🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюлетин | Рискове при имотен балон; Година и половина спад на сделките; Нови жилищни проекти

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пред вас е "брой" на специализирания бюлетин за недвижими имоти на "Капитал". Ще публикуваме съдържанието му като статия на capital.bg за лимитиран период от време. Ако искате да го получавате на мейла си, можете да се абонирате с един клик тук.

"Колкото повече се надува балон при имотите, толкова по-болезнено ще бъде, когато се спука." Това, каза икономистът Георги Ангелов по bTV, като призова "регулаторите да вземат мерки, за да се охлади пазарът и да се предотврати това, което така или иначе предстои".

Основният риск при спукването на имотния балон според него е, че ще пострадат икономиката и цели сектори, свързани със строителството. "Когато удари кризата през 2008 г... хиляди загубиха работата си, спря строителството, никой не купуваше мебели, строителни материали", припомни той.

"В момента банките продължават изкуствено да държат ипотечните лихви ниски, за да си търсят клиенти", каза икономистът. И предупреди, че лихвите са плаващи и това може да изиграе лоша шега на много хора, ако не могат да си позволят да плащат кредит с 1-2 процентни пункта по-висока лихва. Освен това Георги Ангелов обърна внимание, че ръстът на кредитирането, което постоянно налива пари в икономиката, може да причини вторичен скок на инфлацията, която в момента е овладяна.

Поводът за изказването му са най-новите данни от статистиката на БНБ, които показаха, че ипотечното кредитиране в България нараства с темп, рекорден за последните 15 години. Към края на 2023 г. общият обем жилищни заеми достига 19.9 млрд. лева, което е 20.5% ръст на годишна база. През последните два месеца на годината то дори се забързва. А повишаването на лихвите при кредитите за домакинствата на практика е нулево.

Статистиката на Агенцията по вписванията показа, че сделките с имоти в България намаляват вече година и половина. Спадът за 2023 г. е 11.2%, а за последното й тримесечие - 7.3%. В София обаче за пръв път от много време се отчита ръст 4.2%, който е съпътстван и с нарастване на дела на ипотечните кредити с 9.4%

Още по темата

НОВИ ПРОЕКТИ

Новите два квартала срещу Бизнес парка в София



Собствениците на реституирани имоти ще могат да строят жилищни и офис сгради пред Академията на МВР вместо в междублокови пространства

Жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел



Бъдещият 7 Angels на собственика на "Си комерсиал 7" ще разшири предлагането на апартаменти в курорта, което сега се поддържа само от "Феста Чамкория" и "Еуфория"

РАЙОН НА ФОКУС

С нов план "Младост" спасява зелените си площи от строежи

Вместо в междублокови пространства собственици на реституирани имоти в "Младост" 1 и 2 ще могат да строят върху бивш държавен имот от 12 дка срещу Бизнес парка. Това позволява новият ПУП за района, като се предвижда запазване на зеленината в "Младост" за терени, за които е имало протести. Новите квартали се намират при Академията на МВР, а предвиденото строителство е за жилища и офис сгради, високи между 28 и 44 м, включително и наземен паркинг.

Във всяка нова сграда най-скъпо се продават най-нежеланите имоти.

Ивайло Муцанкиев
Ивайло Муцанкиев

директор "Ново строителство" в "Имотека"

НОВИНИ

Върховният административен съд реши "Био майнинг" на Румен Гайтански-Вълка да събори незаконните му сгради до язовир "Искър". Две стопански сгради, както и ловният хотел с плувен басейн нямат разрешение за строеж.

Cargill пренае офис кула до мола на бул. "България" за своите 1600 служители. Наемната сделка за над 9000 кв.м в SPS Tower на Спас Шопов е от най-големите на офисния пазар в София през 2023 г. според консултантите от Avalant.

Германският строителен сектор се очаква да се свие за първи път от финансовата криза. Проучване на икономическия институт DIW очаква спад с 3.5% през тази година и леко възстановяване през 2025 г.

НАХОДКИ

Многостайни жилища в южните квартали от "Мирела"

Представяме три оферти на "Мирела" за многостайни жилища в южните квартали на София. И трите предложения са с акт 16. Четиристаен мезонет в "Студентски град" на ул. "Пъстър свят" се предлага на цена 1600 евро на кв.м. Общата му площ е 215 кв.м и се намира в сграда от 2002 г.

Можете да сравните с друг четиристаен - в кв. "Витоша" на ул. "Чавдар Мутафов". Неговата площ е 180 кв.м е се предлага за 396 000 евро.

В Драгалевци къща с четири спални и с 1.6 дка озеленен двор търси нов собственик на цена 1.35 млн. евро.

ОБЩИНСКИ БЮДЖЕТ

Бюджетът на София е прекалено зависим от имотните сделки

Общинският бюджет на София е по-обвързан с динамиката и състоянието на имотния пазар, отколкото с основните икономическите процеси в местната икономика. Когато този пазар се забави, цялата финансова рамка на Столичната община страда, пише икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Сега сбърканият модел за определяне на данъчните оценки блокира и приходите от облагане на недвижими имоти. Данъчните оценки са изцяло административни, стоят фиксирани от над 15 години и затова приходите от облагането на имоти нарастват символично. Ако преди десет години те са с 30% повече от облагането на сделките, сега облагането на сделки носи със 70-80% повече от годишното облагане на собствениците на имоти, казва той. Това прави и бюджета много уязвим от евентуално охлаждане на имотния пазар. Според Петър Ганев пътят е София да търси активно диалог с държавата за прехвърляне на част от приходите от преките данъци към общините, както и за промяна при облагането на недвижимите имоти и актуализиране на данъчните оценки. Такъв опит за повече свобода общините да променят данъчните оценки на имотите имаше тази година, но предложенията на правителството не срещнаха подкрепа в парламента.

Повече по темата

НЕЩО ЗАБАВНО

Да изпееш офертата

Отдавна сме наясно, че за брокерите на имоти сегашните нива на пазара са песен (при все че предлагането често да крие предизвикателства), но вече виждаме и нагледни потвърждения.

"Кварталът е Бояна/Тук в планината си/Въздухът е чист/и се чувстваш идеалист." Така започва офертата на жилище в квартала, която после минава през всяка от стаите. Изпята е в почти мерена реч от McILYA (@.brokera). С интерес ще следим дали това ще е само индивидуално постижение, или ще сложи начало на тенденция.

ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА

Все още няма коментари
Нов коментар