🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюлетин | Докога ще поскъпват жилищата; БГ инвестиции в Занзибар; Платформа съобщава за строежи в района

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пред вас е "брой" на специализирания бюлетин за недвижими имоти на "Капитал". Ще публикуваме съдържанието му като статия на capital.bg за лимитиран период от време. Ако искате да го получавате на мейла си, можете да се абонирате с един клик тук.

Не само участниците на пазара на жилищни имоти наблюдават със затаен дъх тяхното стремително поскъпване, особено след пандемията. Въпреки че официалните данни сочат спад в броя сделки през последната поне една година, интересът към покупка - за лични нужди или с цел инвестиция, на практика не секва. Противно на прогнозите отпреди почти две години, че банките ще започнат да вдигат лихвите по кредитите след като това направи в няколко стъпки ЕЦБ, това не се случи, а самите банки не отговарят на очакването на БНБ да укротят отпускането на ипотечни заеми с цел да се охлади тъкмо пазарът на жилища. Някои икономисти дори говорят открито за балон, въздухът от който, ако не се изпуска своевременно, ще се стигне до спукване. Така започва анализът на "Дневник" със заглавие "Докога ще поскъпват жилищата"

В следващите една-две години се очаква леко охлаждане на пазара на недвижими имоти в сегмента "Жилища". Не са изключени и фалити на строителни предприемачи. Тенденцията ще е особено видима в квартали, където има масово струпване на ново строителство - става дума за огромни обекти, с лоша инфраструктура, в не толкова перспективни квартали. Това прогнозира в интервю за БТА доц. д-р Драгомир Стефанов от катедра "Недвижима собственост" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Може да се очаква забавяне и дори спиране на ръста на цените на жилищата, защото пазарът навлиза в нормалните си нива без изкуственото завишаване на броя сделки, каквото наблюдавахме след ковид периода, добавя той.

Цялото интервю можете да видите тук

НОВИ ПРОЕКТИ

Български предприемач дава ход на два нови имотни проекта в Занзибар



Българският предприемач Калоян Георгиев започва продажба на 172 парцела върху около 40 дка на източното крайбрежие на танзанийския остров, чиято покупка е обвързана с ангажимент за строителство на къщи. Освен това има разработен проект за курорт пет звезди на име Ankaya Villas, за който преговаря с инвеститори от Близкия изток. Проектът е на арх. Георгий Станишев, арх. Ендрю Йоман и консултанта по хотели Хенинг Крипендорф. И двете нови начинания са близо до The Nest, селище от 20-ина къщи със спортен център и училище за кайт сърф, което Георгиев изгради.

НОВИНИ

Нотариалната камара в България предлага промени в Закона на наследството, които целят да се създаде публичност при обявяване на завещанията. Пред Bulgaria On Air председателят на камарата Димитър Танев казва, че наследниците имат право на осведомяване и присъствие, когато едно завещание се отвори и прочете. Такава е практиката почти в цяла Европа, обяснява той. Завещанието има стойност на нотариален акт и затова според него трябва да се обърне внимание на всеки детайл, за да се предотвратят съдебни спорове. Танев допълва, че зачестяват фалшивите завещания и от липсата на публичност се възползват създателите им. Нотариусът добавя още, че се обсъжда признаване на завещание, написано на компютър, когато това се случва в присъствие на свидетели.

Секторът на недвижимите имоти е от най-рисковите за неплащане на ДДС в България, посочва анализ на Световната банка, който е част от доклада й "Преглед на публичните финанси в България". Сред искащите да възстановят ДДС, рискове се отчитат и в сектора на строителството.

