🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Атанас Симеонов: Бизнесът ще се сблъсква с високи цени и липса на ресурси

Собственикът и управител на "ВИП секюрити" пред "Капитал"

Атанас Симеонов, собственик и управител на "ВИП секюрити"
Атанас Симеонов, собственик и управител на "ВИП секюрити"
Атанас Симеонов, собственик и управител на "ВИП секюрити"    ©  Надежда Чипева
Атанас Симеонов, собственик и управител на "ВИП секюрити"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какви са преките и косвените ефекти за компаниите в България от войната в Украйна, какви мерки вземат и какви са прогнозите им. Това коментираха мениджъри по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" на 15 март. Тук можете да видите интервюто със собственика и управител на "ВИП секюрити" Атанас Симеонов.

Как се отразява войната върху бизнеса ви и какво следва?

- За момента няма пряко отражение освен цялостното напрежение и чувството за несигурност и за нас, и за нашите клиенти. Наблюдаваме с особено внимание и взимаме мерки да се подготвим по отношение на линията на доставки и най-вече на горива, както и човешкия ресурс. Талантът мигрира, засега е от Украйна, но не се знае и последващата динамика. Заедно с няколко от IT стартъп организациите помагаме с каквото можем. Например да дадем работа на тези хора. Но повечето от тези хора не са IT специалисти, повечето са жени и биха работили за реалната икономика.

Откъм киберсигурност виждате ли промяна в сектора заради войната?

- Кибератаките или кибервойната се водят преди реалните военни действия. И тя се водеше много преди сегашната ситуация. И от вашия опит знаете, че има атаки. И е много позитивно това, че в българското правителство има експертиза и фокус върху това и че се предприемат конкретни действия. Подпомагаме безвъзмездно ресурсно и кадрово такива защитни действия. България има много голям потенциал да се подобри в тази посока, включително и да предоставя услуги на европейско ниво в областта на киберзащитата. Не защото сме най-добрите, а защото сме близко до ситуацията, има фундаменталното познание от гледна точка на IT експертиза, която лесно може да бъде развита в тази посока. Виждам, че и чуждите компании, които влизат на нашия пазар с изнесени услуги, все повече наблягат на киберсигурността, така че имаме потенциал.

Какви сценарии разглеждате за вашия бизнес?

- Кратък щастлив сценарий е малко вероятен, за съжаление. По-скоро ще има средно дълъг или дългосрочен предизвикателно икономически вариант. Не вярваме, че ще имаме пряк военен конфликт, включващ нашата територия. Но бизнесът ще изпитва сериозни предизвикателства от гледна точка на цени, липса на ресурси. И това може да доведе да следваща миграционна вълна, което пак ще рефлектира върху бизнеса. Единственият ход е обединяване на бизнес, капитал, правителство, академия и т.н. с една обща цел: по-добре да оцелеем заедно.

Интервюто взе Константин Николов