🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Димитър Енчев, PostScriptum Ventures: Хората, напуснали страната, са огромен ресурс

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България", и тяхната мотивация да го направят

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

PostScriptum Ventures е фонд за дялови инвестиции, който инвестира глобално във високотехнологични и иновативни компании в сфери като fintech, IT, възобновяема енергетика, енергийна и ресурсна ефективност, energy storage, и т.н.

Преди три години Димитър Енчев, управляващ партньор на компанията, взима решение да се върне в България. Успява да убеди инвеститорите и партньорa си, който е aмериканец, че тук има добри възможности както за инвестиции, така и за създаване на екип. Днес основният офис на компанията вече е в София. Оттук PostScriptum Ventures допринася за развитието на компании и проекти в Европа, САЩ, Австралия и Азия, като си партнира с глобални технологични лидери като Tesla, General Electric, Siemens, etc.

PostScriptum Ventures е една от компаниите, заставащи зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България".

Какво провокира вашата компания и вас в частност да се включите в проекта на PwC "Твоите 25 причини да избереш България"?

Мой приятел ми разказа за проекта и веднага реших, че ние трябва да подкрепим тази страхотна инициатива. Смятам, че Postscriptum Ventures и бизнесите, в които сме инвестирали, могат да допринесат за това младите хора да повярват, че в България има компании на световно ниво, които предлагат отлични кариерни възможности.

Трудности със задържането нямаме. Проблемите ни в това да намерим правилните служители са свързани със спецификата на това, което правим. Хората, които притежават нужния опит, са малко на брой и ни се налага да търсим и наемаме българи, които работят в чужбина.

Защо смятате, че той е важен?

Преди няколко седмици България беше предмет на статия в The Economist - за съжаление в доста лоша светлина, като най-бързо топящата се страна в света. Емиграцията през последните 25 години, продължаваща и днес, е равносилна на национална катастрофа. Този процес трябва да бъде спрян и всяка инициатива в тази насока е важна.

Проектът е важен както за страната като цяло, така и за нас, представителите на бизнеса. Вече има много примери за български компании, които са успешни на световно ниво. Ние сме инвестирали в такива например като IPS, Software Group. За да бъдат тези бизнеси конкурентни, на нас ни трябват амбициозни и конкурентоспособни хора, които да останат да работят в България.

Добрата новина е, че хората, напуснали страната, са огромен ресурс. Голяма част от тях са добре реализирани специалисти, с по-различна перспектива и начин на мислене. От нас зависи да ги привлечем и да им предоставим възможности за развитие тук. Те биха обогатили българското общество. Моментът за това е сега – когато икономиката е в подем и бизнесът има страхотен глад за добре подготвени кадри.

Какви са най-ценните качества, които трябва да притежават служителите във вашата компания?

Смятам, че във високоскоростната икономика на 21-и век и особено в сферата на инвестициите най-ценните качества са адаптивност и интелектуално любопитство. За да бъдат служителите и компанията успешни, ние трябва да сме отворени към нови идеи, непрекъснато да придобиваме нови умения и да сме в крак с развитието на технологиите и бизнес модели.

Какъв смятате, че ще е най-ценният опит, който студентите, които кандидатстват за стаж, биха могли да натрупат в компанията ви?

Te ще могат да се запознаят с широк спектър от иновативни бизнеси, всеки един от които е сред лидерите в сферата си. Ще могат да видят как се развиват новосъздадени компании и бизнес модели и да се докоснат до различните етапи от развитието на дадена компания. Такъв опит ще бъде изключително полезен за един млад човек и ще му помогне да начертае пътя си за професионално развитие.

Какви трудности срещате при набирането/задържането на персонал във вашата индустрия?

Трудности със задържането нямаме. Проблемите ни в това да намерим правилните служители са свързани със спецификата на това, което правим. Дяловите и рискови инвестиции (Private Equity and Venture Capital) са сравнително нова и недобре развита дейност в България и региона. Именно затова хората, които притежават нужния опит, са малко на брой и ни се налага да търсим и наемаме българи, които работят в чужбина. Ние се опитваме да ги привлечем и върнем обратно в България.

Приблизително колко от служителите ви са учили/ работили/ живели в чужбина и са избрали да се върнат и да се развиват в България?

Повечето служители в нашия екип са или работили, или учили в чужбина, най-често и двете. При нас има хора, които са завършили образованието си в САЩ, Англия, Италия, Холандия, дори Япония. За някои от тях именно наличието на фонд като Postscriptum Ventures в София даде възможност да продължат професионалното си развитие в сферата, в която са избрали, и същевременно да направят избора да се върнат в родината си.

Българската икономика става все по-интегрирана и много български компании, малки и големи, се конкурират и печелят на световния пазар. Имаме компании, които са глобални лидери в сегмента си.

Какво липсва на младите хора, за да остават в България?

Смятам, че основният фактор е липсата на възможности за дългосрочно професионално развитие. Разбира се, това е много индивидуално според стремежите и желанията на всеки човек. За някои хора с по-специфични кариерни цели България може би никога няма да бъде най-доброто място за професионално развитие.

Как смятате, че те могат да бъдат стимулирани да се развиват тук? Как вашата компания работи в тази посока?

Светът става все по-плосък, а конкурентните условия между различните страни се изравняват. Българската икономика става все по-интегрирана и много български компании, малки и големи, се конкурират и печелят на световния пазар. Имаме компании, които са глобални лидери в сегмента си. Това изключително много променя възможностите, които се откриват пред младите хора на прага на професионалния им живот.

Бихте ли посъветвали децата си да останат и да се развиват тук?

Абсолютно. Но бих ги оставил те сами да направят своя избор.

Кои са вашите причини вие да сте останали и да се развивате в България?

Всъщност аз напуснах България веднага след като завърших природоматематическата гимназия в Бургас. Висшето си образование завърших в САЩ, след което дълго време работих и живях в Лондон. Реших да се върна в България основно поради две причини. Първо, тук видях добри възможности за бизнес. Но по-важната за мен причина беше това, че в България имам много по-балансиран живот.

За кампанията

"PwC България", водеща консултантска компания и работодател с над 168-годишна история, организира кампанията "Твоите 25 причини да избереш България" в подкрепа на младите и амбициозни студенти. По повод 25 години от създаването й "PwC България" заедно с водещи компании партньори ще подкрепи 25 български студенти със стипендии по 6000 лв., стажове в престижни компании и менторство.

Близо 1300 студенти, обучаващи се в страната или чужбина, изпратиха есета на тема "Твоите 25 причини да избереш България" и кандидатстваха в конкурса. Победителите ще бъдат избрани от независимо жури и ще бъдат обявени официално на 1 март.