Гръцкото правителство обмисля въвеждането на нов механизъм за оценка на недвижимите имоти от 2025 г., което ще промени и стойността на данъците върху тях. Всяка година стойността на всеки един имот ще се преизчислява автоматично в зависимост от развитието на пазара. На база на това ще се определят имотните данъци. Става въпрос за нова информационна система, която се очаква да заработи през последните месеци на 2024 г. и процесът на ревизия на обективните цени от началото на 2025 г. на базата на първата извадка от данни за промени в цените на имотите. Това съобщават кореспондентите в Гърция на няколко български медии.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Как да се информирате навреме за нови строежи и градоустройствените заповеди във вашия квартал, за да реагирате своевременно в случай, че се налага. Ако сте от София, Пловдив или Благоевград затова ще ви помогне платформата на гражданския активист Боян Юруков GovAlert.eu. Благодарение на нея в последно време научихме за редица високи сгради, планирани в София.

МЕЖДУНАРОДНИ ТЕНДЕНЦИИ

Близо 70% от жилищата в Ню Йорк, купени последното тримесечие на 2023 г., са били придобити без ипотека, тъй като лихвите по ипотечните кредити се движат около 6% и това възпира всички освен най-богатите купувачи. За сравнение през същия период на 2022 г. покупките в брой са били едва 55%. "Високите лихви по ипотечните кредити създават истинска празнота за хората, които нямат силни финанси, необходими за покупка в брой. Това кара хората, които биха купили жилище в Ню Йорк, да го наемат", казват от сектора на имотите за Financial Times.

Спадът на цените на жилищата в развитите икономики до голяма степен се стабилизира, като според икономисти най-голямото понижение от десетилетие е достигнало своята повратна точка. Това показва анализ на Financial Times на данни на ОИСР.

БИЗНЕС ИМОТИ

Обемът на инвестициите в недвижими имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2023 г. достига най-ниското си ниво от 2012 г. насам, след като намаля с 52%, показва анализ на Colliers. Сред шестте държави в региона спадът е най-съществен в Полша - минус 60%, в Чехия е минус 30%. За България този спад е минус 25% до 221 млн. евро. За миналата година. делът на сделките с местни инвеститори в България достига петгодишен рекорд и е 90%. Това е вторият най-висок дял от ЦИЕ 6 след Унгария. .

Международната финансова корпорация (IFC), част от Групата на Световната банка, инвестира 150 млн. евро в компанията за бизнес имоти Lion's Head Investments. Получателят на заема е смесено дружество между AG Capital - най-големият български холдинг в сферата на недвижимите имоти, и Old Mutual Property от ЮАР (с над 90%). Lion's Head Investments притежава и управлява пет офис сгради - "Полиграфия офис център" и "Мегапарк" в София, и Oregon Park A, B & C в Букурещ. Обявено е, че Lion's Head работи върху създаването на нова платформа за логистични активи в България и Румъния, която ще бъде допълнително подкрепена от инвестицията на IFC. Получателят на заема се ангажира бъдещите му активи да бъдат сертифицирани с EDGE - сертификата за зелени и устойчиви сгради на IFC.

НАХОДКИ

Ресторанти, хотели и градини в бизнес портала kpd.bg

Интересни оферти за недвижими имоти, като част от работещ бизнес, може да бъдат открити в портала за бизнес обяви kpd.bg Ето няколко примера:



В продажба в София например са 3 етажа от реновирана сграда в квартал Банишора. Обявената цена е 549 хил. евро и включва оборудван и обзаведен ресторант-градина на два етажа (341 кв.м.) и частично мебелиран тристаен апартамент на третия етаж (71 кв.м).



В Пловдив на пазара е триетажен хотел в район Смирненски. Към него има дворно място (1 дка), частен паркинг (400 кв.м), рецепция, лоби, обзаведени шест двойни стаи и два апартамента (550 кв.м). Строителството е от 2018 г., а към офертата има и разрешително за строеж на допълнителен етаж. Офертата е за 660 хил. евро.



Сред земеделските оферти откриваме 150 дка лешникова градина с италиански сортове. Пише, че достъпът до нея от магистралата е лесен, че е на километър от близкото село и на пет километраот града, чиито имена не се споменават. Към имота има изградени подземна напоителна система, сондаж, електричество и фургони за живеене. Цената е по договаряне.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар