Проблемите на “АКБ Форес” с “Полимери” решиха спора “Декотекс”

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След близо две години преговори, съдебни спорове и скандали случаят “Декотекс” изглежда вече напълно приключен, след като през седмицата беше регистрирана сделка с пакет от 34% от акциите на дружеството. Пакетът акции на бившия приватизационен фонд “АКБ Форес” вече са притежание на американската фирма “Хоум дайнамикс”, която вече разполага с 83% от акциите и право да взима всякакви решения на общите събрания на дружеството. Цената, на която е регистрирана сделката, е 3.70 лв. за акция, или около 511 хиляди лева за целия прехвърлян пакет.
Според източник от банковите среди реалната сделка е на четири пъти по-висока стойност. Част от сумата е изплатена в продукция, която се намира на склад в “Декотекс”, а друга част от нея вече е преведена по сметката на АКБ в Булбанк за погасяване на просрочените задължения по кредита за придобиване на химическия завод “Полимери” в Девня. Тази цена е неколкократно по-ниска от цената, която “АКБ Форес” беше обявил, че ще иска от американската фирма, и която всъщност е истинската причина за съдебния рекет срещу “Декотекс” през последната една година, извършван не без помощта на сливенския окръжен съд.
Получената сума от тази продажба ще стигне за покриване на месечните вноски към Булбанк, но едва ли ще бъде достатъчна за решаване на проблема със спрелите доставки на етилен - суровина за производство на дихлоретан, основен снабдител на която е “Лукойл - Нефтохим”. В решаването на този проблем през изминалата седмица се оказа въвлечен и вицепремиерът Петър Жотев, който беше домакин на среща между директорите на двете предприятия. “Ръководствата на Нефтохим и “Полимери” се ангажираха да постигнат взаимно приемливо решение, така че да не спира производството в “Полимери”, който е единствен доставчик на хлор за нуждите на ВиК в страната за обеззаразяване на водите”, се казва в официалното прессъобщение на Министерството на икономиката.
Вицепремиерът Жотев в качеството си на председател на БКК е много добре запознат с проблемите с погасяването на задължения на “АКБ Форес” към Булбанк, чиято приватизация трябва да бъде решена в най-скоро време. Според неофициална информация през последните седмици е била извършена промяна в договора за кредит с “АКБ Форес”, според която залог върху кредита вече не е мажоритарният пакет в “Полимери”, а е ключова подстанция на територията на завода, към която интерес проявява друг девненски химически завод - “Солвей - Соди”.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    [email protected]

    Моля да ме информирате за финансовото състояние ня фонда към момента и дали през настоящата година ще се изплащат дивиденти

    Нередност?
Нов коментар