🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Арно Льоклер, Сосиете Женерал Експресбанк: България е чудесна държава с голям и неразгърнат потенциал

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България", и тяхната мотивация да го направят

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Арно Льоклер е главен изпълнителен директор на Сосиете женерал експресбанк от 2015 г. до настоящия момент. Групата е сред седемте най-големи финансови институции в България. В нея влизат банката Сосиете женерал експресбанк" и нейните дъщерни и асоциирани дружества Sogelease България, "Сосиете Женерал Факторинг", Регионален фонд за градско развитие – фонд мениджър по програма JESSICA на ЕФРР, животозастрахователната компания "Sogelife България" и компанията за оперативен лизинг и пълно сервизно обслужване АЛД "Аутомотив".

Сосиете женерал експресбанк е една от компаниите, заставащи зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България".

Какво провокира вашата компания и вас в частност да се включите в проекта на PwC - "Твоите 25 причини да избереш България"?

Ние вярваме, че България е чудесна държава с голям неразгърнат потенциал. Има много пазарни ниши, които могат да бъдат развивани, както и редица възможности за бизнес и кариера на младите хора. Нашата способност да привличаме и задържаме младите хора да останат тук ще играе значителна роля за това как всички възможности ще бъдат използвани в бъдеще. В Сосиете женерал експресбанк сме щастливи да бъдем партньори на PwC в инициативата "Твоите 25 причини да избереш България" като страхотен проект, насърчаващ младите хора да видят България като място, където могат да постигнат всичко, което желаят. Вярваме, че е отговорност на всички ни да насърчаваме младите хора да останат в България и се стремим да използваме всеки подходящ начин да допринесем за тази мисия.

Защо смятате, че той е важен?

Вярваме, че проектът ще предизвика младите хора да преосмислят позитивите и да разгледат по-детайлно съществуващите възможности за кариера в България. Смятаме, че този проект също ще помогне на младите хора да реализират своята възможност да предизвикат статуквото и да бъдат част от по-голямо бъдеще.

Какви са най-ценните качества, които трябва да притежават служителите във вашата компания?

Стремим да привлечем хора, които са отговорни, отдадени и готови да придобият и развият нови умения. Също така оценяваме професионалисти с проактивна нагласа и иновативно мислене. Вярваме, че когато хората работят заедно, се реализират чудесни проекти, а отборният дух е съществена част от постигането на нашите бизнес цели. Фокусът върху клиентите също е едно от ключовите качества, които оказват влияние върху способността ни да бъдем конкурентни на пазара и да запазим водещата си позиция в банковата индустрия.

Младите хора се чувстват несигурни, че ще могат да намерят лична и професионална реализация в България. Всички перспективи в чужбина изглеждат по-привлекателни и по-достъпни. Не трябва да забравяме, че България е красива и спокойна страна и като част от ЕС може да предложи много неочаквани възможности за младите хора.

Какъв смятате, че ще е най-ценният опит, който студентите, които кандидатстват за стаж, биха могли да натрупат в компанията ви?

Стажантската програма на SGEB е традиция от 2001 г. насам и всяка година около 100 души се присъединяват към банката като стажанти в нашите офиси във Варна и София, както и към клоновата мрежа. Нашата стажантска програма е много гъвкава, за да помогне на младите хора да погледнат по-задълбочено в банковата индустрия и да бъдат по-уверени, когато предприемат първите стъпки в кариерата си. Ментори на стажантите са експерти с доказана професионална компетентност в сферата им на дейност.

Наред със сътрудничеството с професионалисти и мениджъри от различни отдели нашите стажанти могат да възприемат най-добрите международни практики от групата Societe Generale.

Нашата стажантска програма има за цел да помогне на младите хора да бъдат активни и да споделят свободно своите идеи, тъй като ние вярваме, че нагласата за иновации е ключът към напредъка и успеха на бизнеса.

Какви трудности срещате при набирането/задържането на персонал във вашата индустрия?

Положението на днешния пазар на труда предполага предизвикателства пред компаниите от всички отрасли за привличане и задържане на хора. Специално в банковия сектор се борим да бъдем конкурентоспособни с всички финтех компании и центрове за споделени услуги. От друга страна, банковата индустрия може да предложи смислена работа и интересни проекти, затова се опитваме да се съсредоточим върху тези предимства, за да запазим добрите си хора.

Приблизително колко от служителите ви са учили/работили/живели в чужбина и са избрали да се върнат и да се развиват в България?

Приблизително 10% от нашите служители са учили или са живели в чужбина. Оценяваме професионалисти с международен опит, защото идват в организацията с различни идеи и подходи.

Какво липсва на младите хора, за да остават в България?

Младите хора се чувстват несигурни, че ще могат да намерят лична и професионална реализация в България. Всички перспективи в чужбина изглеждат по-привлекателни и по-достъпни. Не трябва да забравяме, че България е красива и спокойна страна и като част от ЕС може да предложи много неочаквани възможности за младите хора.

Как смятате, че те могат да бъдат стимулирани да се развиват тук? Как вашата компания работи в тази посока?

Ние инвестираме много в развитието на нашите служители, предлагайки разнообразни възможности за обучение и избор на кариера в банката. Също така предлагаме на нашите служители менторски програми, чиято цел е да подпомогнат адаптацията им в организацията от самото начало. Ние насърчаваме сътрудничеството и обмена на знания и умения като инструменти за неформално образование и самоусъвършенстване.

Кои са вашите причини вие да сте останали и да се развивате в България?

Първият ми контакт с България беше през 1999 г., когато Societe Generale придоби Експресбанк. Когато през 2015 г. ми беше предоставена възможността да се върна и да работя тук, бях положително настроен, защото вече познавах страната. Бях заинтригуван да работя в страна от ЕС, която се беше развила след първото ми посещение. Освен това предишният ми професионален опит в Русия, където прекарах пет години, ме свързаше по естествен начин с България по отношение на езика и културата.

За кампанията

"PwC България", водеща консултантска компания и работодател с над 168-годишна история, организира кампанията "Твоите 25 причини да избереш България" в подкрепа на младите и амбициозни студенти. По повод 25 години от създаването й "PwC България" заедно с водещи компании партньори ще подкрепи 25 български студенти със стипендии по 6000 лв., стажове в престижни компании и менторство.

Близо 1300 студенти, обучаващи се в страната или чужбина, изпратиха есета на тема "Моите 25 причини да избереш България" и кандидатстваха в конкурса. Победителите ще бъдат избрани от независимо жури и ще бъдат обявени официално на 1 март.