🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюлетин | Цените на имотите растат само в София; "Тобо груп" строи жилища в Руанда; Разчистване в НАГ

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пред вас е "брой" на специализирания бюлетин за недвижими имоти на "Капитал". Ще публикуваме съдържанието му като статия на capital.bg за лимитиран период от време. Ако искате да го получавате на мейла си, можете да се абонирате с един клик тук.

Ипотечното кредитиране в България продължава да провокира имотен балон. В София сделките с апартаменти, къщи и други сгради нарастват със 7.3% през последното тримесечие на 2023 г. и две трети от тях са с ипотека. В Пловдив ръстът е 10.8% и половината от покупко-продажбите са финансирани от банки. Официалните данни на Агенцията по вписванията (АВ) показват друго, но "Капитал" помоли за разбивка. Споменатите проценти отразяват картината, изчистена от сделките с поземлени имоти, които са голяма част от всички.

Повече в Спад при сделките с имотите: Има, но по-малък

Ипотечното кредитиране и не чак толкова драстичният отлив от покупки са част от причините цените на имотите (за които съдим по индексите на НСИ) да не падат, въпреки че от година и половина АВ отчита спад в броя на сделките. Поколението Z (и родителите му), изглежда, бързат да купуват, изплашени, че при ръста на цените от последните години собственото жилище става все по-трудно постижимо. Когато си на 25 г., лихвите са ниски, заплатата ти расте и е само за теб, 25-годишната ипотека не изглежда чак такова заробване, каквото може да се окаже.

Повече в Защо сделките с имоти намаляват, а цените - не

Съществена причина за задържането на цените е гъвкавото поведение на строителните предприемачи, които стратегически свиха предлагането. Трета е спекулативното препродаване на жилища. "Имa peдoвни cпeĸyлaнти, чийто бизнес e дa ĸyпyвaт "нa зeлeнo" и дa пpeпpoдaвaт. Това изĸpивявa пазара, зaщoтo paвнoвecиeтo ce нapyшaвa oт oтлoжeнитe oфepти и финaнcoвaтa тежест нa cпeĸyлaтивнaтa cдeлĸa", казва независимият анализатор Делян Костадинов. С негови думи напомняме, че "в икономиката няма ĸoнcтaнти, a имa циĸли, нямa caмo pъcт, имa и cпaд".

Повече в НЕпазарен анализ на метър квадратен

Що се отнася до цените, януарските данни на ocenime.bg за офертите показват 9.8% ръст на годишна база в София, но минимално нарастване в Пловдив (1%) и Варна (2.3%) и никакво в Бургас.

В София офертите "продава" се движат от 2813 евро на кв.м за южната част на центъра до 1393 евро на кв.м в "Люлин" 6-10 част. През януари на годишна база най-високи ръстове са отчетени в "Белите брези" (35%) и "Обеля" (36%), в "Лагера" (23%), "Бъкстон" и "Красно село" (22%), и дори в "Студентски град" (21%).

При наемните оферти също има впечатляващи ръстове. Варират от 37% в "Изток", 36% в "Бъкстон", 33% в "Манастирски ливади" и "Драгалевци", 30% в "Стрелбище". Прави впечатление, че повечето от тези квартали са стари, зелени и удобни за живеене, но не е сигурно, че ще останат такива, тъй като са особено атрактивни за ново строителство.

Най-високи средни наеми за жилище са отчетени в "Изток" - 830 евро, а най-ниски - около 350 евро в квартали като "Връбница", "Западен парк", "Люлин" 1-5 част. Повече за офертните цени - в таблиците в края на бюлетина.

НОВИНИ

Собственикът на терена от 5 дка на бул. "България", където сега има действаща бензиностанция "Шел" и двуетажна бизнес сграда с магазин за храни, планира да ги събори и да построи на мястото 8-етажен блок с височина 26 м. В момента се изработва ПУП за целта. Проблемът е, че навремето теренът е бил общински, а след продажбата му управляващите са обещали на него да има само ниска сграда, пише в. "Сега". До 28 февруари хората от "Белите брези" могат да внасят в администрацията на район "Красно село" мнения и предложения за бъдещия строеж на бул. "България".

"Стига толкова", обяви на 29 януари хонконгски съдия за Evergrande, фалиралият китайски гигант за недвижими имоти, и двегодишната му борба да избегне изплащането на задълженията си към кредиторите. С емблематично решение съдът разпореди ликвидацията на компанията, която с над 300 млрд. долара задължения е най-задлъжнелият строителен предприемач в света. Решението може да изправи хонконгските съдилища срещу китайското правителство, решено да възстанови общественото доверие в закъсалия пазар, пише The Economist в статията "Ликвидацията на Evergrande е ново дъно в китайската имотна криза".

Бившият изпълнителен директор на WeWork Адам Нойман иска да купи изпадналата във фалит компания пет години след като беше изгонен от ръководния пост, съобщава The New York Times. Това става ясно от писмо, изпратено до адвокатите на компанията за споделени офиси от новата компания на Нойман - Flow Global.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Eврото не донесе апокалипсис в Хърватия. Година след смяната на валутата инфлацията в страната падна наполовина, доходите се увеличават с двуцифрени темпове, а ръстът на икономиката е сред най-високите в ЕС.

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА

Новият екип на София е започнал кадрови промени в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община. По неофициални информации на в. "Сега", потвърдени и от други източници, покани доброволно да напуснат постовете са получили директорите на дирекция "Правно-нормативно обслужване" Стела Щерева и директорката на дирекция "Градска среда" Бойка Къдрева. Поискана е смяна и на началниците на ключови отдели - Елица Мирчева на "Публични пространства" и Марин Попов - начело на отдел "Контрол в инвестиционното проектиране, координация в строителството".

На среща с районните архитекти миналата седмица главният архитект на София арх. Здравко Здравков е обявил намерения и за други реформи, пише изданието: От главния архитект на районните кметове да бъдат прехвърлени правомощия по разрешаване на строеж на високи сгради. Да се правят предварителни визуализации на всички бъдещи строежи преди издаването на визи с цел повече прозрачност и възможност за контрол.

По принцип се очакваше и конкурс за нов главен архитект на София, но засега такъв не е обявен.

Още по темата

НАХОДКИ

Четири еднофамилни къщи от създателите на Avalant

Иван Пармаков, съосновател на консултантската компания за бизнес имоти Avalant, обяви в LinkedIn, че той и съдружниците му Димитър Иванов и Христо Андонов създават втора бизнес линия. Дебютират като инвеститори в комплекс от четири еднофамилни къщи, наречен Uphill Estates, който ще се намира недалеч от IKEA/Ring Mall в София. Строително разрешение се очаква през май-юни. Скоро ще бъде пуснат сайтът на проекта, но вече има визуализации. Продажбите ще се осъществяват от самия екип и Пармаков пише, че приемат заявки за интерес.

ДАННИ

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар