им. Дори да е отдадена под аренда на даден фермер, земята може да попадне в масив, който се обработва от друг.

Предложенията са внесени от група депутати начело с Десислава Танева от ГЕРБ. Има уверения, че са съгласувани с браншовите съюзи на земеделците и животновъдите и с министър Кирил Вътев. Очаква се по-лесното окрупняване на земята за обработка да доведе и до нормализиране на нивата на рентите, които у нас били твърде високи за степента на конкурентоспособност на земеделието ни.

Срещу предложенията се обявиха от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Те смятат, че новите условия са в полза на едрите земеделци, могат да ощетят собственици на земя, и дори са противоконституционни.

Държавата е изкупила 2518 дка частни гори в 369 имота през 2023 г. и това е рекорд за последните години. Това става ясно от отговор на земеделския министър Кирил Вътев на депутатски въпрос. За него ефектът от тази процедура е изцяло положителен. Малки и разпокъсани горски имоти се присъединяват към държавните гори и това компенсира площи, които се изключват от горския фонд поради промяна на предназначението им. През миналата година бяха приети нови правила за изкупуване на частни гори от държавните горски предприятия. Наред с физически лица бяха допуснати общини и юридически лица. Заявки вече може да се подават целогодишно.

Нещо интересно: Джаред Къшнър ще вложи 1 млрд. долара на Балканите

Affinity Partners на Джаред Къшнър е в напреднала фаза на обсъждане на три инвестиции в недвижими имоти на Балканите, които може да надхвърлят 1 млрд. долара. Това съобщава самият той в интервю за Bloomberg.

Базираната в Маями компания за частни инвестиции планира да превърне албанския остров Сазан в Средиземно море (бивша военна база) в луксозна екокурортна общност с марката Aman. Affinity иска да добави няколко големи курорта с около 10 хил. легла в района на албанския полуостров Зверенц - крайбрежен регион с над три мили плажове с бял пясък. Третият проект е за три блока в сърцето на Белград, изоставени след бомбардировки на НАТО през 1999 г. Те ще бъдат превърнати в луксозен хотел с търговски площи и над 1500 жилища.

Къшнър е зет на бившия президент Доналд Тръмп и е бил старши съветник в Белия дом. Affinity, която има активи на стойност 3.1 млрд. долара, е подкрепена от държавни инвеститори от Близкия изток, включително с около 2 млрд. долара от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар